Jocurile Olimpice. Intrebari si raspunsuri pentru copii

/ / Modificat: 2014-02-04
Jocurile Olimpice. Intrebari si raspunsuri pentru copii

Jocurile Olimpice reprezinta un eveniment sportiv ce are loc la fiecare patru ani dupa modelul Jocurilor Olimpice din antichitate. Exista Jocurile Olimpice de vara si Jocurile Olimpice de iarna.

Competitiile la Jocurile Olimpice de vara sunt: tir cu arcul, badminton, baseball, baschet, box, canoe, ciclism, calarie, atletism, fotbal, gimnastica, handball, hochei, judo, caiac, maraton, pentatlon, ping pong, vasle, tir, inot, tae kwando, tenis, triatlon, volei, polo pe apa, haltere, lupte libere si greco-romane.

Competitiile la Jocurile Olimpice de iarna sunt: hochei, patinaj artistic, patinaj viteza, bob, sanie, curling, ski si biathlon (ski si tir).

Cand au fost tinute primele Jocuri Olimpice?

Acestea au inceput in anul 776 i.

Hr. in Olympia, Grecia, si s-au serbat pana in anul 393.

Ce evenimente aveau loc la Jocurile Olimpice din antichitate?

Initial Jocurile Olimpice constau doar intr-o sigura proba: proba de alergare in jurul stadionului. Mai tarziu au fost adaugate si alte probe: lupte, pugilat, pancratiu, pentatlon, "hoplitodorilor" (oameni inarmati), alergarile de care si calaria.

Cine participa la Jocurile Olimpice Antice?

Participau doar barbatii de origine greceasca in timp ce femeilor nu le era permisa prezenta nici ca spectatoare. De asemenea, doar cetatenii liberi erau admisi, sclavii fiind exclusi. Traditia spune ca incepand cu anul 720 i.Hr. atletii concurau dezbracati

Cine a revitalizat ideea Jocurilor Olimpice?

Reconstruirea acestui eveniment sportiv s-a datorat francezului Pierre de Coubertin, un fan impatimit al sporturilor in tinerete. El credea ca sportul poate incuraja pacea in lume. Un rol important in reinvierea Jocurilor Olimpice l-a jucat si Evanghelie Zappa.

Cand si unde au fost organizate primele Jocuri Olimpice Moderne?

Dupa 1.500 de ani de intrerupere, in 1896, la Atena, au fost reluate Jocurile Olimpice.

Femeile au participat la primele Jocuri Olimpice Moderne?

Nu, femeile au inceput sa participe incepand cu anul 1900. Pentru multi ani au fost probleme legate de vestimentatia femeilor la Jocurile Olimpice. Ele nu aveau voie sa isi arate corpul sau formele in hiane stramte sau scurte.

Ce este o Olimpiada?

O Olimpida este perioada de patru ani care incepe cu o vara in care au avut loc Jocuri Olimpice. Fiecare Olimpiada este numarata cu numere romane, si anul jocurilor nu poate fi schimbat.

In ciuda a ceea ce Coubertin a sperat, Olimpiada nu a adus pacea totala in lume. De fapt, trei Olimpiade au fost anulate din cauza razboiului: Olimpiada de vara din timpul Primului Razboi Mondial si Olimpiadele de vara si de iarna din 1940 si 1944 din cauza celui de-al Doilea Razboi Mondial. Olimpiada de iarna ce are loc in Vancouver Canada este a XXI-a .

Ce este flacara olimpica?

Flacara olimpica este aprinsa la Olympia, Grecia si purtata pana in orasul gazda de atleti; joaca un rol important la ceremonia de deschidere si arde pe tot parcursul olimpiadei. Torta olimpica a fost introdusa la Olimpiada din 1936 de la Berlin.

Care este scopul participarii la Jocurilor Olimpice?

"Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este sa castigi ci sa participi, asa cum in viata nu conteaza triumful, ci lupta. Esential nu e sa cuceresti, ci sa lupti bine", Pierre de Coubertin

Cine castiga medalii?

Atletii sau echipele care castiga locul intai, doi sau trei, respectiv medaliile de aur, argint si bronz.

Medaliile de aur sunt chiar din aur?

Nu, ele au fost facute din aur pana in 1912, dar acum pentru locul 1 se acorda o medalie de argint aurita si o diploma, pentru locul 2 se acorda o medalie de argint si o diploma, pentru locul 3 se acorda o medalie de bronz si o diploma.

Ce reprezinta inelele olimpice, simbolul Jocurilor Olimpice?

Probabil, cel mai cunoscut simbol al Jocurilor Olimpice il reprezinta inelele olimpice. Aceste cinci inele inlantuite simbolizeaza unitatea celor cinci continente (cele doua Americi sunt considerate un singur continent). Ele apar in cinci culori pe steagul olimpic de culoare alba. Aceste culori: alb (fondul drapelului), rosu, albastru, verde, galben si negru au fost alese astfel incat fiecare natiune sa aiba cel putin una din ele reprezentata pe steagul national.

Care este motto-ul Jocurilor Olimpice?

Deviza olimpica oficiala este "Citius, Altius, Fortius" (Mai repede, mai sus, mai puternic).

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Jocuri olimpice

Articole recomandate

Citeste si despre