Cauzele si consecintele pubertatii precoce

/ / Modificat: 2016-03-18
Cauzele si consecintele pubertatii precoce

Varsta la care tinerele isi incep pubertatea s-a modificat in ultima perioada si a ajuns sa la o limita destul de joasa. In cazul fetelor, pubertatea este marcata de 3 evenimente: cresterea sanilor, cresterea parului pubian, respectiv prima menstruatie.

Studiile recente arata ca, in medie, cresterea sanilor incepe cu un an mai devreme acum decat se intampla cu cateva zeci de ani in urma. Acest lucru poate avea consecinte psihologice si biologice pentru fetele tinere care nu sunt suficient de dezvoltate din punct de vedere mental pentru a face fata schimbarilor.

Louise Greenspan, pediatru specializat in endocrinologie si profesor al Universitatilor California si San Francisco, a studiat aceste modificari si a dezvaluit publicului descoperirile sale:

Ce este pubertatea precoce?

"Atunci cand vorbim despre pubertatea fetelor, nu ne referim la momentul in care au prima menstruatie. Dintr-un punct de vedere endocrinologic, aceasta este de fapt un pas tarziu al pubertatii. Cresterea sanilor este primul semn al inceperii pubertatii si il vom lua drept reper", a spus Greenspan. Daca in urma cu 10 ani sanii fetelor incepeau sa ia proportii abia dupa varsta de 8 ani, in prezent acestia incep sa creasca la varsta de 7 ani sau chiar mai devreme in cazul a 73% dintre cazuri. Asta nu inseamna neaparat si ca menstruatia va fi precoce, iar acest lucru indica faptul ca pubertatea este acum un proces mai indelungat, care probabil ca depinde de factori legati de substantele chimice din mediu care imita estrogenul, asa cum sunt pesticidele de exemplu. In timpul pubertatii au loc o serie de cresteri; tesutul mamar este cel mai afectat, insa intregul corp se modifica iar mediul ar putea avea efecte asupra acestor modificari.

Cine este expus riscurilor?

Un studiu realizat in Statele Unite pe un esantion de 1.200 de fete arata ca, la varsta de 7 ani, aproximativ 23% dintre fetitele de culoare au deja sani, pe cand in randul fetelor de origine hispanica procentul este doar de 15%, iar in randul celor caucaziene scade pana la 10%. Diferentele etnice par, asadar, sa fie un factor care influenteaza pubertatea precoce.


Din ce cauza se intampla asta?

Dovezile de pana acum sugereaza ca obezitatea ar putea fi un factor decisiv care grabeste pubertatea. Stresul psihologic are, la randul sau, un cuvant greu de spus, iar chimicalele prezente in mediu pot influenta procesele endocrinologice ale organismelor. Desi cei mai multi oameni isi indreapta atentia doar catre acest ultim factor si arata cu degetul catre pesticide, trebuie sa stii ca in ceea ce priveste pubertatea exista si alte lucruri daunatoare in afara substantelor chimice.

In ce fel contribuie obezitatea?

Tesutul gras se transforma intr-un adevarat organ potent din punct de vedere hormonal si endocrinologic. Grasimea creste nivelul de estrogen din corp si transforma alti hormoni in estrogen. Estrogenul este un hormon care stimuleaza cresterea sanilor si alte modificari corporale specifice pubertatii.

Ce forma de stres determina pubertatea precoce?

Stresul sever si cel cauzat de traume precum abuzurile sexuale din timpul copilariei sunt forme de stres care pot contribui la aparitia precoce a pubertatii. Fetele care traiesc in familii conflictuale sau intr-un mediu in care violenta este ceva obisnuit sunt, de asemenea, mai expuse la acest risc.

Pubertatea normala trebuie tratata endocrinologic?

Atunci cand o fata are o pubertate precoce, dar care decurge normal si trece prin toate etapele, fara a prezenta alte probleme medicale, endocrinologii nu au motive sa prescrie un tratament care sa regleze functionarea organismului ei, deoarece acesta deja functioneaza normal.

Exista consecinte ale pubertatii precoce?

Fetele cu pubertate precoce pot intampina probleme de sanatate atat in adolescenta, cat si atunci cand devin adulti. Tulburarile de nutritie, tendinta de a fi deprimate, tendinta de a consuma droguri si cea de a-si incepe viata sexuala foarte devreme sunt consecinte comune ale unei pubertati precoce.

In ceea ce priveste viata adulta, femeile pot dezvolta forme ale cancerului mamar, afectiuni cardiologice si chiar sa inceteze mai devreme din viata.

Tu ce parere ai despre pubertatea precoce? Fetita ta se confrunta cu acesta etapa? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre