Poate scoala sau liceul sa publice poze cu copiii pe site-urile proprii sau pe retelele de socializare?

/ / Modificat: 2022-09-29
Poate scoala sau liceul sa publice poze cu copiii pe site-urile proprii sau pe retelele de socializare?

In era tehnologiei si a lumii imaginilor, una dintre intrebarile pe care si le pun parintii este daca scolile pot publica fotografii ale elevilor lor. In acest articol analizam mai indeaproape aceasta intrebare.

Scolile publica deseori fotografii ale copiilor pe site-ul lor, pe retelele de socializare sau in materiale tiparite. De obicei, acestia fac acest lucru in scopuri publicitare, ca strategie de marketing sau ca modalitate de a-si face munca vizibila. Dar, din punct de vedere juridic, poate scoala sa publice fotografii ale copiilor?

Ministerele educatiei nu au oferit orientari clare scolilor in aceasta privinta. Nu li s-a spus cum ar trebui sa trateze acest tip de date sau ce pot face cu ele, in ciuda faptului ca exista o legislatie extinsa care protejeaza dreptul copiilor la propria imagine.

Parintii, la randul lor, sunt adesea presati sa semneze un formular de consimtamant pentru ca scoala sa poata publica fotografiile copiilor lor. In cele ce urmeaza, vom examina cateva elemente pentru a intelege mai bine aceasta problema.

Consimtamantul parintilor sau al tutorelui: o cerinta indispensabila pentru scoala

Scolile pot prelucra datele cu caracter personal ale elevilor lor atat timp cat acest lucru este necesar pentru functia de predare. De exemplu, acestia pot pastra o fotografie a fiecarui copil pentru dosarele scolare.

In practica, pentru a face fotografii ale copiilor in scopuri complementare functiei educationale si, cu atat mai mult, pentru a le publica, au nevoie de autorizatia parintilor.

Aceste fotografii pot fi realizate in clasa, in timpul unei excursii, in timpul unei activitati speciale pe care copiii o desfasoara la scoala sau in cadrul unor activitati paralele legate de viata scolara. In astfel de cazuri, si cu atat mai mult in cazul in care imaginile urmeaza sa fie publicate, acordul parintilor este indispensabil in cazul in care copiii au sub 14 ani.

Majoritatea scolilor ii informeaza pe parinti, in momentul in care fac actele de inscriere, cu privire la posibilitatea de a le face fotografii copiilor lor.

De asemenea, scolile detaliaza, de obicei, scopul acestora si precizeaza daca vor fi publicate pe site-ul scolii, in documente tiparite sau pe retelele de socializare ale scolii. Aceste informatii sunt insotite, de obicei, de o autorizatie care trebuie semnata de parinti, daca acestia sunt de acord.

Ce se intampla daca parintii nu sunt de acord sa publice fotografii ale copiilor lor?

Consimtamantul parintilor pentru ca scoala sa publice fotografii ale copiilor lor este adesea considerat o rutina, o simpla formalitate. Cei mai multi parinti sunt de acord si semneaza, fara sa acorde prea multa atentie. Cu toate acestea, atunci cand parintii nu sunt de acord, acest lucru poate duce la o situatie tensionata intre ei si scoala.

In fata refuzului, multe scoli incearca sa faca presiuni asupra parintilor. Ei fac acest lucru spunandu-le, de exemplu, ca 99% dintre familii si-au dat acordul pentru ca fotografiile copiilor lor sa fie facute si publicate. Sau argumentand ca, daca nu semneaza autorizatia, copilul va fi exclus din anumite activitati, ceea ce ar putea sa-l faca sa se simta prost.

Publicarea de fotografii ale copiilor poate duce la situatii de risc pentru acestia, cum ar fi manipularea sexuala. Acesta este motivul pentru care multi parinti refuza sa isi dea consimtamantul pentru a proteja viata privata a copiilor lor. Este dreptul lor de a face acest lucru. Prin urmare, decizia lor ar trebui respectata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scoala Liceu Poze copii

Articole recomandate

Citeste si despre