De ce nu imi mai trimit copilul la scoala cu martisoare si flori de 1 Martie

/ / Modificat: 2023-02-28
De ce nu imi mai trimit copilul la scoala cu martisoare si flori de 1 Martie

Mai merita sau nu sa te agiti ca parinte sa arunci bani pe martisoare si flori de 1 Martie? Mai merita sa trimiti copilul la scoala incarcat cu simboluri ale primaverii care parca nu mai bucura pe nimeni, uneori?

Publicam scrisoarea unei mamici care ne-a spus ca a ajuns la o concluzie la care poate multi parinti subscriu, dar pe care putini o pun in aplicare.

Vine 1 Martie! Prilej de bucurie pentru cei mai multi! Vine sarbatoarea martisorului, una incarcata de traditii si simboluri de generatii intregi. Imi amintesc de emotia cu care ma trezeam in alti ani, curioasa sa vad ce martisoare voi primi. Aveam emotii si cand asteptam sa vad reactia celor carora urma sa le dau martisoare in ziua de 1 Martie. Am avut aceleasi emotii de fiecare 1 Martie cand am trimis copilul la gradinita sau la scoala cu atentii pentru doamne.

Dar acum gata! Nu imi mai trimit copilul la scoala cu martisoare si flori de 1 Martie, chiar daca incalc traditia.

De ce? Pentru ca s-a intamplat ca unele doamne sa strambe din nas in fata cadourilor simbolice pe care chiar le-am ales cu copilul cu toata inima. De ce? Pentru ca legea spune ca nu mai trebuie sa oferim cadouri cadrelor didactice. De ce? Pentru ca traditia martisorului a ajuns sa se devalorizeze intr-atat, incat martisoarele delicate, simbolice, ajung sa fie inlocuite de plicuri cu snur alb-rosu in care se pun bani stransi de parinti sau carduri cadou cu sute de lei bune pe ele.

De ce nu mai trimit copilul la scoala cu flori si martisoare de 1 Martie? Pentru ca nu stiu daca are rost sa il oblig sa iasa in fata clasei pentru a face acest gest atat de candid alta data. Pentru ca am auzit de copii trimisi cu martisoarele inapoi in banca pentru ca erau prea banale si nu din vreun metal pretios demn de pretentiile „doamnei”. Poate pare o exagerare, insa chiar exista si astfel de povesti care numai emotie de primavara nu provoaca unui copil ce pur si simplu nu intelege de ce i s-a refuzat un cadou simbolic.

Imi invat copilul sa iubeasca sarbatoarea de 1 Martie, insa o sa-l invat sa aleaga cui vrea sa ii ofere un martisor sau o floare. O sa-l invat sa iubeasca simbolistica zilei de 1 Martie, nu valoarea sa comerciala.

Daca vrea sa duca un martisor sau un buchet de ghiocei unei doamne de la scoala, il voi sustine. Dar cuvantul cheie aici este sa „vrea”!

O sa-mi invat copilul ca 1 Martie este o sarbatoare a pretuirii, nu una a preturilor. Si daca prefera sa-i cumpar ceva bun in loc sa cheltuim multi bani pe martisoare si flori, o sa fac fix ce isi doreste.

Daca vrea sa facem impreuna felicitari de 1 Martie pentru invatatoare, pentru bunica, pentru matusa preferata, voi sta cu el si il voi ajuta sa le confectioneze. Dar nu il voi trimite la scoala cu un brat de flori si cu o plasa de martisoare doar pentru ca asa trebuie!

Pentru ca de 1 Martie trebuie doar sa ne bucuram de aceasta zi minunata fiecare cum poate mai bine!”.

Citeste si alte articole despre martisor:

Cum si cand se poarta martisorul

Snurul martisorului

Simbolul cosarului de martisor cum a ajuns aducator de noroc

Obiceiuri si traditii de martisor

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri 1 Martie copii Obiceiuri martisor

Articole recomandate

Citeste si despre