Cum sa fii parintele unui adolescent de 17 ani in zilele noastre

/ / Modificat: 2018-07-17
Cum sa fii parintele unui adolescent de 17 ani in zilele noastre

Pentru multi parinti, sa isi vada copilul transformandu-se intr-un adult poate sa le provoace o serie de sentimente contradictorii si desi majoritatea tinerilor de 17 ani dau dovada de multa maturitate, acest lucru nu inseamna ca nu au inca nevoie de sprijin si indrumare. Secretul de a fii un parinte bun pentru copilul tau adolescent de 17 ani consta in capacitatea ta de a intelege dezvoltarea copilului.

Dezvoltarea emotionala

Pentru multi adolescenti, momentul in care implinesc 17 ani reprezinta o rascruce in drumul lor spre maturitate; unii dintre ei urmeaza o cale lina, devenind din ce in ce mai responsabili si mai dornici de a fi independenti, in timp ce altii se lupta cu realitatile ce bat la usa odata ce vor deveni adulti.

Unii dintre ei par confuzi atunci cand vine vorba de propriul lor viitor si s-ar putea sa manifeste probleme de responsabilitate la scoala si in activitatile zilnice, simtindu-se tematori in ceea ce priveste iminenta maturitate ce ii asteapta cand vor implini 18 ani.

Dezvoltarea sociala

Prietenii vor fi in continuare importanti pentru copilul tau adolescent de 17 ani, asa ca sa nu te surprinda daca tot timpul liber pe care il are il va dedica acestora; relatia voastra se va schimba in aceasta perioada, fie va veti indeparta pe masura ce copilul isi castiga independenta, fie veti deveni mai apropiati pe masura ce dorinta adolescentului de rebeliune se va diminua.

Dezvoltarea cognitiva

Pana cand ajung la varsta de 17 ani, majoritatea adolescentilor vor avea bune abilitati organizationale si vor putea sa isi imparta cu succes timpul intre activitati extracuriculare, joburi part time si activitati academice. Desi multi adolescenti de 17 ani cred ca sunt deja adulti, creierul lor nu este inca pe deplin dezvoltat, asa ca desi poate au abilitatile necesare pentru a-si echilibra impulsurile, s-ar putea sa se comporte iresponsabil uneori.

Dezvoltarea fizica

Atat baietii, cat si fetele sunt complet dezvoltati incepand cu varsta de 16 ani, atunci cand au finalizat etapa pubertatii si si-au atins inaltimea maxima, insa baietii s-ar putea sa continue sa isi dezvolte musculatura.

Cateva sfaturi pentru parintele unui adolescent de 17 ani

Mai este putin pana copilul tau devine oficial adult, asa ca ar trebui sa te asiguri ca are abilitatile de care va avea nevoie pentru a avea succes in viata. Iata cativa pasi pe care sa ii faci pentru a te asigura ca adolescentul tau este gata sa devina un adult responsabil:

Nu te supara daca este independent, chiar daca iti este greu sa iti lasi copilul sa creasca; dorinta sa de a fi independent este un semn ca din punct de vedere al dezvoltarii este pe calea cea buna.

Stabileste reguli clare pentru ca nu este ceva neobisnuit ca un adolescent de 17 ani sa te testeze; stabileste si mentine reguli clare, dar rezonabile pentru ca adolescentul tau sa invete sa aiba obiceiuri benefice lui insusi.

Implementeaza consecinte atunci cand incalca regulile; da-i responsabilitati in plus, ia-i din privilegii si rapeste-i din timpul pe care il petrece cu prietenii de fiecare data cand nu respecta regulile stabilite, astfel incat sa invete din greseli.

Vorbeste-i despre viitor, pentru ca la 17 ani ar trebui sa stie deja ce vrea sa faca dupa ce termina liceul; activitatile de voluntariat, joburile part time, vizitele in campusurile universitare pot fi modalitati de a-ti ajuta copilul sa exploreze viitoare oportunitati in cariera.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Adolescent Comportament adolescenti Adolescenta

Articole recomandate

Citeste si despre