Ce sa ii pui la pachet copilului daca are boala celiaca

/ / Modificat: 2023-03-03
Ce sa ii pui la pachet copilului daca are boala celiaca

Boala celiaca este o afectiune comuna in randul copiilor. Afecteaza de 5 ori mai multi micuti decat adulti, iar parintii copiilor care au aceasta boala trebuie sa fie atenti constant la alimentatia acestora. Boala celiaca mai este cunoscuta si drept intoleranta la gluten si este, practic, un tip de intoleranta alimentara la proteinele din cereale precum grau, orz, secara si ovaz.

Daca acasa este mai usor sa controlam alimentatia celor mici, atunci cand acestia merg la scoala, lucrurile se complica. Poate fi o adevarata provocare sa pregatesti o gustare pentru scoala pentru un copil cu intoleranta la gluten. Pentru micutii care au aceasta afectiune, este important sa se respecte restrictiile alimentare si regimul dat de nutritionist, pentru ca boala sa nu ii afecteze si pentru ca sistemul digestiv sa functioneze la parametri optimi. Iata ce ii poti pune in pachetelul pentru scoala copilului tau, daca are boala celiaca!

1. Fructe. Acestea sunt o sursa importanta de energie, de care copiii au nevoie in pauzele de la scoala. Alege fructe de sezon si combina-le cu unele exotice sau pur si simplu opteaza pentru fructele preferate ale copilului in fiecare zi, pentru a merge la sigur. Le poti pune in pachetel doar spalate sau si curatate si taiate bucatele, in functie de preferintele celui mic.

2. Lactate. Un iaurt de baut sau o sticla de chefir pot fi gustari excelente pentru pauza mare a copilului. Acestea sunt surse importante de calciu, dar si de probiotice, contribuind la sanatatea florei intestinale.

3. Legume proaspete. Legumele verzi, galbene si portocalii reprezinta surse importante de vitamina A, C si K, dar si de magneziu, acid folic si antioxidanti. Taie-le betisoare si pune-le in pachetelul copilului, pentru a-i fi mai usor sa le manance.

4. Cereale. Evita-le pe cele care contin gluten si opteaza, in schimb, pentru: orez, fulgi de porumb, fulgi de orez. Daca trebuie sa foloseti faina, alege-o pe cea de cartofi sau de tapioca. Amaranth-ul, quinoa, soia, lintea si alte leguminoase pot fi, de asemenea, incluse in dieta celor mici.

5. Carne si oua. Proteinele de calitate sunt esentiale pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor. Poti opta pentru un muschi din piept de curcan, pe care sa il pui intr-un sendvis cu paine fara gluten si cu crema de branza. Adauga castraveti, salata verde sau ardei si obtii o gustare sanatoasa si hranitoare.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pachetele scoala copii Pachetel scoala Idei pachetel scoala

Articole recomandate

Citeste si despre