Stii ce apa beti tu si bebelusul tau?

/ / Modificat: 2014-06-10
Stii ce apa beti tu si bebelusul tau?

Hidratarea este esentiala in orice etapa a vietii noastre, insa in timpul sarcinii este cu atat mai importanta, apa fiind un element cheie in dezvoltarea fatului. Daca pentru copil apa e necesara dezvoltarii (la nastere, bebelusii au peste 70% apa in tesuturi), pentru mama apa are rolul de a "spala" toxinele acumulate in organism, cel mai mare risc in cazul deshidratarii in timpul sarcinii reprezentandu-l toxemia – acumularea toxinelor in sange, care duce la randul ei la preeclampsie si eclamsie, depresie, afectiuni renale si hepatice sau chiar la nastere prematura sau avort in cazurile severe.

Fiind o stare deosebita in care se afla organismul, si consumul de apa este diferit, in sensul ca ar trebui marit aportul de apa consumata pentru a asigura confortul si hidratarea necesara dezvoltarii sarcinii. In plus, deshidratarea, chiar si minora, accentueaza starea de oboseala care este deja instalata intr-o oarecare masura la orice gravida.

In plus, in aceasta perioada urinarea este mai frecventa, deci se pierde cu atat mai multa apa si creste riscul infectiilor urinare, dar o suplimentare a consumului de apa poate inlatura acest risc precum si alte complicatii ale sarcinii cum e, de exemplu, retentia de apa. In mod paradoxal, o cantitate mai mare de apa previne retentia de apa pentru ca oragnismul nu mai simte nevoia sa stocheze apa.

Apa transporta nutrientii in organism. Totul se transfera cu ajutorul apei in sange si apoi in placenta: absorbtia de nutriente esentiale, vitaminele, mineralele, hormonii si tot ce are nevoie fatul pentru a creste. Tot apa tine la distanta durerile de cap si regleaza temperatura corpului care creste in lunile de sarcina.

Hidratarea corespunzatoare ajuta la cresterea elasticitatii pielii si poate juca un rol extrem de important in aspectul pielii de dupa sarcina. Vergeturile apar cand pielea nu este suficient de elastica si nu poate sa sustina o crestere in volum, rupandu-se. Alaturi de uleiuri si alte tratamente externe, apa din interior lupta cel mai eficient impotriva acestor urme inestetice.

apa-femeie

Fata de cei 2 litri recomandati in mod obisnuit, in timpul sarcinii ar fi ideal sa se mai adauge macar o jumatate de litru, iar dieta sa fie si ea constituita din fructe si legume proaspete, bogate in apa: pepeni, rosii, castraveti, rodii, kiwi, cirese, dar si supe de legume, limonada si ceaiuri de fructe sau plante care sa nu dauneze sarcinii. Ar fi ideal sa se renunte la cafea deoarece e o bautura diuretica, dar si la alcool, ambele daunand dezvoltarii fatului.

Pentru a mentine constanta hidratarea, sfatuim gravidele:

  • sa aiba mereu apa la indemana ca sa le fie usor sa isi aminteasca sa bea
  • sa nu astepte sa li se faca sete: senzatia de sete apare cand organismul este deja deshidratat cu minim 1%
  • sa bea apa dupa fiecare vizita la toaleta, constant si cu inghitituri mici
  • daca gustul apei nu e suficient, isi pot adauga fructe sau lamaie in pahar pentru o aroma discreta
  • daca obisnuiesc sa bea apa minerala, sa opteze pentru una care este natural carbogazoasa
  • in cazul in care uita, isi pot instala pe telefon o aplicatie care le reaminteste sa bea apa din ora in ora.

De asemenea, foarte important este si aspectul puritatii apei pe care o consuma: nitratii din apa se transmit la fat si pot afecta dezvoltarea acestuia pentru ca actioneaza asupra oxigenarii sangelui.

Nitratii si nitritii sunt componenti ai solului si fac parte din ciclul azotului. Ei apar in mod natural odata cu mineralizarea substantelor organice azotoase provenite de la plante si animale. Surplusul ramas in sol contamineaza panza freatica, regasindu-se in rauri, lacuri, izvoare sau in apele subterane. Asadar, nitratii fac parte in mod tacit din viata noastra si a copiilor nostri fara sa ne dam seama. Este acest fapt ceva ce ar trebui sa ne ingrijoreze?

Cum ne afecteaza consumul de nitrati sanatatea?

Odata ingerati, nitratii se transforma in nitriti – substante mult mai toxice decat nitratii, in urma contactului cu microflora bacteriana a stomacului.

Efectele ingerarii unei cantitati de nitrati peste limita admisa pot fi: hipertensiune, disfunctii ale sistemului circulator si ale glandelor tiroide, cefalee, urticarii, intoxicatie, cianoza severa, chiar cancer.

Cei mai vulnerabili in fata nitratilor sunt sugarii, care pot prezenta din aceasta cauza o serie de afectiuni, de la probleme gastrice - precum diareea infectioasa - , pana la intoleranta la anumite proteine, intoxicatia cu metale grele si altele.

Efectul cel mai periculos pe care il are contaminarea cu nitrati la bebelusi este afectiunea numita methemoglobinemie, cunoscuta si drept "blue baby syndrome" ("sindromul albastru al nou-nascutului"). Aceasta se manifesta intai prin probleme respiratorii din cauza circulatiei inadecvate a oxigenului prin sange, ducand rapid la asfixiere, ulterior, chiar la moartea bebelusului. Se datoreaza transformarii nitratilor in organismul sugarilor in nitriti si ei la randul lor fixeaza hemoglobina impiedicand transportul oxigenului.

Ce spun medicii?

Potrivit Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, nitratii si nitritii nu reprezinta un mare pericol numai pentru sugari, ci si pentru copiii de pana la 10 ani si chiar adulti. Riscul este unul mare, putand aparea nu numai fenomene de intoxicare cronica, ci si alte fenomente mult mai rapide, precum urticarii declansate de nitrati si nitriti. Mai grav, acestia perturba activitatea tiroidei, care este directorul care dirijeaza toate metabolismele (metabolismul proteinelor, al glucidelor sau al lipidelor).

"Nitratii patrund in organism, se transforma in nitriti si blocheaza hemoglobina din capacitatea ei de a fixa oxigenul, iar in felul acesta se produce o insuficienta oxigenare a tuturor tesuturilor din organism – in special la nivelul tesutului nervos central, punand in pericol uneori chiar viata copiilor, sau ajungand acestia in servicii de terapie intensiva si necesitand manevre de resuscitare – evident, pentru neutralizarea nitritilor din sange", spune Prof. Dr. Marin Burlea, Presedinte al Societatii Romane de Pediatrie.

Desi legea in Uniunea Europeana permite o limita maxima de nitrati de 50mg/L, medicii din intreaga lume gasesc aceasta cifra mult prea permisiva, in special pentru sugari si copii mici. Recomandarea lor este de maximum 10 mg nitrati (NO3) pe litru de apa pentru apele destinate prepararii hranei sugariilor si copiilor mici.

De curand, AQUA Carpatica a initiat o campanie ce isi propune sa informeze publicul despre nitratii din sursele de apa, fie ca sunt din fantani, izvoare, rauri, lacuri, retele publice sau apele imbuteliate care nu au inscrisa valoarea acestora pe etichete. Cu ajutorul Testului Puritatii oferit de AQUA Carpatica, oricine poate afla acum cantitatea de nitrati din apa si este invitat sa inscrie rezultatele pe o aplicatie de Facebook sau pe site-ul Testulpuritatii.ro. Impreuna, aceste rezultate contribuie la realizarea unei harti ale zonelor vulnerabile sau deja afectate la poluarea cu nitrati sau, dimpotriva, identificarea zonelor cu apa sigura de baut din Romania.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre