Comunicarea, esentiala in depasirea infertilitatii

/ / Modificat: 2011-11-10
Comunicarea, esentiala in depasirea infertilitatii

Infertilitatea nu este un subiect despre care se poate discuta usor, iar comunicarea se inlesneste greu, fie ca e vorba de partener sau apropiati, ori de medici. Specialistii asigura ca este descarcarea emotiilor este esentiala in efortul terapeutic de depasire a infertilitatii. Oricat de delicat ar fi subiectul, impartaseste-l cu cineva in care ai incredere si vei observa schimbarile!

Incercarile esuate de a ramane insarcinata, pierderea repetata a unor sarcini ori tratamentele extenuante de fertilitate isi pun amprenta asupra oricarui cuplu diagnosticat cu astfel de probleme. Daca nici tu nu faci exceptie efectelor secundare emotionale pe care le are infertilitatea asupra familiei tale, afla ca pe langa tratamente si vizite la specialisti in fertilitate, comunicarea se poate dovedi o parte importanta a procesului terapeutic si a restabilirii fertilitatii.

De ce este important sa comunici cand ai de-a face cu infertilitatea?

Este important sa verbalizezi emotiile si trairile prin care treci in acea perioada, fie ca o faci cu un prieten, cu partenerul de viata, cu familia sau cu un psihoterapeut. Iata de ce!

Are rolul de a normaliza emotiile si intamplarile prin care treci


Atunci cand le comunici cuiva, ele nu mai devin o povara, ci intra in normalitate. Nu mai ti se par cele mai istovitoare si grele incercari prin care treci vreodata, ci inveti sa le accepti si sa le faci fata.

In momentul in care emotiile sunt inhibate, ele devin ca un monstru imens care se hraneste cu fiecare afectiune care se declanseaza in mintea si corpul tau - depresie, anxietate, frustrare, furie, tulburari alimentare etc. Atunci cand atinge pragul maxim de dezvoltare, acel "monstru" ajunge sa explodeze si sa determina prabusirea ta emotionala.
comunicare_cuplu_infertilitate

Foto: simplethingsmatter.files.wordpress.com

Reduce sentimentul de singuratate


Ai putea avea impresia ca esti singura in toata aceasta lupta pentru indeplinirea visului de a avea un bebe, dar daca vorbesti despre asta, descoperi ca nu este chiar asa. Pe langa suportul pe care cei din jurul tau ti-l ofera in mod neconditionat, ai putea descoperi si alte persoane care se confrunta cu aceleasi probleme, cu care ai putea impartasi suferinta si de la care ai putea invata lucruri importante.

Consolideaza relatia dintre tine si partenerul tau


Comunicarea este unul dintre stalpii oricarei relatii de durata. Mai ales in momentele grele prin care trece un cuplu. Tocmai de aceea este foarte important sa te deschizi si sa te descarci in fata partenerului si sa ii propui si lui sa faca acelasi lucru in privinta grijilor, frustrarilor si emotiilor care-l incearca.

Acelasi lucru este valabil si in cazul relatiilor cu prietenii si alti membri ai familiei. Nu te inchide in tine, ci dezbate problemele, pentru ca vei primi sprijin si greutatile prin care treceti va vor apropia mai mult.
comunicare_cuplu

Ofera solutii noi pentru infertilitate


Una este cand te gandesti intens doar tu la gasirea celor mai bune si eficiente solutii si alta este cand mai multe persoane si pun mintea la contributie. Descarcarea in fata altor persoane poate ajuta la gasirea unor solutii la care, probabil, nu te-ai gandit si poate grabi procesul de recuperare.

In plus, daca discutiile cu cei apropiati nu te ajuta, ei te pot indruma spre un psihoterapeut. Specialistul te poate ajuta sa intelegi mai bine problema prin care treci si sa ii faci fata mai usor. Cu o gandire limpede si cu un grad ridicat de intelegere a infertilitatii, solutiile nu sunt greu de gasit.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comunicare infertilitate Tratamente infertilitate Infertilitate Fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre