6 trucuri care il vor ajuta pe copil sa citeasca mai rapid si cu placere

/ / Modificat: 2021-05-09
6 trucuri care il vor ajuta pe copil sa citeasca mai rapid si cu placere

Lectura este extrem de importanta in viata tuturor, dar in special in cea a copilului. Este important pentru cei mici sa invete sa citeasca din placere. In acelasi timp, trebuie sa inteleaga ceea ce citesc, nu doar sa citeasca rapid. O problema apare si in momentul in care copilul citeste greoi. Tocmai de aceea este important sa iti incurajezi copilul sa citeasca fluent inca din primul an de scoala, insa fara ca acest lucru sa para o corvoada pentru el.

Daca cel mic invata sa citeasca din placere, acest lucru va deveni un obicei de care nu se va mai lasa nici la viata adulta.  Pentru a face copilul sa citeasca si sa inteleaga ce citeste, trebuie sa-I insuflii spre lectura inca din primul an de viata, citindu-I carti adecvate varstei. Daca a ajuns la varsta scolara si nu ai facut inca acest lucru, nu trebuie sa iti faci griji, ci doar sa ai rabdare si sa il ajuti in acest demer. Iata cateva trucuri cate il vor ajuta pe copil sa citeasca cu placere, intelegand in acelasi timp textul.

1. Tine cont de ritmul fiecarui copil

Acest luru este cu atat mai important in cazul familiilor cu mai multi copii. Fiecare dintre copii are personalitate si interese diferite (chiar daca sunt gemeni). Prin urmare daca unuia ii plac povestile cu zane si altuia povestile cu animale, cumpara-le cartile care ii atrag. Iar cand alegi cartile, tine cont de varsta copilului. In momentul in care copilul face primul pas spre lectura este important sa il stimulezi si sa profiti la maxim de preferintele acestuia in materie de carti, in caz contrar nu va iubi lectura. Ledcturile pentru copii trebuie sa fie atractive, motivante si sa le starneasca interesul. 

2. Dicutati despre carte, personaje, actiune  

Este important sa citesti si tu cartea, de preferat inaintea copilului, pentru a sti despre ce este vorba. Apoi, pe masura ce copilul citeste (de preferat sub supravegherea ta) sa discutati despre actiunea care are loc in carte, despre personaje, si diverse situatii intalnite in poveste. In acest fel copilul va invata sa inteleaga ceea ce citeste, nu doar sa citeasca rapid.

3. Mediul familial și școlar

În general, copiii care citesc povești de la o vârstă fragedă, provin din familii in care cititul este activitatea preferata in timpul liber si nu urmaritul emisiunilor la televizor.

Copiii care au parinti si/sau frati care citesc tind sa invete mai devreme sa citeasca si au un interes sporti spre lectura. Pentru acesti copii este interesant sa vada cum parintii sau  Este bine pentru ei să vadă cum părinții și frații lor se distrează citind și, de asemenea, să comenteze ce au citit.

Utilizarea abuzivă a televiziunii sau a jocurilor video poate influența negativ citirea, deoarece lasă puțin timp pentru a citi și deoarece primirea pasivă a informațiilor care ies dintr-un ecran este în cele din urmă mai confortabilă decât citirea.

4. Prezentarea și conținutul lecturilor

Argumentul, ilustrațiile, tipul și lungimea propozițiilor trebuie să fie în conformitate cu etapa de citire a fiecărui copil. Astăzi avem multe cărți în diferite formate din care putem alege cea mai potrivită pentru fiecare persoană. Dorința de a citi și de a o face în mod regulat, depinde de capacitățile și gusturile cititorului, dar și într-un mod notabil de lectură sau carte oferită sau aleasă.Idealul este să oferiți o lectură în care atât prezentarea cât și conținutul să fie cele mai atractive, interesante și adecvate capacității, interesului și nevoilor fiecărui copil. De aceea este foarte important să ținem cont de interesele și preferințele dumneavoastră.

5. Duceți copiii la biblioteca publică

Este interesant să aveți cărți bune acasă, dar biblioteca publică este și un loc ideal care ne oferă posibilitatea de a căuta și repeta cu cărți de tot felul. Pe măsură ce interesele și preferințele lor se dezvoltă, se vor interesa mai mult în alegerea propriilor cărți. Să nu uităm că ne putem crea propriile povești cu ajutorul noilor tehnologii. Există numeroase aplicații informatice create în acest scop.

6. Îmbunătățiți capacitatea de înțelegere a citirii

Când citim o carte sau o poveste, o putem citi împreună. Mai întâi vom citi un paragraf și vom conta cu cuvintele noastre ceea ce am citit și apoi, în paragraful următor, și fiul nostru va face la fel. Va fi mult mai interesant și mai distractiv dacă o vom face dramatic , subliniind vocile personajelor, ritmul și melodia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre