Celule stem identificate in ovule

/ / Modificat: 2012-06-13
Celule stem identificate in ovule

Pretioasele celule stem au fost identificate de cercetatori in ovule, o descoperire care ar putea aduce noi variante de tratament pentru infertilitate. Celulele suse de la nivelul aparatului reproducator feminin ar putea fi folosite in viitor pentru cresterea numarului de sarcini in randul femeilor cu probleme de conceptie, dar si pentru adaugarea unui numar suplimentar de ani ciclului reproductiv.

Depistarea de celule stem in ovarele umane poate fi primul pas catre solutii medicale avansate impotriva infertilitatii. Oamenii de stiinta sustin ca celulele suse de la nivelul ovarelor pot fi dezvoltate artificial si transformate in celule reproducatoare feminine, apte pentru a putea fi folosite in cadrul procedurilor de fertilizare artificiala si reproducere umana asistata.

Ovulele din celule stem

In acest punct al demersului cercetatorilor, ovulele dezvoltate artificial in laborator din celule stem nu pot fi fertilizate de spermatozoizi, deoarece nu au gradul de maturitate necesar. In cazul in care specialistii reusesc sa gaseasca o cale pentru a maturiza ovulele formate din celule stem standard, fertilizarea si transformarea ovulelor in embrioni umani va putea fi posibila.

Experimentul a dat rezultate satisfacatoare in randul cobailor. Daca prezumtia oamenilor de stiinta se va dovedi viabila, sfarsitul perioadei reproductive la femei nu se va mai sfarsi in jurul varstei de 45-50 de ani.

Cercetatorii americani implicati in studiu sustin ca descoperirea recenta deschide o usa in domeniul reproducerii umane care in urma cu 10 ani nici macar nu exista. Expertii din exterior sunt de acord cu aceasta idee, avand perspective optimiste privind amanarea instalarii menopauzei si, implicit, a imbatranirii populatiei feminine din intreaga lume. Specialistii compara transmiterea acestor informatii extrem de importante cu sustinerea descoperirii de microorganisme pe planeta Marte.

Infertilitatea, pe cale de disparitie?

Posibilitatea ca infertilitatea sa fie pe cale de disparitie, precum rezultatele cercetarii o arata, sunt inca suficient de mici pentru a ne stapani entuziasmul. Expertii institutelor de cercetare in domeniul stiintelor reproductive recunosc faptul ca, in principiu, perspectiva este posibila. Din pacate, teoria nu se aplica intotdeauna in parametri fideli odata ce este pusa in practica.

Oamenii vor sa stie daca, in decurs de cateva luni, femeile sterile vor redeveni fertile, chiar daca au o varsta inaintata. Raspunsul nu poate primi decat o incurajare de 2%, oamenii de stiinta fiind extrem de rezervati cu privire la reusita concreta a transformarii unor celule stem ovariene in embrioni.

Numarul de celule stem pe care cercetatorii l-au putut extrage din ovare este foarte mic: o celula stem capabila sa se transforme in ovul, din 10.000 numarate si analizate. Vestea buna este ca putinele celule stem specializate in functia reproductiva au reusit sa se divida si sa se transforme in ovule imature, odata ce au fost introduse in tesutul ovarian feminin.

Nici legislatia nu este suficient de permisiva pentru implementarea experimentului pe ovule umane, obtinute din celule stem. Cu toate acestea, dovada ca femeile gazduiesc in organism celule atat de pretioase constituie o piatra grea de temelie pentru tratamentul infertilitatii in viitor.

Tu ce parere ai despre transformarea celulelor stem in ovule pentru reproducere? Ai apela la aceasta modalitate de conceptie? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Infertilitate Celule stem Reproducere umana asistata

Articole recomandate

Citeste si despre