Limfomul Hodkin, implicatii asupra fertilitatii

/ / Modificat: 2016-06-16
Limfomul Hodkin, implicatii asupra fertilitatii

Limfomul Hodkin, cunoscut si sub numele de boala Hodkin, este un tip de cancer al sistemului limfatic, o parte esentiala a sistemului imunitar. Tratamentele pentru acest tip de limfom pot avea repercusiuni grave asupra fertilitatii. Chimioterapia, radioterapia si alte metode terapeutice des folosite in tratarea cancerului pot afecta capacitatea ta sau a partenerului de concepe copii. Riscul de infertilitate dupa tratamentul pentru Hodkin depinde de mai multi factori!

Ce tipuri de tratamente pentru limfom Hodkin afecteaza fertilitatea?

Sansele de a ramane infertil/a in urma tratamentului pentru acest tip de cancer depinde de mai multi factori si nu toate metodele terapeutice ridica acest risc.

Cele mai frecvent folosite tratamente pentru boala Hodkin sunt:

  • chimioterapia;
  • radioterapia;
  • transplantul de maduva osoasa sau de celule stem.


Aceste tratamente pot afecta iremediabil calitatea spermei partenerului sau functionalitatea ovarelor si ovulelor tale si pot instala infertilitatea.

Infertilitatea cauzata de chimioterapie depinde foarte mult de combinatia de medicamente folosita. Unele tipuri de medicamente afecteaza mai mult decat altele sansele de a concepe copii.

Radioterapia cauzeaza infertilitate in special daca este realizata in zona inghinala. In cazul in care terapia cu radiatii este aplicata la nivelul gatului sau pieptului, fertilitatea nu este afectata.

Transplantul de maduva osoasa sau de celule stem, ca interventii chirurgicale in sine, nu afecteaza fertilitatea. Insa pentru realizarea lor este nevoie de sedinte intense de chimioterapie, care-si pun grav amprenta asupra fertilitatii.

 

Foto: blog.latinovations.com

Exista si alte optiuni terapeutice, care sa nu afecteze fertilitatea?

Tratamentul pentru boala Hodkin este stabilit de medic in functie de stadiul la care a ajuns cancerul si de severitatea cu care se manifesta. Scopul tratamentului este, inainte de toate, prelungirea vietii pacientului si incercarea de a trata definitiv cancerul.

Schimbarea schemei terapeutice in vederea conservarii fertilitatii poate afecta serios sansele de reusita ale tratamentului asupra bolii si poate pune viata in primejdie. Pentru a putea pastra sansele de fertilitate, medicul ar putea fi nevoit sa diminueze dozele de medicamente sau sa faca modificari in combinatiile terapeutice, care pot afecta rezultatele tratamentului.

Inainte de a se lua o astfel de decizie, este important sa vorbesti cu oncologul si sa dezbati toate posibilitatile, dar si riscurile.

Mai exista sanse sa redevii fertil/a dupa tratamentul pentru limfom Hodkin?

Medicii sustin ca infertilitatea aparuta in urma tratamentul pentru boala Hodkin poate fi temporara. Acest lucru inseamna ca, dupa o perioada de timp de la terminarea terapiei, celulele reproducatoare ale organismului se pot regenera de la sine.

Nu este exclus ca dupa o perioada de cativa ani de la terminarea tratamentului pentru limfom Hodkin sa se reuseasca conceptia. Sansele depind foarte mult de organism si de puterea lui de recuperare si regenerare celulara.

Medicii realizeaza o serie de teste si analize pentru a depista calitatea spermei sau a ovulelor si modul in care se prezinta la cativa ani dupa tratament. In cazul in care rezultatele sunt promitatoare, este posibil sa primiti permisiunea medicului de a incerca sa concepeti un bebelus.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate Infertilitate Cauze infertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre