Tulburari mamare in adolescenta

/ / Modificat: 2006-01-24
Tulburari mamare in adolescenta





   

Probleme aparute in dezvoltarea sanilor fetei dvs. pot face obiectul intrebarilor sale sau ale grijilor dvs. Vom cauta sa le lamurim impreuna in cele ce urmeaza:

  • Absenta cresterii sanilor la o varsta la care majoritatea colegelor de clasa au depasit aceasta etapa a dezvoltarii se datoreaza unor factori constitutionali sau endocrini sau unor traumatisme. Endocrinologul merita consultat dupa varsta de 15 ani. Rareori este nevoie de plastician (ajutorul lui este imperios necesar cand anomalia de dezvoltare afecteaza un singur san!).

  • Cresterea insuficienta a sanilor merita mai putina preocupare. Adolescenta trebuie sa fie indemnata la moderatie in ceea ce asteapta de la propriul bust si informata asupra neajunsurilor sanilor mari (dureri de spate, nevoia de a apela intotdeauna la croitor, limitare de miscare, iritatii in pliul de sub san, sani "lasati" mai repede. ..). Si chirurgia estetica are inconveniente (costuri importante, riscurile unei anestezii si unei operatii, cicatrice, complicatii legate de tehnica operatorie sau materialul protezei, posibile afectiuni mamare ascunse de proteza...).

  • Cresterea exagerata a sanilor merge de obicei in paralel cu obezitatea si solutiile sunt comune (exercitiu fizic, restrictie alimentara, dieta...). Obligatoriu trebuie purtat sutien, altfel sanii – prea grei – vor "cadea".

    Anomaliile de forma reprezinta adesea stadii intermediare spre sanul normal, asa incat merita avuta rabdare pana la 18 ani inainte de a va impacienta legat de forma si marimea sanului.

    Durerile mamare insotesc deseori dezvoltarea sanului, dar, daca nu se linistesc la aplicarea de comprese reci sau calmante obisnuite, consultati mai bine un ginecolog. De regula, in aceste cazuri medicamente specifice rezolva si durerile mamare si tulburarile menstruale adolescentine.

    La fel, se poate intampla sa existe noduli mamari pe parcursul dezvoltarii sanului, de obicei trecatori si fara importanta. Daca un nodul este dur si continua sa creasca mai multe luni este bine sa cereti parerea unui chirurg.

  • Scurgerile mamelonare sunt expresia unor tulburari in dezvoltarea glandei mamare (displazie fibro-chistica) sau unei mici tumori in canalele glandei. De la caz la caz, poate fi nevoie de tratament medicamentos sau de o mica interventie chirurgicala.

    In orice situatie se poate recurge la ecografie, examen nedureros si complet nepericulos, care poate lamuri majoritatea aspectelor legate de dezvoltarea glandei mamare. Refuzati insa categoric sa supuneti copila unei mamografii (ce ofera prea putine date, dar presupune o iradiere periculoasa pe sanul in crestere).

    Dr. Stefan Voiculescu,

    medic primar chirurg, lector universitar, doctor in stiinte medicale, competenta in chirurgie laparo-endoscopica si oncologica, competenta in ecografie generala si mamara

    www.clinicaelite.ro

  • Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Articole recomandate

    Citeste si despre