Cum ii vorbesti fetitei tale despre menstruatie?

/ / Modificat: 2011-04-07
Cum ii vorbesti fetitei tale despre menstruatie?

Majoritatea fetitelor traiesc experienta primei menstruatii in jurul varstei de 12-13 ani. Acesta este unul dintre momentele marcante ale copilariei unei fetite si debutul pubertatii. Este important ca acest eveniment sa nu o ia prin surprindere si sa vorbesti cu fetita ta inainte de producerea lui.

Menstruatia face parte din ciclul menstrual lunar. Ea nu trebuie confundata cu ciclul menstrual, care reprezinta perioada cuprinsa intre ziua 1 a menstruatiei curente si ziua 1 a menstruatiei urmatoare. Este un semn al trecerii de la copilarie la perioada pubertatii in care incep sa apara o multime de schimbari fiizce si emotionale.

Durata ciclului menstrual reprezinta astfel si intervalul la care iti va veni menstruatia – in medie 28 – 30 de zile. Menstruatia (scurgerea in sine) dureaza doar trei, pana la sapte zile.

Conversatii scurte si frecvente

Cel mai bine este sa nu ai o discutie si gata. Ca la o lectie de scoala. Specialistii sustin ca aceasta ar trebui sa survina treptat in conversatii scurte si la obiect. Altfel, fetita isi pierde si interesul si va si uita rapid, daca i se vorbeste despre acest subiect o singura data.

In primul rand ca discutia trebuie sa inceapa cu informatii despre corpul uman si functionarea lui. Pana la varsta de 12-13 ani, copilul ar trebui sa stie deja cum functioneaza organismul uman si sa fi avut deja cu el primele discutii despre pubertate. Chiar si discutiile despre sex ar fi trebuit pana acum initiate treptat, dar sigur in conversatiile cu micuta ta!

Pune problema menstruatiei intr-o lumina cat mai pozitiva

Este esential sa ii oferi copilului amanunte cat mai precise, dar pe intelesul lui despre menstruatie, ca parte din perioada pubertatii de care deja stie. Subiectul trebuie sa fie pus intr-o lumina cat mai pozitiva. Fetita nu trebuie sa ramana cu impresia ca aceasta perioada este o experienta traumatica sau "o povara" a femeilor, pentru ca o va trata ca pe un lucru negativ care i se intampla. Trebuie sa ii spui ca menstruatia este o parte fireasca si minunata a ideii de a fi fetita si ca numai asa va putea deveni la un moment dat mamica si va avea copiii asa frumosi, la fel ca ea.

 

Fii pregatita sa raspunzi la intrebari cat mai clar si onest

Fii pregatita sa raspunzi cat ma corect si sincer la intrebarile pe care ti le va adresa. Probabil ca nu va intelege foarte multe si de aceea, va avea o multime de curiozitati pe care ti le va adresa. Daca ii oferi informatii corecte si utile, vei evita ca ea sa fie influentata gresit de alte surse si sa i se raspunda eronat. Este mai bine si mai sigur pentru buna ei dezvoltare sa afle tot ce trebuie de la tine.

Invat-o regulile de igiena pentru zilele menstruatiei

Pe langa discutia propriu-zisa despre ce este si ce inseamna menstruatia trebuie sa abordezi si partea practica a acestei perioade.

Fetita trebuie sa fie familiarizata treptat cu ideea de tampoane si absorbante. Este de preferat sa le ai si la-ndemana si sa ii arati cum functioneaza, ce rol au si cat de des trebuie schimbate.

Invat-o si alte lucruri legate de aceasta perioada

Pe langa perioada de sangerare, menstruatia face parte dintr-un intreg ciclu menstrual. Fetita trebuie sa stie ca inainte de aparitia sangerarii propriu-zise ar putea manifesta cateva simptome nspecifice care nu trebuie sa o ingrijoreze, pentru ca sunt neplacute, dar normale: dureri de burtica, balonare, bufeuri de caldura, dureri de sani etc.

De asemenea, spune-i ca perioada sangerarii dureaza, de la fata la fata, intre 3 si 7 zile si ca apare in mod regulat la 28 de zile.

Chiar daca este un subiect delicat, este indicat sa ii explici fetitei ca odata cu instalarea menstrei (ba chiar inainte cu ceva zile inainte de prima aparitie a ei) ea are posibilitatea sa devina mama. Este momentul sa ii spui cateva lucruri despre ovulatie, cat mai pe intelesul ei.

Este un moment oportun sa ii mai spui si despre schimbarile de la pubertate, daca nu ai facut-o pana acum.

Pune-o in garda si cu privire la micile "accidente" care pot aparea. Pentru ca fetitele se pot speria, rusina si chiar stresa daca se pateaza catusi de putin in aceasta perioada. Trebuie sa o asiguri ca se intampla tuturor fetitelor acest lucru si ca nu este un motiv sa se sperie.

Explica-i ca menstruatia apare doar la fetite

Este posibil ca micuta ta sa te intrebe daca si baieteii au parte de ea. Daca este curioasa in acest sens ii poti explica ca organismul baieteilor functioneaza altfel decat al fetitelor si ii poti da cateva detalii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Discutie copil pubertate Pubertate Menstruatia Discutii despre sex Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre