Refuzi sa iti lasi copilul sa doarma la alti copii? Nu esti singura! Iata ce spun si alte mamici

/ / Modificat: 2023-12-10
Refuzi sa iti lasi copilul sa doarma la alti copii? Nu esti singura! Iata ce spun si alte mamici

In timp ce unii parinti nu au nicio problema sa isi lase copiii sa doarma la prietenii lor, altii refuza sa faca acest lucru. 

Exista diverse motive pentru care unii parinti pot fi reticenti in a-si lasa copiii sa doarma la alti copii. Acest lucru poate fi influentat de mai multe aspecte, iar decizia poate varia in functie de experientele personale, convingerile si preocuparile fiecarui parinte. 

De ce unele mame refuza sa isi lase copiii sa doarma la alti copii

Pentru unele familii, asa numitele „petreceri in pijamale” sunt considerate una dintre acele activitati „de baza” ale copilariei, fiindca le ofera celor mici o experienta distractiva si memorabila alaturi de cei mai buni prieteni ai lor. Pentru altii insa, aceste activitati sunt de evitat. 

CITESTE SI: De ce Adela Popescu nu isi lasa copiii sa doarma acasa, la prieteni 

Unele mame considera ca, desi dormitul la alti copii poate fi o experienta distractiva, nu este ceva necesar, dupa cum declara chiar ele:

„Cand eram copil, parintii mei nu m-au lasat niciodata sa merg la o petrecere in pijamale si nu prea simt ca am pierdut ceva. Acum, ca am cele trei fiice ale mele, inteleg de ce s-ar putea sa nu se fi simtit increzatori sau sa le fi vazut ca fiind inutile - exista atat de multe alte modalitati prin care copiii pot socializa si isi pot consolida prieteniile. Eu si cei mai buni prieteni din copilarie eram foarte apropiati si nu era nevoie de o petrecere in pijamale pentru a face asta.”, declara o mama.

Pentru alte mame, petrecerile in pijamale sunt motiv de ingrijorare si se simt mai linistite sa stie ca micutii lor sunt acasa. Fiecare parinte este preocupat de siguranta propriului copil si poate fi reticent sa-l lase sa doarma la alt copil din teama ca ar putea sa nu fie supravegheat corespunzator sau ca s-ar putea intampla ceva in absenta lor.

„In cazul meu particular, am auzit de cazuri in care aceste petreceri se termina prost si prefer sa-mi scutesc copilul de un moment amar. Sunt familii in care exista probleme sau nu acorda suficienta atentie copiilor... cel putin nu asa cum am face-o noi. Inteleg ca nu-i putem proteja tot timpul, dar cat este mic nu as vrea sa-l expun la situatii complexe pe care as fi putut sa le previn spunand nu”, explica o mamica.

De asemenea, anumite mame pot avea ingrijorari legate de igiena sau de mediu. Poate exista o teama ca locul unde doarme alt copil nu este curat sau nu corespunde standardelor pe care le-au stabilit pentru copilul lor in ceea ce priveste igiena si confortul.

CITESTE SI: La ce varsta poate dormi un copil la un prieten sau departe de casa 

Uneori, aceasta reticenta poate fi influentata si de aspecte sociale sau emotionale. Exista mame care pot fi mai protectoare si care simt nevoia de a fi mereu alaturi de copilul lor, avand dificultati in a se desprinde sau a-si lasa copilul in grija altcuiva pentru o perioada mai lunga de timp.

De asemenea, anumite experiente anterioare negative, fie personale, fie observate in alte situatii, pot influenta decizia unei mame de a nu-si lasa copilul sa doarma la alt copil. O experienta neplacuta in trecut sau o poveste auzita despre o situatie similara pot determina anxietate si reticenta in a permite aceasta experienta.

Exista insa si parinti care prefera sa-si lase copiii la astfel de petreceri doar pana la ora de culcare, ca apoi sa-i ia acasa, gasind astfel o cale de mijloc. Astfel, copiii pot socializa si participa la activitatile clasice, iar cand vine ora de culcare sunt luati acasa de parinti. 

Regula de a nu participa la petrecerile in pijamale este mai frecventa decat ai putea crede. In urma cu cateva luni, pe TikTok a devenit viral un videoclip in care un psihiatru pentru copii si tata a sase copii explica faptul ca petrecerile in pijamale sunt unul dintre cele cinci lucruri pe care nu le-ar face sau nu le-ar permite copiilor sai sa le faca niciodata.

CITESTE SI: Semne care indica ca este pregatit sa doarma la alt copil acasa 

Intr-un al doilea videoclip, el impartaseste mai in profunzime motivul explicand ca multe dintre povestile de abuz, traume si expunere la situatii sau lucruri nepotrivite se intampla la petrecerile in pijamale, deoarece sunt momente in care copiii au mai putina supraveghere din partea adultilor si sunt in grupuri, doi factori care le ofera ocazia perfecta de a face lucruri fara sa se gandeasca sau sub presiunea celorlalti.

In comentarii au existat persoane care au criticat pozitia medicului, citand petrecerile in pijamale ca fiind una dintre cele mai frumoase amintiri ale copilariei lor, insa acesta a primit sprijin si din partea unor persoane cu aceeasi parere, in special profesori, asistenti sociali si alti medici care s-au confruntat cu cazuri de petreceri in pijamale care au avut un efect negativ asupra copiilor.

  • FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Petrecere copii Petrecere

Articole recomandate

Citeste si despre