4 probleme frecvente la copilul adolescent

/ / Modificat: 2012-08-01
4 probleme frecvente la copilul adolescent

In adolescenta, copiii se confrunta cu o multime de probleme care ii framanta si le dau viata peste cap. Aceasta etapa a copilariei se dovedeste a fi o perioada dificila, deoarece copiii se vad nevoiti sa se adapteze rapid si sa faca fata unor situatii noi si dificile de viata in fata carora sunt pusi. Presiunea anturajului, viciile, sexul iresponsabil si depresia sunt doar cateva dintre problemele care marcheaza viata multor adolescenti. Parintii au un rol esential in a-i ajuta sa faca fata acestor provocari!

Foto: allhealthhub.com

Imaginea si stima de sine scazute

In aceasta etapa a vietii, adolescentii devin mai atenti ca niciodata la felul in care arata si in care se imbraca. Unii dintre ei sunt chiar obsedati de aspectul fizic, din dorinta de a-si gasi locul in societate si de a se adapta cercurilor sociale pe care le frecventeaza.

In efortul de a fi acceptati de catre ceilalti, pe baza felului in care arata, multi ajung sa fie dezamagiti de aspectul lor - fie ca nu au posibilitati financiare pentru a tine pasul cu ceilalti, ca nu sunt la fel de slabi, frumosi sau "la moda". Toate aceste neajunsuri scad atat imaginea, cat si stima de sine a adolescentului.

Tu, ca parinte, este indicat sa ii oferi acestuia un mediu pozitiv si incurajator, astfel incat sa il ajuti sa isi construiasca o imagine de sine pozitiva, sa-si gaseasca propriul stil vestimentar, care sa-l defineasca si sa inteleaga ca felul unic si diferit in care arata din punct de vedere corporal il face sa fie deosebit si frumos.

Viciile (dependenta de droguri, alcool sau tigari)

Stiai ca din ce in ce mai multi copii incep sa fumeze prima oara sau sa bea alcool in jurul varstei de 14 ani? Media de varsta de la care copiii incep sa cada prada viciilor periculoase a scazut mult in contemporaneitate, ajungand sa fie identificata undeva pe la pubertate.

Din pura curiozitate sau in urma presiunii anturajului, adolescentul din ziua de azi ajunge sa fumeze, sa bea si sa consume droguri mult mai usor decat in trecut. Viciile il predispun la o multime de probleme de sanatate, dar si legale.

Educatia in privinta acestor tentatii periculoase este indicat sa fie facuta inca de cand copilul este foarte mic, pentru a-l ajuta sa inteleaga consecintele acestor actiuni si modul in care ii pot afecta viata.

Depresia si alte probleme emotionale

Depresia este o tulburare afectiva frecventa la varsta adolescentei. Este adesea confundata de parinti cu cate o zi proasta a copilului, usoara tristete sau nemultumire, insa devine un adevarat pericol atunci cand este lasata nediagnosticata si netratata.

Poti recunoaste depresia la adolescenti atunci cand o stare care parea a fi de tristete usoara capata forme grave, iar starea de apatie este asociata cu iritabilitate sau nervozitate, lipsa de concentrare, absenta poftei de mancare, sedentarism, neglijarea aspectului fizic, stari apatice, performante scolare scazute etc.

In loc sa incerci sa acuzi copilul de diverse lucruri si sa il "obligi" sa isi revina, este mai indicat sa stai de vorba cu el, sa nu pomenesti nimic despre depresie si sa il asculti foarte atent.

Incearca sa ii castigi increderea si sa afli ce simte si de ce, astfel incat sa nu ii fie teama ca va fi criticat sau certat. In cazul in care tentativele tale de a-l ajuta esueaza, apeleaza la ajutor specializat si du-l la psiholog. Poarta insa o conversatie cu el inainte de a merge acolo si explica-i de ce iei masura asta si cum il poate ajuta terapeutul sa se simta mai bine.

Sexul iresponsabil

La adolescenta, curiozitatea sexuala incepe sa capete cea mai mare amploare. Este varsta la care majoritatea copiilor isi incepe viata sexuala. Este o parte frumoasa si importanta a vietii de adolescent, pentru care copilul tau ar trebui sa fie pregatit corespunzator.

Cele mai mari probleme pe care le poate intampina atunci cand nu este invatat cum sa faca sex responsabil sunt sarcina nedorita si bolile cu transmitere sexuala. Se mai poate adauga si dezamagirea, in cazul in care isi incepe viata sexuala fortat de imprejurari, persoane si nu din proprie dorinta.

Incepe sa vorbesti cu el despre sex si despre metode contraceptive inca de la pubertate, pentru ca atunci cand ajunge in adolescenta sa fie pregatit sa se bucure de aceasta experienta.

Ai un copil adolescent? Care sunt cele mai mari probleme cu care s-a confruntat? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Probleme adolescenti Comportament adolescenti Adolescent Adolescenta tarzie Adolescenta timpurie

Articole recomandate

Citeste si despre