Varsta tatalui, cruciala pentru riscul de boli genetice la copii

/ / Modificat: 2012-10-10
Varsta tatalui, cruciala pentru riscul de boli genetice la copii

Potrivit unor studii recente, varsta tatalui la momentul conceptiei este esentiala pentru determinarea riscului de boli genetice la viitorul copil. Cu cat varsta barbatului este mai inaintata atunci cand se concepe bebelusul, cu atat exista mai multe sanse de transmitere a unor mutatii genetice care dau nastere unor boli ereditare la nou-nascut, printre cele mai grave fiind autismul si schizofrenia.

Varsta tatalui conteaza cand concepeti bebelusul!

Varsta a jucat intotdeauna un rol important in prevenirea unor afectiuni ereditare si malformatii grave la nou-nascuti. Insa doar varsta mamei se facea pana acum "vinovata" de aparitia unora dintre cele mai grave boli, sindromul Down fiind considerat cel mai mare risc.

Specialistii sustin ca si barbatii ar trebui "aratati cu degetul" in aceasta privinta, deoarece si varsta lor la momentul conceptiei influenteaza transmiterea bolilor genetice la copii.

Potrivit oamenilor de stiinta, barbatii care concep la varste inaintate risca sa transmita copiilor mutatii genetice care dau nastere unor boli precum schizofrenia, autismul, achondroplastia (forma de nanism), neurofibromatoza etc.

Medicii implicati in studierea acestui fenomen nu au reusit sa stabileasca care este varsta exacta de la care apar aceste riscuri. Potrivit noilor descoperiri, cu cat barbatul inainteaza in varsta, cu atat creste si riscul de a transmite tot felul de mutatii genetice declansatoare de boli, precum schizofrenie sau autism.

Nu poate fi identificata varsta exacta de la care apar aceste pericole, deoarece exista si alti factori care sunt implicati in cresterea sanselor de a concepe copii cu boli genetice.

Autismul, principala ingrijorare a specialistilor

Daca femeile concep la varste inaintate, risca sa transmita copiilor mutatii genetice care declanseaza boli precum sindrom Down sau alte malformatii cromozomiale. Specialistii avertizeaza ca mutatiile genetice transmise de tati sunt altele decat acestea si prezinta riscuri la fel de mari pentru sanatatea copilului - schizofrenie, autism etc.

Dintre toate aceste boli genetice, autismul este cel care ingrijoreaza cel mai mult specialistii, deoarece este un fenomen in continua crestere in randul tot mai multor copii, iar aceasta descoperire poate ajuta la reducerea numarului de cazuri si prevenirea bolii.

In lumina noilor descoperiri, specialistii sustin ca riscul de autism creste direct proportional cu varsta tatalui. Genele barbatului sunt de patru ori mai "responsabile" de transmiterea mutatiei decat cele ale mamei.

Odata cu aceasta descoperire, medicii trag un semnal de alarma cu privire la varsta la care majoritatea cuplurilor aleg sa devina parinti. Daca pana acum era luata in vizor varsta mamei ca punct de reper pentru alegerea perioadei potrivite pentru a concepe bebelusul, de data aceasta este importanta si varsta viitorului tatic, riscurile fiind la fel de mari la varste inaintate, poate chiar mai grave decat in cazul femeilor.

Voi la ce varsta ati conceput bebelusul? Cat crezi ca este de importanta varsta parintilor pentru sanatatatea viitorului copil? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli genetice copii Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre