Prea multe teme? Iata cum ii ajuti pe cei mici sa depaseasca acest stres

/ / Modificat: 2019-09-24
Prea multe teme? Iata cum ii ajuti pe cei mici sa depaseasca acest stres

Temele pe care copilul le primeste pentru acasa pot starni tensiuni. Dupa o zi lunga, atat parintii, cat si copiii se pot simti obositi, iar cand vine vremea lectiilor, incep discutiile.

Stabilirea unui program sau a unei rutine pentru acasa poate fi uneori complicata.

Iata cum ti-ai putea ajuta copiii sa faca fata stresului provocat de teme:

Asigura-i un mediu potrivit

Un birou in culori deschise, cu suficient spatiu pentru rechizite si o incapere luminoasa sunt cerintele de baza pentru a crea cel mai potrivit mediu in care copilul sa isi faca temele. Totusi, copilul nu trebuie sa se limiteze la o singura camera. Se stie ca in special cei mai mici lucreaza mai bine intr-un mediu familiar, cum ar fi bucataria.

De preferat este ca locul in care copilul isi face temele sa fie unul linistit, departe de elemente care sa ii distraga atentia, cum ar fi televizorul sau telefoanele mobile.

Alege momentul potrivit al zilei

Cea mai complicata parte este alegerea momentului cel mai potrivit pentru teme. Unii copii reactioneaza mai bine daca fac o pauza dupa orele de scoala, daca au timp liber inainte de a-si face temele. Altii, in schimb, prefera sa studieze imediat dupa curs, pentru a se bucura de restul dupa-amiezii cat mai mult.

Indiferent de ora la care isi fac temele, important este sa fie motivati si sa isi stabileasca o rutina zilnica. Aceasta rutina trebuie stabilita pe baza volumului de teme pe care il au de obicei.

Organizarea este cheia

In majoritatea cazurilor copiii se simt coplesiti de teme, ajungand sa le considere o povara. Este momentul in care ajutorul parintilor devine esential. Sa stie cum sa isi imparta sarcinile si sa le planifice in cea mai potrivita ordine sunt conditii de baza pe care copiii ar trebui sa le invete inca de la inceputul anului scolar. In acest scop, se poate recurge inclusiv la aplicatii special concepute pentru o mai buna organizare.

Fa fata provocarile

Este frustrant inclusiv ca adult sa te confrunti cu o activitate pe care nu stii sa o duci la indeplinire, cu atat mai mult cand ai doar 8-10 ani. De aceea, parintii trebuie sa ii ajute pe copii sa-si dezvolte gandirea pozitiva in fata provocarilor.

O modalitate buna pentru copii de a se confrunta treptat cu provocari este sa clasifice sarcinile scolare in functie de dificultatile lor. Pe de o parte, pot incepe cu cele mai simple teme pentru a castiga incredere atunci cand se vor afla in fata celor mai dificile. Sau incep cu cele mai complexe si continua cu cele mai usoare, atunci cand sunt cel mai obositi.

Incurajarea ii ajuta sa faca fata stresului

Poti ajuta copiii sa gestioneze stresul temelor, laudandu-i atunci cand isi fac temele singuri, dar si ajutandu-i atunci cand intervin blocaje. Asta nu inseamna ca trebuie sa faci tu temele in locul lor. Trebuie sa ii lasi intai sa „esueze”, lucru care poate fi foarte util pentru invatare. Nu trebuie sa fii un expert in educatie pentru a-ti ajuta copiii la teme. Ceea ce trebuie sa faci este sa creezi o atmosfera confortabila pentru cel mic, asa incat sa isi faca lectiile cu placere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Teme Teme copii Temele pentru acasa

Articole recomandate

Citeste si despre