Rolul parintilor biologici in adoptia deschisa

/ / Modificat: 2008-03-06
Rolul parintilor biologici in adoptia deschisa





 

Exista mai multe tipuri de adoptii printre care si adoptia deschisa. Adoptia deschisa inseamna ca intre parintii adoptivi si cei biologici se stabileste un anumit contact, gradul stabilindu-se de catre parintii biologici si cei adoptivi de comun acord.

 




Aceasta posibilitate trebuie luata in considerare, chiar daca este vorba de o adoptie inchisa, deoarece foarte multi copii adoptati, isi vor cauta parintii bilogici intr-un moment al vietii lor.

In timpul unui proces de adoptie deschisa, trebuie stabilite de catre agentia de adoptie, impreuna cu parintii biologici si cei adoptivi, termenii contractului de adoptie. Termenii din contract trebuie stabiliti inainte de finalizarea adoptiei.

Regulile pot fi schimbate in viitor, in functie de dorintele copilului dar si a impactului pe care le au asupra copilului si a familiei adoptive, vizitele parintilor biologici.

In anumite cazuri, copilul adoptat poate cunoaste numele parintilor sai biologici, informatiile de contact si cateva informatii de baza despre acestia, fara sa aiba un contact direct cu ei.

In alte cazuri, familiile adoptive, ofera posibilitatea parintilor biologici sa trimita ocazional copilului felicitari sau scrisori, fara insa a oferi posibilitatea unui contract direct cu acestia.

Exista si cazuri in care parintii adoptivi ii vor face pe parintii biologici o parte din viata copilului, ca o extensie a vietii de famile pe care acestia o ofera copilului.

In aceste cazuri, parintii biologici, pot fi prezenti fizic la evenimentele importante din viata copilului si la sarbatori.

In final, decizia privind gradul de implicare si contact al parintilor biologici cu copilul, apartine familiei adoptive care, in luarea deciziei va avea in vedere interesele copilului.

Gabriela Hotareanu

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre