Tacerea ca pedeapsa: o forma de agresiune a copilului

/ / Modificat: 2023-03-04
Tacerea ca pedeapsa: o forma de agresiune a copilului

Exista multe tehnici prin care ne putem educa copiii, dar niciuna dintre ele nu include tacerea ca forma de pedeapsa. De fapt, tacerea ca forma de pedeapsa este o forma de abuz asupra copilului.

Tacerea: o agresiune infantila cu multe consecinte

De multe ori, am auzit despre tratamentul tacut, desi nu suntem intotdeauna constienti de ceea ce implica aceasta actiune si de consecintele ei.

Tratamentul tacut se refera la o practica psihologica pasiv-agresiva. Aceasta consta in taierea oricarei comunicari cu victimele (in acest caz, cu copilul), creand astfel un mare sentiment de goliciune si neputinta. In plus, aceasta actiune este insotita de alte atitudini, cum ar fi raceala si distantarea. Daca aceasta atitudine este deja daunatoare pentru adulti, care au reusit sa se dezvolte ca oameni, ne putem imagina consecintele grave ale acestui comportament atunci cand victima este un copil.

Lipsa de stima de sine

Ori de cate ori neglijam un copil, provocam o scadere a stimei de sine a acestuia. Gandurile copiilor difera foarte mult de cele ale adultilor, asa ca este usor sa vedem ca copiii se simt "neajutorati" sau "nedemni" de dragostea parinteasca. Ca urmare, acesti copii ajung adolescenti si adulti cu dificultati serioase in luarea deciziilor si in relationarea cu ceilalti.

Distrugerea atasamentului securizat

Copiii, de la nastere, creeaza intotdeauna un atasament sigur cu parintii lor. Mai mult, daca ne uitam la societate, la varsta adulta, continuam cu acest atasament care ne aduce confort in cele mai complicate momente. Ne ofera siguranta si stim ca va exista intotdeauna cineva care ne va asculta, ne va sprijini si ne va intelege. Cu toate acestea, atunci cand situatiile de tacere se desfasoara cu copiii, acestia se simt nesiguri si neajutorati, ceea ce le afecteaza foarte mult dezvoltarea.

Sentimentele de vinovatie ale copiilor

Desi multi adulti pot crede contrariul, copiii au o tendinta puternica de a se invinovati pentru orice: indiferent de situatia din familie, este o tendinta infantila sa creada ca este vina lor si ca nu sunt iubiti. Atunci cand aplicam tacerea, se intampla exact acelasi lucru. Astfel, este usor de inteles ca un copil supus acestor practici va dezvolta in cele din urma o lipsa grava de incredere in sine si nu va crede niciodata ca merita ceva in viata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pedeapsa copil Pedepse copii

Articole recomandate

Citeste si despre