In jur de 100 de bebelusi nascuti si peste 150 de femei insarcinate, in urma Subprogramului de Fertilizare in Vitro

/ / Modificat: 2012-10-30
In jur de 100 de bebelusi nascuti si peste 150 de femei insarcinate, in urma Subprogramului de Fertilizare in Vitro

In Romania, se estimeaza ca un cuplu de varsta reproductiva din sase se confrunta cu probleme de fertilitate, intampinand dificultati in realizarea dorintei de a-si intregi familia prin aducerea pe lume a unui copil. Toate aceste cupluri au o nevoie reala de a avea acces la tratamente medicale specifice, cu atat mai mult cu cat impactul acestei afectiuni medicale asupra pacientilor nu este doar de natura fizica, ci si psihica, sociala si economica.

Pana in luna iulie a anului 2011, cand Subprogramul de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer (dezvoltat si finantat de catre Ministerul Sanatatii, la initiativa si cu participarea Asociatiei SOS Infertilitatea) a devenit o realitate, pentru multe din aceste cupluri, accesul la tehnicile de reproducere umana asistata medical reprezenta doar un deziderat indepartat si intangibil, din cauza costurilor semnificative ale acestor proceduri.

De la implementarea Subprogramului pana in prezent, o parte din aceste cupluri au putut trai bucuria nesperata de a-si tine in brate copilul indelung asteptat, in urma procedurilor care au fost partial finantate in cadrul Subprogramului. Astfel, conform ultimelor date furnizate recent de catre clinici, se estimeaza ca in prezent s-au nascut aproape 100 de copii si ca alte peste 150 de femei sunt insarcinate in trimestrele II si III; acestora li se adauga sarcinile recente, de trimestru I, care inca nu sunt centralizate, precum si cuplurile care au dosare aprobate dar inca nu au efectuat procedurile.

Asociatia SOS Infertilitatea a organizat luni, 29 octombrie 2012, ora 11:00, o conferinta de presa pe tema Subprogramului de Fertilizare in Vitro si Embriotransfer. Scopul conferintei de presa a fost acela de a prezenta o sinteza a rezultatelor obtinute in urma derularii Subprogramului pe parcursul primelor sale 15 luni de existenta si de a aduce in dezbatere necesitatea si importanta continuarii acestui Subprogram ce a reusit sa schimbe destine.

In cadrul prezentarilor s-au difuzat testimoniale ale tinerilor care au reusit sa devina parinti dupa lungi ani de asteptare si de tratamente fara rezultat, imagini cu bebelusii atat de doriti si de asteptati de catre parintii lor, s-a raspuns la intrebari despre Subprogram, despre fertilitate, infertilitate, fertilizare in vitro si despre alte aspecte generale privind reproducerea umana asistata medical in Romania.

La aceasta conferinta au participat membri ai Comisiei de aprobare a dosarelor din cadrul Subprogramului, reprezentanti ai Asociatiei SOS Infertilitatea, reprezentanti ai clinicilor de reproducere umana asistata medical care sunt autorizate sa deruleze Subprogramul, beneficiari ai Subprogramului, medici, embriologi, pacienti.

www.vremcopii.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre