Alegeri sanatoase pentru perioada sarbatorilor

/ / Modificat: 2014-12-18
Alegeri sanatoase pentru perioada sarbatorilor

Mesele bogate in bunataturi traditionale tind sa devina rapid un factor de risc pentru sanatate. Nu vrei ca sarbatorile de iarna sa fie umbrite de cateva kilograme in plus in greutate si de drumuri nedorite la spital, din cauza unor indigestii, probleme gastrice si alte afectiuni cauzate de excese sau alegeri alimentare neprielnice.

Este important sa respecti cateva trucuri simple, care te tin departe de astfel de probleme in luna Decembrie!

Gateste toate preparatele acasa

Evita sa cumperi carnati, toba, cozonaci si alte preparate traditionale gata facute din comert, intrucat sunt bogate in aditivi si grasimi nesanatoase. Atunci cand le gatesti acasa, poti controla mai usor ingredientele adaugate in retete, astfel incat sa obtii preparate sanatoase si hranitoare pentru intreaga familie.  

Nu sari peste micul dejun

Indiferent ca este Craciun sau o zi obisnuita, incearca sa iti concepi prima masa a zilei doar din ingrediente si preparate hranitoare (lactate, oua, cereale integrale, fructe etc.), care sa-ti ofere energie si o satietate crescuta mai mult timp. In acest fel, vei reduce considerabil consumul de calorii si excesul alimentar de peste zi si vei preveni aparitia indigestiilor si adaugarea inutila a catorva kilograme in plus in silueta, la sfarsitul sarbatorilor.

Mananca putin si des

Portiile mici, consumate la distanta de cate 2-3 ore, reprezinta un alt secret care te ajuta sa eviti problemele digestive si sa nu exagerezi cu caloriile in perioada sarbatorilor; nu te infrupta de la inceput in toate bunatatile preparate pentru masa de Craciun sau de Revelion; gusta cate putin din toate.  

Fa miscare

Este iluzoriu sa te sfatuim sa te apuci de sala in luna Decembrie, care este cea mai aglomerata perioada din an (dar daca iti doresti, fa-o fara ezitare), insa este important sa iti mentii mereu corpul in miscare.

Orice forma de miscare fizica - mersul pe jos, joaca in zapada, patinatul, plimbatul prin parc, curatenia casei etc. - este binevenita pentru sanatatea si silueta ta in perioada sarbatorilor; activitatea fizica stimuleaza metabolismul sa arda mai multe calorii, ajuta digestia si te mentine in forma, atat fizic, cat si psihic.  

Hidrateaza-te intens

Transforma apa in cel mai puternic aliat al sanatatii tale in perioada sarbatorilor. Chiar daca vei fi tentata sa consumi mai multe bauturi alcoolice, sucuri si alte tipuri de bauturi "festive" in aceasta perioada, este foarte important sa le "stingi" cu foarte multa apa. Pe langa faptul ca ajuta la buna functionare a organismului, apa are si rolul de a combate pofta excesiva de mancare, prevenind astfel riscul supraalimentarii.

Renunta la porc si concepe un meniu inteligent

Este greu sa nu pastrezi traditiile si sa nu iti umpli masa de sarbatori cu bunatati traditionale, insa nu inseamna ca nu le poti prepara inteligent, cu ingrediente ceva mai sanatoase si mai slab calorice; renunta la carnea de porc, care este grasa si opteaza pentru carne de pasare sau vita in meniul tau; introdu cat mai multe legume in meniu si inlocuieste dulciurile bogate in zahar cu deserturi pe baza de fructe.

"Lungeste" bauturile alcoolice

Alcoolul este o tentatie mare in perioada sarbatorilor, iar consumat in exces, devine si un dusman al siluetei si al sanatatii; daca vrei sa te bucuri de un ospat pe cinste, fara grija kilogramelor in plus, incearca sa le sorbi, mai degraba decat sa le bei, si sa le alternezi intotdeauna cu un consum crescut de apa.

Nu stati tot timpul la masa

La romani, exista obiceiul ca de sarbatori, familiile sa se adune si sa petreaca momente minunate in jurul mesei; insa problema este ca uita sa se mai si ridice de la masa; toate conversatiile au loc in jurul unei mese imbelsugate; tentatia de a gusta tot timpul cate ceva este foarte mare; renuntati la acest obicei; luati masa impreuna, apoi debarasati-o de mancaruri si bucurati-va de momente frumoase jucandu-va impreuna cu copii, dansand sau stand in living, la o sueta.

Dansati mai mult decat mancati

Este sarbatoare si este timpul sa va bucurati impreuna de inca un an ce a trecut cu bine peste voi; profitati de intalnirile cu familia pentru a va testa abilitatile de dansatori; va ofera ocazia de a mai scapa de cateva sute de calorii, dar si de a va mentine in forma intr-o perioada atat de incarcata cu bunatati tentante.

Iesiti in oras

Bucurati-va de zapada, de patinoarele deschise pana tarziu in noapte, de evenimentele si concertele care au loc in orasul vostru si iesiti din casa; pe langa faptul ca va puneti oasele in miscare, scapati si de tentatia de a manca tot timpul cate ceva.

Serveste mancarea in farfurii mici

Cu cat farfuriile pe care le pui la masa sunt mai mici, cu atat tentatia de a manca mult scade; umplerea unei farfurii mici cu bunatati creeaza iluzia unei portii mari de mancare, ajutandu-te sa eviti tentatia de a manca mai mult decat ai nevoie.

Nu manca daca nu ti-e foame

De cele mai multe ori, mancam fara sa simtim nevoia, iar in perioada sarbatorilor de iarna, aceasta tentatie este si mai puternica; este important sa te autoeduci in acest sens si sa mananci doar atunci cand simti cu adevarat nevoia, nu si cand poftesti la cozonacul care-ti face cu ochiul pe masa sau la mirosul de carnaciori prajiti din casa.

Mananca mai multe fructe

De fiecare data cand simti nevoia sa rontai cate ceva, orienteaza-te spre cosul cu portocale, banane, kiwi si alte fructe; este o alegere mai putin calorica si mai sanatoasa decat o bomboana de ciocolata sau o felie de cozonac.

Bea mai multe ceaiuri

Profita de vremea rece pentru a pune ceainicul "la lucru" si a te bucura de confortul pe care o bautura fierbinte ti-l ofera; iar daca vrei sa transformi placerea de a bea ceai intr-un beneficiu, alege sortimente in functie de nevoile tale: gastrice, imunostimulatoare, de slabit etc.

Tu ce alte trucuri mai cunosti pentru a te bucura de sarbatori sanatoase in familie? Spune-ne sfaturile tale legate de alimentatie, sport si alte activitati menite sa ne tina in forma, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre