Zaharul si aerul poluat - inamici ai fertilitatii?

/ / Modificat: 2018-03-14
Zaharul si aerul poluat - inamici ai fertilitatii?

Infertilitatea este o problema din ce in ce mai raspandita in tara noastra si in intreaga lume, ceea ce face ca numarul studiilor care cauta sa descopere cat mai multe dintre cauzele acesteia sa fie in crestere. Identificarea factorilor modificabili care duc la infertilitate poate ajuta cuplurile sa conceapa mai repede un copil ceea ce inseamna mai putin stres si o cheltuiala mai mica cu tratamentele pentru fertilitate.

Printre cele mai noi cercetari legate de cauzele infertilitatii se numara cea asupra consumului de zahar si cea legata de aerul poluat. Iata, mai jos, care sunt descoperirile.

1. Zaharul

Potrivit unui studiu publicat in jurnalul "Epidemiology", citat de Science Daily, consumul zilnic al unei bauturi indulcite cu zahar, sau al mai multor astfel de bauturi, este asociat cu o scadere a sanselor de a face un copil, indiferent daca acestea sunt consumate de barbat sau de femeie.

Pana acum, putine studii au analizat legatura dintre fertilitate si bauturile indulcite cu zahar, cele mai multe cercetari scotand in evidenta alte legaturi, cum ar fi cele dintre consumul de bauturi indulcite si cresterea in greutate, diabetul de tip 2, menstruatia precoce sau scaderea in calitate a lichidului seminal la barbati.

Recent insa, un nou studiu condus de Scoala de Sanatate Publica - Universitatea Boston (SUA) arata o legatura intre consumul de bauturi indulcite si scaderea fertilitatii.

"Am descoperit asocieri pozitive intre consumul de bauturi indulcite cu zahar si fertilitatea redusa, care erau valabile inclusiv dupa verificarea mai multor factori printre care se numara obezitatea, consumul de cafeina, consumul de alcool, fumatul si calitatea alimentatiei in general. Cuplurile care isi doresc un copil ar putea sa ia in considerare limitarea consumului acestor bauturi, mai ales pentru ca ele sunt legate, de asemenea, de alte efecte adverse asupra sanatatii", afirma Elizabeth Hatch - profesor de epidemiologie, coordonator al studiului.

Studiul arata mai exact ca fecundabilitatea - probabilitatea de conceptie medie, lunara - era cu 25% mai redusa la femeile care consumasera cel putin o bautura indulcita cu zahar pe zi, iar la barbati era chiar cu 33% mai redusa. In schimb, intre consumul de sucuri din fructe si fertilitate sau consumul de bauturi carbogazoase dietetice si fertilitate nu a fost identificata o legatura semnificativa.

In ultimii ani consumul de zahar a crescut semnificativ in numeroase tari din lume, inclusiv in Romania, acesta fiind unul din factorii care au dus si la cresterea numarului de persoane supraponderale si obeze.

Medicul Andreas Vythoulkas, specialist in infertilitate, a declarat pentru copilul.ro ca excesul de zahar poate afecta fertilitatea.

"In esenta, zaharul consumat in exces este daunator pentru sanatate din multe puncte de vedere, inclusiv din cel al fertilitatii. In primul rând, excesul de zahar poate sa duca la un exces de kilograme, iar acesta, se stie deja, poate afecta fertilitatea unei femei. De asemenea, se pare ca zaharul in exces este corelat cu sindromul ovarelor polichistice, una dintre cauzele de infertilitate la femei", ne-a spus dr. Andreas Vythoulkas, medic obstetrica ginecologie, specialist in infertilitate.

2. Aerul poluat

Aerul poluat provoaca milioane de decese premature anual, iar anumite cercetari arata ca acesta ar putea avea un impact negativ si asupra fertilitatii masculine.

Un studiu recent, citat de publicatia britanica "Independent", a identificat o posibila legatura intre poluarea aerului si o scadere a calitatii lichidului seminal. Rezultatele studiului sugereaza ca un numar semnificativ de cupluri ar putea suferi de infertilitate din cauza poluarii.

Dr. Lao Xiang Qian, coordonator al studiului si cercetator in cadrul Universitatii din Hong Kong, a identificat o legatura intre aerul cu un nivel ridicat de poluare si o forma anormala a celulelor reproducatoare la barbati.

Studiul este insa bazat pe observatie, ceea ce inseamna ca este unul limitat, fiind nevoie de noi cercetari pentru a stabili o certitudine in privinta considerarii aerului poluat drept o cauza a infertilitatii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Fertilitate Probleme fertilitate Fertilitate femei Fertilitate barbati Infertilitate Concepere copil Fertilitate cuplu Infertilitate cauze

Articole recomandate

Citeste si despre