Ruperea prezervativului. Cum previi sarcina?

/ / Modificat: 2017-09-28
Ruperea prezervativului. Cum previi sarcina?

Ruperea prezervativului in timpul actului sexual este unul dintre cele mai neplacute si ingrijoratoare accidente. Oricat de multa siguranta ofera protectia cu prezervativul, astfel de accidente pot avea loc oricand. Cum previi sarcina in acest caz?

Ce NU trebuie sa faci

Statisticile medicilor arata ca multe femei care patesc acest lucru apeleaza la irigatii sau dusuri vaginale ca mijloc de contraceptie in ideea de a elimina sperma din vagin. Acesta nici nu creste, nici nu scade sansele de a ramane gravida, dar cu siguranta mareste pericolul infectiilor pelviene.

Aceste dusuri altereaza echilibrul normal al bacteriilor care se gasesc in mod firesc in tractul reproductiv si pot duce la aparitia infectiilor si complicatiilor.

Ce poti sa faci daca se rupe prezervativul?

Pastila de a 2-a zi sau contraceptia de urgenta

Pastila de a 2-a zi sau contraceptia de urgenta este cea mai sigura cale de a preveni o sarcina nedorita dupa un act sexual neprotejat. Exista mai multe tipuri de pastile ale caror intrebuintare se prelungeste de la "dimineata de dupa" pana la "saptamana de dupa". Important este sa calculezi cam cat a trecut de la producerea accidentului si care dintre pastile ti se potriveste mai bine.

Cele mai multe pastile sunt cele realizate pe baza de levonorgestrel. Acestea pot fi folosite in maxim 72 de ore (3 zile) de la contactul sexual neprotejat. Specialistii au reusit sa creeze si pastila care poate fi luata in termen de 5 zile dupa accident.

Ambele functioneaza astfel: intarzie sau opresc ovulatia, dand timp spermatozoizilor sa "moara" inainte sa apuce sa fertilizeze ovulul. Medicii recomanda administrarea lor cat mai rapida dupa actul sexual neprotejat, pentru ca si efectul este mai sigur astfel. Cu cat trece mai mult timp de la contact, cu atat scade eficacitatea, chiar daca se incadreaza in termenul-limita.

Steriletul de cupru

O alta metoda de contraceptie de urgenta este steriletul de cupru ParaGard. Acesta se introduce in termen de cel mult 5 zile dupa contactul sexual neprotejat. Se pare ca are rolul de a creste productia de mucus cervical si de a elimina sperma.

Spre deosebire de pilulele contraceptive de urgenta, steriletul isi pastreaza eficacitatea si dupa accident. Mai mult, specialistii sustin ca poate da rezultate chiar si la 10 ani de la introducerea lui.

Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala (BTS)

Dupa administrarea contraceptiei de urgenta este important sa mergi la medic si sa faci analizele pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala. Odata ce prezervativul s-a rupt, penisul ia contact direct cu vaginul si apare riscul bolilor, mai ales daca nu iti cunosti suficient de bine partenerul si nu stii istoricul lui medical cu privire la activitatea sexuala.

Medicii iti vor recomanda teste pentru gonoree, chlamydia, sifilis, HIV si hepatita B sau C.

Urmareste semnele si simptomele de sarcina

Chiar daca ai luat contraceptia de urgenta, nu inseamna ca nu poti ramane insarcinata. Nicio metoda nu este eficienta in proportie de 100%. Totul depinde si de momentul in care ai luat-o, in ce conditii etc. Asadar, inca mai exista riscul sa apara sarcina. Atentie, si pilula contraceptiva de urgenta poate produce dereglari ale ciclului menstrual, nu numai sarcina. Daca iti intarzie menstruatia mai mult de o saptamana fata de cand trebuia sa vina normal, ia un test de sarcina.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Contraceptie Boli cu transmitere sexuala

Articole recomandate

Citeste si despre