Jocurile Olimpice la tine acasa. Idei de activitati pentru copii

/ / Modificat: 2014-02-04
Jocurile Olimpice la tine acasa. Idei de activitati pentru copii

Jocurile Olimpice de la Soci sunt la cateva zile distanta si la cateva mii de kilometri desfasurare de tara noastra, in Rusia. Distanta nu trebuie sa fie o problema pentru tine, daca vrei sa ii trezesti copilului tau interesul pentru sporturile care concureaza acolo si pentru obiceiurile si traditiile specifice Olimpiadei. Daca micutul tau nu poate ajunge la Jocurile Olimpice de iarna din Rusia, este cazul ca Olimpiada sa "aterizeze" direct in casa lui si sa aiba parte de activitati incitante si competitii sportive pe masura celor de la Soci.

Foto: fitfutures.com.au

Olimpiada este cel mai important si asteptat eveniment sportiv al anului. Jocurile Olimpice sunt o oportunitate nemaipomenita pentru a invata copilul mai multe lucruri despre sporturi, competitii sportive, moduri de desfasurare, simboluri olimpice, festivitati de premiere si pentru a-i trezi interesul si pasiunea pentru unul dintre ele.

Sa dai startul propriei Olimpiade, la tine acasa, cu activitati si jocuri creative inspirate din cele care au loc la Londra, este o idee distractiva de a ocupa timpul liber si vacanta de vara a copilului, dar se dovedeste a fi si o activitate educativa. Orice copil trebuie sa stie ce sunt Jocurile Olimpice, care este simbolul lor, ce se intampla acolo si cateva informatii istorice legate de acest eveniment sportiv de amploare.

Cel mai simplu mod prin care copilul poate asimila si intelege aceste informatii este prin joc si joaca. Iata cateva activitati distractive pe care le poti face acasa, cu micutul tau, pentru a-l ajuta sa invete mai multe despre Olimpiada!

Emblema Jocurilor Olimpice

Chiar daca fiecare tara care gazduieste Olimpiada are dreptul de a crea o sigla oficiala a acesteia, logo-ul format din cinci cercuri intercalate, in forma de trapez si in culorile albastru, galben, negru, verde si rosu, ramane simbolul olimpic universal al acestor jocuri. Cercurile simbolizeaza cele cinci continente ale lumii si ansamblul de jucatori si sportivi participanti la competitie.

Si micutul tau trebuie sa stie care este sigla oficiala a Jocurilor Olimpice, dar mai ales ce simbolizeaza ea. Il poti ajuta sa inteleaga mai bine daca il pui sa deseneze singur sigla, daca faceti impreuna prajituri sau fursecuri pe care le aliniati in forma simbolului olimpic sau il ajuti sa faca un craft dragut pe care sa il tineti la vedere in casa pe toata perioada desfasurarii Olimpiadei.

Mascota Olimpic

Mascota olimpica se schimba o data la patru ani, iar in 2012 la Londra a fost intruchipata de doua figurine sub forma a doua picaturi de otel, cu cate un singur ochi fiecare, pe nume Wenlock si Mandeville. Nu este obligatoriu sa le copiati, ci poti provoca micutul sa isi foloseasca imaginatia si sa dea nastere unei mascote proprii, creative, pentru Jocurile Olimpice din acest an.

Vorbiti inainte despre ce alte mascote au mai existat, cam care este tematica si din ce domenii sunt alese ele si intreaba-l care animalut, personaj de poveste sau erou preferat crede ca s-ar potrivi sa devina mascota Olimpiadei pe care urmeaza sa o organizati voi. Ajuta-l si da-i indicatii, pentru a crea o mascota interesanta si personalizata. Micutul ar putea veni cu ideea unei mingi de fotbal. Ajuta-l sa ii dea "viata" si sa o personalizeze cu manute, ochi, palarie sau ce alte decoratiuni mai doriti, astfel incat sa fie mai deosebita si sa iasa din tipare.

Jocuri si sporturi olimpice

Nu exista Olimpiada fara competitii sportive. Acestea ar trebui sa fie principalele activitati prin care aduci spiritul Jocurilor Olimpice la tine acasa.

Asadar, nu mai sta pe ganduri si fa, impreuna cu micutul tau, o lista de sporturi si activitati competitionale pe care sa le programati in urmatoarea perioada. Adunati laolalta mai multi copii, faceti echipe si dati startul celor mai distractive competii sportive.

Iata cateva sporturi olimpice distractive pe care le poti practica impreuna cu mai multi copii, in casa sau in aer liber:

  • cursa cu obstacole;
  • baschet;
  • gimnastica usoara;
  • aruncarea cu discul/oina;
  • alergari de viteza;
  • saritura in lungime;
  • tenis de masa;
  • volei;
  • handbal;
  • cursa cu bicicletele;
  • cursa cu rolele;
  • badmington;
  • inot;
  • tir cu arcul;
  • fotbal etc.

Medalii olimpice

Organizati si imitati competiile sportive olimpice cat mai fidel si incercati sa stabiliti echipe, juriu, note si chiar clasamente si medalii, ca sa fie cat mai autentice.

Nu uitati de ceremonia de premiere, care este cel mai emotionant moment pe care il traieste orice sportiv care castiga unul dintre cele trei locuri mult ravnite pe podium.

Creati medalii olimpice - de aur, argint si bronz - din cartoane sau din alte materiale de lucru si premiati intotdeauna castigatorii.

Mica Olimpiada organizata intre copii se poate dovedi o lectie educativa importanta pentru micutul tau. Acesta are ocazia sa invete ce este spiritul de echipa, dar si cum sa infrunte si sa faca fata adecvat esecului atunci cand pierde si nu castiga niciuna dintre medaliile puse la bataie intr-o competitie. Reprezinta ocazii importante si pentru tine, pentru a-l ajuta sa vada esecurile sau greselile ca pe oportunitati si sa isi creasca mai mult increderea in sine.

Meniu cu specific olimpic

Jocurile Olimpice pot fi "traite" de micutul tau si prin activitati in bucatarie. Este o buna ocazie de a-l invata pe copil sa manance cat mai sanatos. Explica-i ca sportivii care castiga medalii (si enumera-i cativa dintre jucatorii lui preferati) au nevoie de alimente foarte bogate in vitamine si minerale, pentru a avea forta si energie sa duca la capat exercitiile sau meciurile. Cu siguranta, va fi si el tentat sa deguste alimente din "meniul castigatorilor" si sa experimenteze pe pielea lui eficienta si rezultatele acestor alimente.

Pentru a va distra si mai mult, puteti transforma alimentele din farfurie in medalii sau le puteti decora in forma logo-ului Olimpiadei ori a mascotei pe care ati ales-o. Puteti pune steaguri in fructe si legume si crea din alimente mingii, discuri, palete de tenis, biciclete si alte simboluri asociate diverselor sporturi olimpice.

Micutul tau stie ce este Olimpiada si ce se intampla acolo? Cum il inveti despre Jocurile Olimpice? Spune-ne sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri olimpice copii Activitati olimpiada copii

Articole recomandate

Citeste si despre