Saptamana Mare - ce sa-i povestesti copilului

/ / Modificat: 2018-03-27
Saptamana Mare - ce sa-i povestesti copilului

Saptamana Mare a Postului Pastelui este considerata o perioada plina de incarcatura spirituala, in care traditiile si obiceiurile prind viata in sanul fiecarei familii si starnesc rapid curiozitatea copilului.

Este important sa-i povestesti de mic, pe intelesul lui, cate ceva despre aceasta perioada marcanta a crestinismului, pentru a intelege motivele pentru care toti cei din jurul lui sunt agitati in aceasta saptamana, de ce se vopsesc ouale si de ce merge lumea la Biserica in fiecare zi si mai ales in Noaptea de Inviere.

Saptamana Mare sau Saptamana Patimilor - ce semnificatie are fiecare zi

Fiecare zi din aceasta Saptamana Sfanta are o semnificatie aparte in traditia crestina si copilul tau trebuie sa stie cate ceva despre fiecare in parte, pentru a se integra mai bine in spiritul sarbatorii Pastelui si a intelege rostul fiecarui obicei. La varste mici, copilul nu intelege jertfa pe care Iisus a facut-o pentru omenire atunci cand a fost rastignit sau cum a Inviat a 3-a zi, in conditiile.

Invaluie totul intr-o poveste magica, scurta, care sa aiba un fir narativ usor de urmarit si termeni familiari lui:

Lunea Sfanta

Lunea Mare marcheaza inceputul patimilor lui Iisus. Urmeaza dupa Duminica Floriilor, in care Mantuitorul intra pe portile Ierusalimului, calare pe un magar si este intampinat ca rege spiritual al iudeilor.  

Martea Seaca

Martea Mare ori Seaca este ziua in care Mantuitorul a povestit ucenicilor sai doua parabole Sfinte si pline de Invataturi - cea a celor zece fecioare si a talantilor.  

Marea Miercuri

In Miercurea Mare, traditia aduce aminte de un moment marcant al crestinatatii. Aflandu-se in casa lui Simon cel lepros, Iisus a fost uns cu mir de Maria Magdalena, o femeie pagana, care i-a spalat si picioarele cu propriile-i lacrimi, in semn de cainta. Ea a devenit simbolul biblic al caintei.

Este si ziua in care Iuda il tradeaza pe Iisus si il "vinde" fariseilor pentru 30 de arginti. In acest context, este recomandat sa-i vorbesti copilului si despre moralitate, loialitate, materialism, valoarea banilor etc. si lectiile de viata pe care le tragem din aceasta intamplare.

Joia Patimilor

Joia Mare sau Joia Patimilor este una dintre cele mai importante zile din Saptamana Mare - cea in care Iisus ia Cina cea de Taina alaturi de ucenicii Lui si spala picioarele fiecaruia dintre ei. Tot in aceasta zi, instituie Sfanta Taina a Impartasaniei - de unde se si spune ca painea (anafura) este parte din trupul Lui si vinul este sangele Lui.

Mantuitorul aduce aminte si de vanzarea lui de catre Iuda, apoi merge in Gradina Ghetsimani sa se roage, de unde este ridicat de farisei si dus, in final, in fata lui Pilat.

Avand in vedere ca in aceasta zi se vopsesc ouale de Paste, ii poti povesti copilului cum a luat nastere acest obicei. Spune-i ca, la inceput, ouale erau vopsite doar rosii, intrucat la momentul rastignirii Domnului, a curs sange peste ouale aduse pe muntele Golgota de catre Fecioara Maria (mama lui Iisus) si Maria Magdalena (pacatoasa iertata de Mantuitor) si s-au inrosit.

Vinerea Neagra

Vinerea Mare poarta mai multe denumiri in credinta populara - Vinerea Patimilor, Neagra, Schioapa, Seaca - intrucat marcheaza momentul patimilor pe care Mantuitorul le-a indurat in drumul spre muntele Golgota, acolo unde a fost rastignit. Este o zi plina de incarcatura spirituala si suferinta, in care se tine post negru, in semn de doliu pentru jertfa facuta de Mantuitor.

Sambata Mare

In Sambata Mare, trupul Mantuitorului este ingropat. Aceasta zi marcheaza pogorarea lui Iisus in Iad si chemarea la inviere a tuturor mortilor.

Duminica Pastelui

Sau Duminica Invierii este ziua in care sarbatorim Invierea Domnului, strigand cu bucurie "Hristos a inviat!".

Toate intamplarile care au precedat momentul Invierii Domnului trebuie explicate in termeni cat mai simpli. Daca nu iti gasesti cuvintele potrivite pentru aceste istorisiri, foloseste-te de o Biblie pentru copii. Poti inlocui povestile obisnuite de seara din aceasta perioada cu pildele si povestirile din aceasta carte, ajutand astfel copilul sa inteleaga mai bine semnificatia spirituala a Pastelui.

Tu i-ai vorbit copilului pana acum de Paste ca eveniment religios si despre simbolistica lui in traditia crestina? Cum l-ai ajutat sa inteleaga mai bine aceasta sarbatoare? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Paste copii

Articole recomandate

Citeste si despre