Cum influenteaza timpul petrecut in fata ecranului performanta scolara a copilului. Rezultatele surprinzatoare ale unui studiu

/ / Modificat: 2023-11-02
Cum influenteaza timpul petrecut in fata ecranului performanta scolara a copilului. Rezultatele surprinzatoare ale unui studiu

Un nou studiu, publicat in The Journal of Early Adolescence arata ce impact are utilizarea la ore tarzii a smartphone-ului sau a tabletei de catre copii. Cercetatorii au stabilit o legatura intre timpul petrecut in fata ecranelor seara tarziu si performanta scolara a copiilor, atentia si capacitatea de concentrare ale celor mici.

Studiul, realizat de Universitatea din Viena, arata ca relatia dintre utilizarea dispozitivelor mobile si randamentul pe care il dau copiii la scoala este mult mai complexa decat s-ar crede. Cei mici sunt inconjurati zilnic de tehnologie si nu ii putem impiedica sa o foloseasca. Putem limita insa utilizarea ei, astfel incat sa nu ii afecteze, spun cercetatorii.

Oamenii de stiinta au analizat 822 de perechi de parinti si copii in prima faza si inca 384 in a doua etapa. In urma analizarii datelor, cercetatorii au ajuns la concluzia ca timpul petrecut in fata ecranului la ore tarzii din noapte poate duce la probleme grave de atentie si concentrare in timpul zilei, chiar si dupa o perioada de patru luni.

„Principalele concluzii se refera atat la consecintele pozitive, cat si la cele negative care pot aparea din cauza utilizarii pe timp de noapte a smartphone-urilor de catre copii. Pentru parinti, este relevant sa cunoasca cum si cand dispozitivul mobil impiedica somnul copiilor si daca lipsa somnului are legatura cu problemele de atentie din timpul zilei”, a explicat Anja Stevic, autoarea studiului.

Cercetatorii au subliniat ca studiul nu si-a propus sa traga concluzii de tip cauza-efect, ci mai degraba sa stabileasca niste asocieri. Ei au atras atentia ca este important sa ii invatam pe copii, mai ales la varsta adolescentei, sa utilizeze responsabil dispozitivele mobile, astfel incat sa nu le afecteze odihna si concentrarea.

„Atunci cand se evalueaza utilizarea tehnologiei de catre copii si performanta scolara, este relevant sa se ia in considerare parametrii obiectivi si anume comportamentul copiilor si rezultatele lor la scoala. Mai mult, este esential sa testam si sa intervenim eficient pentru a optimiza utilizarea smartphone-ului pe timp de noapte de catre copii. Scopul principal este sa gasim modalitati de a spori beneficiile si de a atenua potentialul daunator al tehnologiei digitale pentru copii in perioada lor de dezvoltare”.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Timp calitate parinti Expunere copii tehnologie

Articole recomandate

Citeste si despre