Convinge-l pe copilul tau sa-si faca curat in camera

/ / Modificat: 2009-05-11
Convinge-l pe copilul tau sa-si faca curat in camera


 
Este destul de dificil sa-l convingi pe copilul tau sa-si faca singur curat in camera, dar cu putin tact si perseverenta poti sa reusesti. Citeste mai departe pentru a afla cum.

In primul rand, ajuta-l pe copil din timp sa-si organizeze camera. Folositi multe cutii din plastic sau carton pentru a depozita diverse lucruri  pe care el are tendinta sa le imprastie prin camera: jucarii, sosete, creioane colorate, cd-uri etc. Scrieti cu markerul pe ele destinatia fiecarei cutii.

Stabiliti ce inseamna o camera curata si incepeti sa faceti impreuna un contract scris. Fiti foarte precisi si detaliati in descriere, de exemplu: hainele trebuie sa stea in dulap impaturite sau pe umerase, cartile trebuie sa stea in biblioteca, jucariile pe raftul de sus, etc

Poti sa adaugi si consecintele nerespectarii contractului. Scrieti toate lucrurile acestea si semnati cu totii pe hartie. Contractul va fi pus intr-un loc vizibil. (Poti sa stabilesti cu copilul si un colt al camerei unde sa puna lucrurile temporar, pana sa le puna la locul lor).

Stabileste  o zi pe saptamana in care sa faca curatenie generala. Este recomandat ca aceasta zi sa fie sambata dimineata, inainte de programul de joaca. Impune si o ora limita in care copilul sa se incadreze pentru a termina curatenia. Daca nu functioneaza, impune o regula de genul: "Pana cand nu ti-ai facut curat in camera, nu poti sa iesi afara sa te joci".

Un lucru ce ii impulsioneaza pe copii sa-si tina camera curata este "cosmetizarea" acesteia din cand in cand cu ceva nou: o perdea noua, o lampa noua, o decoratiune noua etc. Poti de asemenea sa-l lasi sa aleaga el culoarea in care vrea sa fie zugravita camera.

Daca niciuna dintre aceste strategii nu functioneaza, ca o ultima solutie, poti sa aplici o tehnica de forta majora. Intr-o zi in care este plecat de acasa si are toate lucrurile imprastiate, aduna aproximativ 90% din ce sta pe covor si pune-le in cutii si apoi undeva intr-o debara/garaj/pod.

Cand se intoarce poti sa-i spui ca va primi cate o cutie inapoi pe saptamana daca isi pastreaza camera ordonata. Vei auzi tipete de protest si plansete, dar trebuie sa pui piciorul in prag.


Citeste si Curatenia camerei copilului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Curatenie camera copii

Articole recomandate

Citeste si despre