Efectele lubrifiantilor asupra fertilitatii

/ / Modificat: 2012-05-25
Efectele lubrifiantilor asupra fertilitatii

Efectele lubrifiantilor asupra fertilitatii pot participa la esecul obtinerii unei sarcini in cuplurile care fac dragoste neprotejat, insa folosesc produse care combat uscaciunea vaginala. Oamenii de stiinta americani au identificat o legatura intre calitatea scazuta a spermei si utilizarea substantelor lubrifiante in cadrul mai multor studii derulate in acest sens.

Foto: fertility-health.com

Concret, efectele lubrifiantilor asupra fertilitatii au un impact major in raport cu performanta spermei. Produsele destinate inlocuirii secretiilor vaginale naturale s-au dovedit a fi nocive pentru viabilitatea si motilitatea celulelor spermatozoide, indiferent de cantitatea redusa folosita.

Legatura dintre lubrifianti si performanta spermei

Cuplurile cu probleme de fertilitate apeleaza deseori la lubrifianti din pricina uscaciunii vaginale aparute din diverse cauze, fara sa constientizeze ca ele afecteaza performanta spermei. Vaginita atrofica (vaginul uscat) este o consecinta frecventa a stresului provocat de imposibilitatea conceptiei, pe langa frecventa ridicata a actelor sexuale intre partenerii dornici sa devina parinti.

Specialistii americani au derulat aproximativ 11 studii dedicate acestui subiect delicat, evaluand efectele a 16 lubrifianti de top de pe piata. Monitorizarile au utilizat o expunere a spermei la mici concentratii de substante lubrifiante (mai putin de 10%). Urmatoarele rezultate exacte ale cercetarilor arata ca:

  • primele 3 marci de lubrifianti de pe piata americana au o actiune similara cu cea a spermicidelor;
  • efectele negative apar in urma expunerii spermatozoizilor la concentratii foarte mici de produs (pana si de 1-6% in unele cazuri);
  • lubrifiantii afecteaza capacitatea celulelor spermatice de a penetra cervixul, in drumul catre trompele uterine.

Asadar, cercetatorii au descoperit ca toate tipurile de lubrifianti, inclusiv cei solubili in apa, deterioreaza calitatea spermei din pricina continutului de glicerina si de propilen glicol. Aceste substante sunt osmotice (absorb apa) si afecteaza celulele spermei, determinandu-le sa se miscoreze sau sa se umfle in exces. Motilitatea spermei are si ea de suferit, intrucat aceasta scade intr-un mediu hiperosmotic, creat de actiunea lubrifiantilor.

In plus, PH-ul scazut al acestor produse menite sa lubrifieze vaginul provoaca disfunctii suplimentare spermatozoizilor, care au nevoie de un PH de 7.0 - 8.5 constant pentru a patrunde prin cervix in timpul ovulatiei.

Alternative naturale pentru lubrifianti

Din fericire, cuplurile care se confrunta cu dificultati de conceptie isi pot creste sansele de a obtine o sarcina apeland la alternative naturale pentru lubrifiantii comercializati in magazine. Uscaciunea vaginala poate fi combatuta prin mici schimbari sanatoase in stilul de viata, care sa reechilibreze functionarea normala a organismului.

  • Cresterea consumului de apa: aportul insuficient de apa provoaca dezechilibre ale florei vaginale. Minimum 8 pahare de apa in fiecare zi previn si trateaza simptomele vaginului uscat.
  • Alimentatia corecta: aportul scazut de grasimi si consumul exagerat de carbohidrati compromit sanatatea reproductiva a unei femei, deoarece conduc la reducerea nivelului de estrogen din corp. Soia si semintele de in stimuleaza secretia acestui hormon esential pentru fertilitate.
  • Reducerea iritantilor chimici: produsele de ingrijire parfumate sau detergentul pot irita mucoasa sensibila a vaginului.

Tu ai auzit despre efectele lubrifiantilor asupra fertilitatii? Da-ne de veste in sectiunea de comentarii!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme fertilitate

Articole recomandate

Citeste si despre