Dieta care te poate ajuta sa ramai insarcinata mai usor. Cat este mit si cat realitate

/ / Modificat: 2022-04-17
Dieta care te poate ajuta sa ramai insarcinata mai usor. Cat este mit si cat realitate

Fara doar si poate, alimentatia are un rol esential in ceea ce priveste sanatatea si echilibrul din organism, inclusiv sanatatea sistemului reproducator. Exista insa o dieta despre care se spune ca sporeste fertilitatea si ca le ajuta pe femei sa ramana insarcinate mai repede. Vedeta de reality show Heidi Montag este una dintre persoanele care a testat aceasta dieta, in timp ce incerca sa ramana insarcinata pentru a doua oara.

Dieta carnivora este una foarte restrictiva

Regimul care te poate ajuta sa ramai insarcinata mai usor presupune eliminarea completa a carbohidratilor din alimentatie. Actrita Heidi Montag a fost fotografiata in repetate randuri in timp ce consuma carne cruda si a declarat ca a recurs la acest obicei pentru a reusi sa ramana insarcinata cu cel de-al doilea copil.

„Am incercat sa raman insarcinata mai bine de un an si jumatate, sunt dispusa sa incerc si altceva. (Carnea n.r.) este o sursa importanta de substante nutritive si m-am simtit extraordinar urmand aceasta dieta. Am avut mult mai multa energie, a crescut libidoul si am observat o diminuare generala a durerilor cronice pe care le resimteam”, a spus ea.

Ce este dieta carnivora

Dieta carnivora pleaca de la premisa ca populatiile ancestrale se hraneau in mare parte cu carne si peste si ca alimentatia moderna, in care predomina carbohidratii, ar fi de vina pentru mare parte din bolile cronice cunoscute, inclusiv infertilitatea. Aceasta teorie a fost sustinuta de Jenna Turocy, specialist in fertilitate la Universitatea Columbia din New York.

Dietele care elimina carbohidratii sunt cunoscute pentru eficienta lor in ceea ce priveste pierderea in greutate, scaderea tensiunii arteriale si controlul nivelului de zahar din sange. Dieta carnivora este, practic, o variatiune a dietelor low-carb, doar ca presupune zero-carb.

Unii adepti ai dietei merg pana la extrema in care consuma carne cruda. Motivul este ca substantele nutritive din organele de origine animala sunt sensibile la caldura, iar cei care le consuma fara sa le prepare termic vor sa se asigure ca acestea ajung in organism in starea lor bioactiva. Cu toate acestea, trebuie sa tineti cont ca orice tip de carne cruda poate fi sursa de boli.

Cum ar putea dieta carnivora sa influenteze fertilitatea

Paul Saladino, autor al „The Carnivore Code”, este de parere ca majoritatea cazurilor de infertilitate, atat la femei cat si la barbati, sunt influentate de alimentatie.

„Cred ca abordarea sanatatii metabolice este un factor extrem de important in tratarea infertilitatii. Dietele pe baza de produse animale elimina acizii grasi polineziti inflamatori, care sunt principalul motor al rezistentei la insulina”, spune el.

Cu toate acestea, majoritatea specialistilor sunt de acord ca nu putem spune despre o dieta ca stimuleaza fertilitatea. Ce fac intr-adevar dietele low-carb este sa ajute la scaderea in greutate, la reglarea nivelului de hormoni si la ovulatii regulate in cazul femeilor, factori care pot influenta intr-o oarecare masura fertilitatea.

„Cea mai buna modalitate de a ramane insarcinata este sa mananci bine, adica alimente cat mai putin procesate si cat mai bogate in nutrienti, cum ar fi fructele si legumele”, a explicat Jenna Turocy.

In orice caz, dieta carnivora nu este potrivita pentru oricine, iar persoanele care au probleme cu tensiunea arteriala, au un istoric de boli cardio-vasculare sau au probleme cu colesterolul ar trebui sa se fereasca de aceasta dieta. In plus, nu exista nicio dovada stiintifica legata de faptul ca dieta carnivora ar ajuta la sporirea fertilitatii, ci doar ca are efecte conexe.

Ca o ironie a sortii, varianta extrema a dietei, cea in care se consuma carne cruda, le poate chiar sabota pe femeile care vor sa ramana insarcinate. Carnea si ouale nepreparate termic pot fi surse de Salmonella, E.coli si alte bacterii periculoase pentru sanatate, mai ales in cazul femeilor insarcinate.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre