Inseminarea artificiala intracervicala (ICI)

/ / Modificat: 2013-09-25
Inseminarea artificiala intracervicala (ICI)





 

Multe cupluri ce se lupta cu infertilitatea aleg sa apeleze la procedurile de probleme de ovulatie sau prezinta mucus cervical.

Exista patru tipuri principale de inseminare artificiala:

  • IUI sau inseminare intrauterina
  • ICI sau inseminare intracervicala
  • IVI sau inseminare intravaginala
  • ITI sau inseminare intratubara.

    Inseminarea intracervicala

    ICI este una dintre cele mai comune proceduri de inseminare artificiala folosite. Este o procedura nedureroasa si rapida care ajuta la depozitarea spermatozoizilor partenerului tau direct in colul tau uterin. Aceasta poate ajuta la cresterea sanselor ca spermatozoizii sa patrunda in uter si de acolo in trompele uterine unde vor fertiliza un ovul. Cuplurile opteaza adesea pentru ICI, deoarece este asociat cu o rata buna de succes si este mai ieftina decat procedura IUI. ICI se efectueaza de obicei de catre medicul specialist in clinica de fertilitate locala.

    Indicatii

    ICI este benefica in mod particular pentru cuplurile ce au probleme specifice de fertilitate. Cuplurile care aleg sa faca o procedura ICI sunt de obicei fertile si nu au probleme morfologice cu organele reproducatoare. Cuplurile opteaza adesea pentru ICI atunci cand partenerul masculin are dificultati in a ejacula in timpul actului sexual, deoarece procedura permite plasarea spermatozoizilor in interiorul tractului genital al femeii in mod artificial. Poti, de asemenea, sa alegi ICI daca :

  • ai ovulatie naturala
  • ai ovulatie ca rezultat al administrarii de Clomid sau alte medicamente pentru fertilitate
  • folosesti un donator de sperma
  • folosesti un surogat.

    Mod de efectuare

    Programarea

    La fel ca in oricare dintre procedurile de inseminare artificiala, ICI trebuie programata corect pentru a avea succes. ICI se practica de obicei in apropierea momentului ovulatiei pentru a avea cele mai mari sanse de conceptie. Vor fi efectuate teste de urina sau de sange pentru a verifica nivelul de hormon luteinizant (LH) din organism. Cand nivelul de LH atinge un maxim, acesta indica ovulatia. De obicei, ICI se va efectua odata in urmatoarele 24 de ore si din nou la 12 ore dupa procedura initiala.

    Procedura de inseminare intracervicala

    Procedura ICI este relativ usoara si poate fi efectuata in mai putin de 10 minute. De obicei este efectuata de catre un medic endocrinolog specialist in reproducere sau de catre un alt medic de la clinica locala:

  • ti se va cere sa te intinzi pe o masa de examinare
  • un speculum este inserat in vaginul tau; acesta este un instrument de plastic sau de metal, ce il ajuta pe medic sa tina deschis vaginul si sa expuna colul uterin
  • un tub de plastic subtire, denumit cateter, este inserat in vaginul tau pana cand atinge colul uterin; o seringa umpluta cu spermatozoizii partenerului este atasata la capatul cateterului
  • mostra de spermatozoizi este impinsa afara din seringa si traverseaza cateterul fiind apoi depozitata in jurul colului uterin
  • o capsula de burete moale, poate fi plasata deasupra colului uterin pentru a preveni scurgerea oricarui spermatozoid; acest burete poate fi indepartat dupa 6-8 ore dupa procedura
  • ti se va cere sa te odihnesti pentru o scurta perioada de timp dupa ce procedura a fost efectuata, de obicei 30 de minute.

    Eficacitate

    Rata de succes a ICI este comparabila cu cea asociata cu inseminarea intravaginala. Tipic rata de succes medie variaza intre 5-30% per ciclu, in functie de calitatea spermatozoizilor folositi si de medicul care o efectueaza. Inseminarea se face de obicei de 2 ori per ciclu pentru a creste sansele de sarcina. Spermatozoizii spalati pot ajuta la marirea sanselor de succes cu ICI. Spalarea spermatozoizilor este o metoda de preparare folosita pentru a indeparta spermatozoizii mai lenti si pe cei mai putin sanatosi.

    Costuri

    Unul dintre motivele pentru care ICI este atat de popular, este costul scazut asociat cu procedura. Un ciclu de ICI costa de obicei intre 200 si 350$ spre deosebire IUI care poate costa pana la 600$ per ciclu. Multe cupluri aleg sa faca o ICI datorita costurilor scazute ce permit efectuarea mai multor cicluri de tratament. Costurile cresc daca alegi sa folosesti spermatozoizi spalati sau daca folosesti un donator de sperma.

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Inseminare artificiala costuri

    Articole recomandate

    Citeste si despre