6 lucruri care iti pot compromite masurile de contraceptie

/ / Modificat: 2013-08-02
6 lucruri care iti pot compromite masurile de contraceptie

Masurile de contraceptie nu sunt infailibile. Doar pentru ca ai ales o metoda de contraceptie, nu inseamna ca esti protejata in totalitate impotriva sarcinii nedorite. Pe langa faptul ca niciuna dintre aceste masuri nu este 100% sigura, exista cateva medicamente, remedii naturiste si produse, unele dintre ele chiar uzuale, care le pot scadea eficacitatea. Iata cativa dintre cei mai mari sabotori ai metodelor contraceptive!  

Antibioticele

Antibioticele fac parte dintre cei mai cunoscuti factori care reduc eficacitatea anticonceptionalelor. Desi nu toate tipurile de antibiotice afecteaza efectele pilulelor contraceptive, medicii sfatuiesc ca atunci cand urmezi un tratament cu astfel de medicamente, sa iei masuri suplimentare de protectie impotriva sarcinii. Protectia suplimentara trebuie aplicata atat pe perioada tratamentului cu antibiotice, cat si 7 zile dupa aceea.

Lubrifiantul

Lubrifiantul, aceasta substanta care salveaza viata sexuala a multor cupluri, poate afecta doua dintre cele mai frecvente metode contraceptive. Potrivit specialistilor, lubrifiantii creati pe baza de ulei compromit eficacitatea prezervativului, substantele din acestea atacand latexul. Nici cei pe baza de silicon nu sunt mai siguri, insa acestia nu ataca prezervativul, ci diafragmele. Cele mai bune si sigure lubrifiante sunt cele create pe baza de apa.

Grepfrutul

Grepfrutul este unul dintre fructele care pot afecta actiunea anticonceptionalelor in corp. Potrivit specialistilor, exista o substanta in grepfrut care impiedica absorbtia corecta a estrogenilor din pilule in organism, anuland astfel efectul pilulelor. In cazul in care grepfrutul face parte din categoria fructelor tale preferate, este recomandat sa optezi pentru anticonceptionale create pe baza de progesteron sau pentru alte masuri de contraceptie.  

Ceaiul de sunatoare

Exista o multime de remedii naturiste pe baza de plante care pot interfera cu actiunea pilulelor contraceptive in corp, dar sunatoarea este cea mai cunoscuta si periculoasa dintre ele. Potrivit specialistilor, daca ai o cura sau un regim care necesita administrarea ceaiurilor sau suplimentelor cu sunatoare, este indicat sa apelezi la alta masura contraceptiva, pentru a te proteja de o sarcina nedorita.

Ovulele vaginale

In general, atunci cand ginecologul iti prescrie ovule vaginale, te sfatuieste sa eviti contactul sexual, pana la finalizarea tratamentului. Insa ai putea crede ca, daca folosesti prezervativul, nu afectezi actiunea locala a ovulelor si esti si protejata impotriva sarcinii. Este important sa stii ca unele tipuri de ovule vaginale contin substante care ataca latexul si fac ineficient prezervativul in efortul tau de a evita o sarcina.

Nerespectarea orei de administrare a pilulelor

Pilulele contraceptive trebuie administrate zilnic, la aceeasi ora. Orice amanare a orei de administrare sau omitere a unei pilule din blister scade eficacitatea acestei metode contraceptive si te predispune riscului de a ramane insarcinata.

Mai cunosti si alti factori care reduc eficacitatea metodelor contraceptive? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Metode contraceptive

Articole recomandate

Citeste si despre