Fiica ta adolescenta si primele intalniri. Cum sa ii fii alaturi

/ / Modificat: 2017-12-21
Fiica ta adolescenta si primele intalniri. Cum sa ii fii alaturi

Adolescenta este perioada primei intalniri romantice, a primului sarut, este momentul in care fiica ta traieste primii fiori ai dragostei. O sa o vezi rosind cand primeste un mesaj pe telefon, ca este mai atenta la felul cum se imbraca, este mai putin atenta la ceea ce se intampla in jurul ei, este "cu capul in nori", cum spune o vorba din popor. Ei bine, probabil ca nu erai pregatita pentru asta, insa fiica ta traieste prima poveste de iubire din viata ei.

Primele intalniri sunt cele care nu se uita niciodata, se traiesc cu intensitate, iar fiica ta va pune mult suflet. In astfel de momente este nevoie ca mama sa ii fie alaturi, sa o sustina si sa o sfatuiasca. Totul trebuie sa fie un dialog intre voi, iar atunci cand iti spune ceva cu care tu nu esti de acord, nu critica, ci spune-ti punctul de vedere si vino cu argumente.

Vorbeste-i fetei tale despre ceea ce inseamna o relatie sanatoasa, despre modul in care ar trebui sa se desfasoare lucrurile intre doi tineri indragostiti, de faptul ca intre ei trebuie sa existe intotdeauna respect si incredere. Spune-i fiicei tale cat este de important sa nu faca nimic din ceea ce nu i-ar face placere.

Iata cum sa ii fii alaturi fiicei tale in aceasta perioada:

Seteaza niste reguli

Dupa ce ti-a dat vestea ca are un prieten, urmeaza si zilele in care iti va cere sa o lasi sa mearga la intalniri, cum este si firesc. Insa ai grija sa stabilesti niste reguli clare de la inceput, sa ii spui care sunt orele pana la care poate sa stea in oras. Discuta cu copila ta toate aceste aspecte. De asemenea, fara sa fii cicalitoare, explica-i adolescentei tale ca este important sa nu neglijeze celelalte aspecte ale vietii sale, precum invatatura.

Cand ii vorbesti despre toate aceste lucruri, nu face ca totul sa para ca o lectie in care tu esti adultul care ii spune ce este bine si ce este rau, ci adopta o atitudine prietenoasa, incurajeaza-ti fiica sa isi spuna punctul de vedere.

Vorbeste-i si despre consecintele neplacute pe care le poate avea faptul ca ea nu va respecta regulile stabilite. Daca are un comportament nepotrivit, spune-i acest lucru cu frumosul, ca de exemplu: "Consider ca nu este firesc ca o adolescenta de 16 ani sa vina acasa mai tarziu de ora 23:00, in conditiile in care am stabilit ca vei fi acasa la ora 22:00".

Arata-i respect

Un alt lucru pe care poti sa il faci este sa arati respect fata de ideile si sentimentele ei, sa nu faci glume pe seama momentului pe care il traieste, pentru ca o poti rani profund. Stii bine cu cata intensitate se traieste in perioada adolescentei!

mama-fiica-adolescenta

Incurajeaza-o sa il invite pe prietenul ei la voi acasa

Fii o mama prietenoasa si incurajeaza-o pe fiica ta sa ti-l prezinte pe prietenul ei. Este modalitatea ideala prin care poti sa iti faci si tu o parere despre el, fara sa o tragi pe fiica ta de limba despre acesta. Evita sa o supui pe fiica ta la un sir lung de intrebri legate de familia din care provine tanarul, las-o pe ea sa iti vorbeasca despre el.

Daca o rogi sa iti vorbeasca despre el, nu fi foarte insistenta. Accepta alegerea pe care a facut-o fiica ta, pentru ca in cazul in care ii critici prietenul, ea poate sa vada acest lucru ca pe o lipsa a increderii tale in ea, pentru ca tu consideri ca nu a facut alegeri bune.

Incearca sa nu fii o mama foarte protectoare, nu o intreba de nenumarate ori despre ceeea ce simte, despre baiatul de care este indragostita, nu incepe sa il critici fara sa il cunosti etc.

Acorda-i fiicei tale incredere! Nu face nici greseala sa ai o atitudine indiferenta fata de aceste momente din viata pe care le traieste fiica ta, considerand ca este mai bine sa isi traiasca prima poveste de dragoste fara ca tu sa fii implicata.

Vorbeste-i despre sex

In contextul in care iti vezi fiica in ipostaza primelor intalniri, este inevitabil sa nu te gandesti ca varsta adolescentei coincide si cu cea in care tinerii isi incep viata sexuala. Asa ca lasa rusinea la o parte si vorbeste-i fiicei tale despre contraceptie.

Nu lungi conversatia daca fiica ta nu este dispusa sa vorbeasca despre acest subiect, insa este important sa te asiguri ca are informatiile necesare referitoare la ceea ce inseamna contraceptie.

Ce faci in cazul unei despartiri

Iubirile adolescentine se pot termina la fel de brusc precum au inceput. In asemenea clipe, suferinta adolescentei tale poate sa fie fara margini si este si normal, probabil iti aduci si tu aminte cat de mult ai suferit la prima despartire.

Fii alaturi de fiica ta incercand sa ii redirectioenzi atentia spre altceva, faceti lucruri impreuna. Cand simti ca este pregatita sa vorbeasca despre asta, ii poti oferi sfaturi pe care le-ai capatat odata cu experienta de viata, dar fara sa fii autoritara, ca si cum tu le stii pe toate. Vorbeste-i despre cum ai trecut tu peste o despartire.

Nu uita, de asemenea, cat este de important sa ii spui adolescentei tale ca ii esti alaturi, fara sa o judeci sau sa o ironizezi. Nu ii va face deloc bine sa te auda razand atunci cand iti vorbeste despre suferinta ei, caci ii poti amplifica tristetea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima intalnire Adolescenta Prima dragoste Fiica

Articole recomandate

Citeste si despre