Oreionul si fertilitatea masculina

/ / Modificat: 2015-04-09
Oreionul si fertilitatea masculina
Intrebare:

- Sotul meu acum 2 ani a avut oreion i sa umflat un testicul a stat 3 zile la pat (era in armata) dupa care a revenit la activitatea normala pana atunci am ramas gravida de 2 ori(cu sotul), e posibil sa nu fi ramas steril? Ne putem da seama dupa anumite particularitati, semne, ca ar fi ramas steril? Ce afecteaza oreionul de fapt numarul, mobilitatea spermatozoizilor? Exista tratament contra infertilitati cauzate de oreion, ce rezultate au tratamentele?

Raspuns:

Oreionul este o boala infecto-contagioasa acuta, determinata de infectia cu virusul urlian. Acest virus se transmite pe cale aeriana, prin picaturi de saliva si obiecte de uz comun; ajuns la nivelul tractului respirator virusul se replica in epiteliul ce captuseste caile respiratorii si apoi se raspandeste prin sange (proces numit viremie). 

Avand o preferinta pentru tesuturile glandulare si sistemul nervos central, cele mai obisnuite infectii sunt: parotidita (infectia glandelor salivare),  meningita (inflamatia foitelor care invelesc creierul), pancreatita (inflamatia pancreasului), orhita (inflamatia testiculelor) si ooforita (inflamatia ovarelor).

Perioada de incubatie variaza de la 7 pana la 23 de zile, dupa care in perioada prodromala apare: febra, stare de rau general, mialgii si anorexie.

De obicei dupa 24 de ore apare parotidita, inflamatia de obicei bilaterala a glandelor salivare parotide, situate  in spatele urechii, cea mai comuna forma de manifestare a infectiei urliene.

Cand infectia urliana apare la baieti si barbati tineri (mai rar la cei sub 10 ani) se insoteste in 20% din cazuri de aparitia orhitei, care debuteaza la 4-6 zile dupa debutul parotiditei. Testiculele devin dureroase, sensibile, tumefiate, insotite de febra. 

Ulterior acestei infectii apare atrofia testiculara, insa deoarece in mai putin de 15% din cazuri orhita este bilaterala, infertilitatea dupa orhita urliana apare astfel la un procent redus din cazuri. Tratamentele incercate nu au relevat vreun beneficiu in caz de atrofie testiculara post infectie urliana.

Testiculul fiind glanda care are rol in producerea spermatozoizilor, atrofia sa este urmata de scaderea pana la incetarea productiei de spermatozoizi. Cand orhita este bilaterala, fiind urmata de atrofia testiculara bilaterala rezultatul este azoospermie (lipsa spermatozoizilor) si infertilitate.

Cand afectarea este insa unilaterala, daca testiculul neafectat functioneaza corespunzator atunci sunt sanse sa apara doar o usoara scadere a numarului spermatozoizilor, care sa nu determine infertilitate.

Nu exista alte semne sau indicii privitoare la pastrarea fertilitatii si a numarului de spermatozoizi decat efectuarea spermogramei.

Dr. Ciprian Pop-Began

- Obstetrica ginecologie -Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Oreion

Articole recomandate

Citeste si despre