Simbolul cosarului de Martisor. Cum a ajuns aducator de noroc

/ / Modificat: 2017-02-28
Simbolul cosarului de Martisor. Cum a ajuns aducator de noroc

Cosarul oferit ca martisor este un simbol al norocului. El este cel care curata hornurile de funingine si previne astfel incendiile. La nivel simbolic, cosarul lupta permanent cu demonii, invingandu-i. Carbunele reprezinta purificarea prin foc, iar funinginea pe care cosarul o lasa in urma, te apara de boli.

Simbolul cosarului la romani

Nu se stie exact care este originea acestui simbol in traditia populara. Se presupune insa ca el, avand rolul de a preveni incendiile, ne apara de foc si, implicit, de demonii iadului. Prin extensie, micul cosar negru este un simbol al norocului, aducand fericire si prosperitate. Versurile populare invoca imaginea cosarului, ca element pozitiv: "Ti-a iesit cosaru-n drum/ O sa ai noroc de-acum", spune un vechi proverb. Iata si un alt refren, care se leaga de mitul cosarului, ca purtator de vesti bune si aducator de sanatate: "Ti-a iesit cosaru-n drum/ Si-ti inchipui ca de acum/ Griji, nevoi, necaz, durere/ Se vor duce ca un fum."

Exista multe superstitii legate de imaginea cosarului. In satele romanesti, umbla vorba ca intalnirea cu un cosar este de bun augur. Se spune ca, daca vezi un cosar, trebuie sa te prinzi de un nasture si sa-ti pui o dorinta. Sigur ti se va indeplini. Daca te vei intalni cu un cosar pe 1 ianuarie, vei avea parte de noroc tot anul. Norocul e si mai sigur daca te intailnesti cu un hornar cu hainele pline de funingine in ziua nuntii.

Exista cupluri care invita cosari la propria nunta, ca aducator de dragoste si prosperitate. Mireasa trebuie sa fure un par din peria cosarului si sa-l pastreze toata viata ca talisman impotriva bolilor si pentru protectia casei.

Visele in care apar cosari sunt talmacite ca fiind aducatoare de bani si casatorie. Hornarul este vestitor al primaverii, martisoarele cu cosari fiind considerate, alaturi de potcoave, cele mai cunoscute simboluri aducatoare de noroc.

Cosarul de serviciu

In zona Brasovului, circula povestea cosarului de serviciu, cel care curata hornurile localnicilor si le aduce atat noroc, cat si siguranta. Si asta pentru ca un cos de fum necuratat iti poate ameninta viata.

Brasovenii care inca locuiesc in case incalzite cu sobe apeleaza si astazi la serviciile cosarului. Ei stiu ca trebuie sa-si desfunde hornul, daca nu vor sa treaca prin necazuri.

In vremuri vechi, cosarul sau hornarul era un meserias foarte cautat, rolul sau fiind la fel de important ca acela al unui doctor sau pompier. De interventia cosarului depindeau vietile oamenilor, fiindca un cos necuratat putea provoca incendii si asfixieri. Asa s-a nascut credinta conform careia intalnirea cu un cosar plin de funingine este un semn de bun augur. Cosarul e prin preajma? Atunci cu siguranta vei scapa cu viata.

Superstitia se pastreaza si in zilele noastre, chiar daca aceasta meserie este pe cale de disparitie, sobele fiind inlocuite, in majoritatea gospodariilor, cu calorifere si centrale termice.

Simbolul cosarului in Europa

Nemtii au dedicat o intreaga sarbatoare cosarului aducator de noroc. Hornarii se imbraca festiv, in costum negru, manta dubla, fular sau basma alba, palarie si jacheta cu nasturi metalici mari. Daca reusesti sa-i atingi nasturii jachetei, vei fi norocos tot anul.

Cosarii sunt vedetele torturilor si prajiturilor in perioada Craciunului si Anului Nou.

Nemtii obisnuiesc sa ofere cadouri cu micul ,,Sylvester", fie sub forma de statueta, fie introdus in diverse aranjamente speciale. Sylvester, numele dat cosarului de catre nemti, este reprezentat printr-un cosar ce tine in mana un trifoi cu patru foi. In alte reprezentari, el este inconjurat de cateva ciuperci cu palarii rosii si pete albe.

In Marea Britanie, miresele care se intalnesc cu un cosar in ziua nuntii, vor avea parte de o casnicie fericita.

Croatii, pe de alta parte, isi freaca cu degetul mare un nasture de la haina atunci cand le iese un cale un hornar. Superstitiile legate de nunti si cosari au ca punct de plecare cateva legende din Anglia. Se spune ca regele George al III-lea, mergand calare pe strazile Londrei, s-ar fi aflat la un moment dat in pericol de moarte. Calul sau s-a speriat de latratul fioros al unui caine si a luat-o la galop nebuneste. Un cosar a iesit atunci in fuga din mijlocul multimii, a prins calul si l-a linistit, salvandu-i viata regelui. Acesta, extrem de recunoscator, a declarat ca din acea zi toti cosarii vor fi considerati norocosi si le-a cerut supusilor sai sa-i trateze cu respect.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Simbol martisor Martisoare copii Semnificatie martisor

Articole recomandate

Citeste si despre