Convinge-i pe copiii tai sa fie mai activi

/ / Modificat: 2009-07-22
Convinge-i pe copiii tai sa fie mai activi





 

Poti si tu sa-i convingi pe copiii tai sa fie mai activi si sa practice un sport. Un copil ar trebui sa faca, in mod ideal, 60 de minute de exercitii pe zi. Dar pe masura ce copiii cresc si timpul pe care il au pe zi se fragmenteaza intre scoala, casa, prieteni, televizor, internet, facut teme etc. Ei pot deveni foarte repede sedentari si isi pot pierde interesul in activitatea fizica.

In functie de personalitatea fiecaruia, ei s-ar putea sa se dedice mai mult sportului sau s-ar putea sa abandoneze activitatea fizica cu totul. Parintii ii pot ajuta pe acei copii care nu simt neaparat o inclinatie spre sport dar care au nevoie de miscare sa regaseasca placerea exercitiului fizic.

A fi activ este o componenta importanta spre a fi sanatos, energic si concentrat. Sportul ii ajuta pe copii sa isi intareasca muschii si oasele, pentru a se asigura ca organismul poate sa faca fata activitatilor zilnice. Ii va ajuta sa minimizeze riscul unor boli cronice (diabetul de tip 2 sau tensine ridicata) si sa isi controleze greutatea.

Problema intervine in momentul in care trebuie sa motivezi un copil sa faca sport desi nu este un atlet innascut. Copiii pot fi in forma desi nu fac sporturi de performanta. Optiunile  pentru activitatile sportive pentru copii sunt nenumarate, de la patinaj pana la tenis sau inot. Pentru mai multe idei intra pe sectiunea Activitati sportive .

Atunci cand copiii descopera o activitate care este distractiva o vor face mai des, cu placere si se vor perfectiona in timp. De asemenea, daca sunt fortati sa practice un sport care nu le place, nu vor vrea sa continue si se vor simti frustrati.

Sporturile individuale ii vor creste spiritul competitiei si a succesului personal. Cele de echipa ii vor dezvolta abilitatile de relationare si prin intermediul lor isi va face mai multi prieteni, dar va invata sa faca si compromisuri. Alegerea dintre cele doua tipuri de sport apartine initial parintilor si apoi lui, dar este indicat sa le incerce pe amandoua pentru a vedea care ii place mai mult.

 Copiii intre 6-8 ani

Expunerea copiilor mai mici la o varietate de activitati, jocuri si sporturi este foarte benefica. Este bine sa se pastreaze focusul pe distractie. Un mix de activitati acasa si la scoala este cea mai indicata cale prin care un copil poate fi educat sa practice sportul cu placere. Include in programul copiilor si "timp liber", in care ei sa aleaga ce vor sa faca.

La aceasta varsta copiii inca incearca sa stapaneasca  miscarile de baza ca saritul, aruncatul, lovitul cu piciorul si prinsul. Va mai dura cativa ani pana cand va reusi sa le combine in maniera unui copil de 11 ani, de exemplu (care poate sa dribleze, sa alerge spre poarta si sa lovesca mingea in acelasi timp, totul intr-o miscare fluida). Nu pune prea mare presiune pe el la aceasta varsta si stabileste-i tinte realiste.

Astfel de asteptari sunt la fel de importante atunci cand te gandesti la cat de mult poate un copil sa proceseze psihic. Copiii mai mici nu sunt pregatiti sa  faca fata presiunii competitiilor, si nici nu pot sa inteleaga strategiile complexe. Alege cursuri care sa il invete lucrurile de baza si profesori care sa il incurajeze.

 Copiii intre 9-12 ani

Copiii mai mari ca varsta stiu deja miscarile de baza si pot sa inceapa sa se bucure de reusite. Ei pot acum sa si inteleaga regulile jocurilor. Parintii copiilor care fac un sport trebuie sa vorbeasca cu ei si despre cum sa invete sa piarda si sa se bucure totusi de placerea jocului, fara a renunta la spiritul de competitie.

Fie ca este fotbal sau dans, daca copilului tau nu ii face placere si simte ca este un esec ceea ce face, atunci este timpul ca el sa se reprofileze. Acest lucru nu inseamna ca orele petrecute facand sportul respectiv au fost o pierdere de timp.  

La aceasta varsta poti sa il intrebi deja ce fel de activitate i-ar placea sa faca. Este vremea experimentelor, asa ca lasa-l sa incerce cat mai multe sporturi pana cand il gaseste pe cel care ii face placere. Tranzitia trebuie sa fie cat mai usoara, fara a parea ca este un esec, pentru a nu-i inspira sentimente negative cu privire la activitatea fizica in general.

Parintii sunt foarte importanti in contextul educatiei fizice a copilului lor si de aceea trebuie sa il incurajeze intotdeauna si sa il indemne spre diferite sporturi. Copiii se uita spre parinti pentru a lua exemplu, asa ca trebuie sa fiti activi si ca familie. Iesiti in parcuri, mergeti cu bicicleta si jucati jocuri simple (badmington, ping pong, volei etc) pentru a-l obisnui cu o rutina a sportului.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre