Endometrioza profunda, cauza de infertilitate pentru femeile aflate de varsta reproductiva

/ / Modificat: 2019-06-11
Endometrioza profunda, cauza de infertilitate pentru femeile aflate de varsta reproductiva

Intre 25-50% dintre femeile aflate de varsta reproductiva care au diagnostic de endometrioza, dezvolta si infertilitate.

Dificultatea diagnosticului timpuriu, intinderea leziunilor si complicatiile bolii, treneaza ani si fac dificila obtinerea sau pastrarea unei sarcini.

Un diagnostic de endometrioza profunda-in special in gr. III/IV- extinsa si infiltrata in tesuturi si organele vitale actului reproducator, poate fi predictiva pentru un lung proces terapeutic si poate ingreuna procesul obtinerii unei sarcini pe cale naturala.

Diagnosticul si tratamentul endometriozei profunde

Desi durerea este un prim semnal al existentei acestei patologii, de cele mai multe ori femeile descopera ca sufera de endometrioza atunci cand evalueaza posibilitatea obtinerii unei sarcini. Mecanismele infertilitatii sunt diferite in functie de localizarea leziunii, intinderea ei si disfunctiile pe care le produce organelor implicate in reproducere: disfunctie tubara sau obstacole la nivelul trompelor, disfunctie ovariana, influente adverse ale lichidului peritoneal asupra fenomenelor legate de fecundatie etc.

Diagnosticul si tratamentul endometriozei profunde este o mare provocare pentru femeia aflata in perioada ei fertila. Daca pacienta nu are dureri si manifestari foarte severe si isi doreste sa ramana insarcinata, e posibil sa se amane decizia de a interveni chirurgical, pana cand se obtine o sarcina. Daca timpul se scurge, depasind cativa ani si se confrunta cu endometrioza profunda severa singura optiune ramane interventia chirurgicala, care poate rezolva problema si chiar imbunatati statusul reproductiv al femeii.

"In cazurile de endometrioza profunda, diagnosticul cert se obtine numai in urma interventiei chirurgicale, care evidentiaza natura si intinderea leziunilor specifice bolii. Intrebarile cheie sunt: cand vom face interventia chirurgicala si cat anume vom interveni? Marea provocare: excizia completa a leziunilor, fara a afecta rezerva ovariana. In urma interventiei chirurgicale vom urmari: restabilirea anatomiei tubo-ovariene, excizia leziunilor peritoneale superficiale de endometrioza, excizia endometriomului ovarian cu afectarea minima a tesutului ovarian, excizia leziunilor de endometrioza profunda- leziunile de la nivelul ligamentelor utero-sacrate, rect, sept rectovaginal; leziunile ce pot obstrua ureteral, endometrioza vezicala. Pentru femeia aflata la varsta reproductiva obiectivul primordial va fi prezervarea sau imbunatatirea fertilitatii”, explica prof. dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie, fondator al Endomedicare Academy.

Fiind o boala cronica, evolutiva, endometrioza are riscuri sa recidiveze, fiind necesare interventii repetate. Interventiile chirurgicale repetate afecteaza rezerva ovariana, toate acestea reducand substantial sansa ei de a procreea.

De aceea prima interventie reprezinta o decizie importanta pentru viitorul sau reproductiv si nu numai. Noile tehnici minim invazive utilizate in chirurgia endometriozei, precum laparoscopia si robotica, au adus beneficii notabile atat chirurgilor, dar mai ales pacientilor. Desi vorbim despre o chirurgie extensiva, timpul de recuperare al pacientei dupa o interventie robotica, cea mai noua tehnologie utilizata, este de 24-48 de ore de la interventie.

Studii de cohorta au relevat faptul ca femeile care au optat pentru tratament chirurgical al endometriozei inaitne de o tehnica de reproducere umana asistata, au avut o rata mai mare de sarcini dupa interventia chirurgicala, fata de cele care au ales direct sa apeleze la fertilizare in vitro sau alte tehnici de RUA.

“Interventiile chirurgicale in cazurile de endometrioza profunda au ca scop excizia leziunilor si indepartarea obstructiilor sau repunerea in functiune a mecanismelor implicate in reproducere. In plus, dupa interventie, indepartandu-se sursele inflamatorii, se poate imbunatati si calitatea materialului biologic. Nu putem spera la o crestere a rezervei ovariene, dar sigur putem spera la ovocite de o calitate mai buna si la o facilitare a mecanismelor de reproductive, atata vreme cat dispare sursa inflamatorie locala. Dupa interventie, conduita terapeutica poate include: tehnici de reproducere medicala asistata, stimularea ovulatiei, act sexual dirijat, fertilizarea in vitro (FIV). Rata de succes in FIV este influentata de stadiul evolutiv al endometriozei", spune dr. Marilena Baluta, medic primar obstetrica-ginecologie, medic specializat in infertilitate si reproducere umana asistata.

Mai mult decat in orice alta patologie, endometrioza profunda necesita o abordare multidisciplinara, prin prisma complexitatii bolii, fiind o patologie care cointereseaza mai multe discipline: ginecologi, chirurgi generalisti, medici specializati in imagistica, specialisti in reproducere umana asistata, psihologi etc.

Mai mult decat in orice alta patologie, este nevoie sa intelegem cum putem modula un tratament standard si cum putem gasi impreuna solutii personalizate pentru aceste paciente. Medicul care intelege complexitatea si accepta multidisciplinaritatea ei, ii cunoaste particularitatile si implicatiile pe diverse paliere-controlul durerii, implicatiile asupra fertilitatii, recurenta bolii-este medicul cel mai potrivit, ce va putea sa insoteaza femeia pe termen scurt, mediu si lung.

“Trecem prin endometrioza si trecem de mana"

Vineri, 7 iunie 2019 a avut loc o astfel de intalnire intre pacientele care sufera de endometrioza si echipa multidisciplinara a Endomedicare Academy din cadrul Spitalului Monza. Intalnirea a relevant faptul ca este necesara o colaborare permanenta a medicilor pentru a privi cazuistica integrata, din mai multe perspective si pentru a oferi cele mai bune optiuni terapeutice pentru paciente.

“Trecem prin endometrioza si trecem de mana” a fost chintesenta intalnirii, exprimata de medicii prezenti. Desi nu vorbim despre o suferinta oncologica, endometrioza afecteaza viata femeii la nivel personal, familial si social. Este o suferinta ce depaseste corpul fizic, producand traume si in mentalul femeii.

De aceea, o abordare holistica a acestui intreg univers de factori, poate ajuta femeia sa isi invinga durerile, anxietatea sau depresia, ce “vin la pachet” cu aceasta patologie. Pot fi de folos si terapiile complementare de tip: yoga, pilates, mindfulness, prin care femeia poate veni in contact cu sinele pentru a constientiza ca bolile sunt doar o etapa a vietii si se pot depasi printr-o mai buna constietizare a vulnerabilitatii, dar si puterii de care dispunem, privind mai proactiv si mai pozitiv…poate tocmai pentru ca “uitam cateodata ce este binele”.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Endometrioza Endometrioza cauze Endometrioza diagnostic

Articole recomandate

Citeste si despre