Glucoza
Glucid prezent atat in regnul animal, cat si in cel vegetal si care este principala sursa de energie a organismului. Glucoza este un glucid simplu (nu poate fi descompus in mai multe alte glucide). Alimentele contin rar glucoza libera (cu exceptia strugurilor), mult mai des glucoza inclusa in glucidele mai complexe (maltoza sau amidonul, de exemplu) care sufera actiunea enzimelor din tubul digestiv, fiind transformate in glucoza. Dar glucoza poate, de asemenea, sa fie sintetizata in cursul neoglucogenezei hepatice, suita de reactii chimice care transforma in glucoza lipidele si acizii aminati provenind din proteine si acidul lactic.
Sinonim: dextroza.
O noua bursa pentru elevi in anul scolar 2024-2025! Scolarii cu rezultate...
Subiecte Evaluare Nationala clasa a II-a. Elevii clasei a II-a au sustinut...
Care este rolul Evaluarilor Nationale de la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a...
Evaluarea Nationala clasa a II-a 2024. Elevii au sustinut proba la limba si...
Barbatul omorat in bataie de 2 tineri, langa parcul Crangasi, a incercat sa...
Mai multe noutati3 retete de avocado pentru copii
Chiftele de curcan cu legume
Gustare sanatoasa din mere
Piure de somon cu mere si rosii
Vezi toate retetele