Caloriile sau sedentarismul? Ce influenteaza mai mult cresterea in greutate la copii?

/ / Modificat: 2024-02-13
Caloriile sau sedentarismul? Ce influenteaza mai mult cresterea in greutate la copii?

 

Obezitatea a devenit o problema globala, iar oamenii sunt tot mai interesati de sanatatea lor si a copiilor. O alimentatie sanatoasa si o viata activa reprezinta combinatia perfecta pentru mentinerea unei greutati corecte, insa, potrivit unui studiu, caloriile sunt mai putin importante decat stilul de viata sedentar pentru obezitatea infantila.

Cu alte cuvinte, un copil care manca mai multe calorii, dar face mai multa miscare decat un copil care mananca mai putine calorii, prezinta un risc mai mic de obezitate.

Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca caloriile provenite din grasimi de proasta calitate, fainoase rafinate si zaharuri simple nu sunt aceleasi cu cele provenite din grasimi mai sanatoase.

Ce influenteaza mai mult cresterea in greutate la copii? Caloriile sau sedentarismul? 

Potrivit unui studiu efectuat de Centrul de Studii Sociosanitare de la Universitatea din Castilla-La Mancha, care monitorizeaza din 1992 evolutia factorilor de risc cardiovascular la scolari, copiii care mananca cel mai mult sunt tocmai cei mai slabi. Acestia consuma cu pana la 200 de calorii in plus pe zi, in medie, fata de copiii supraponderali.

Exercitiile fizice ar putea influenta expresia genelor legate de obezitate, iar cheltuielile energetice ar putea duce la o scadere a grasimii. Pe scurt, dezechilibrul energetic cauzat de un exces de sedentarism ar fi cel care ar duce la obezitatea infantila.

Un alt fapt interesant care reiese din studiu este ca, odata cu criza, frecventa copiilor subponderali s-a dublat, ajungand la 20,5% din populatia infantila, in timp ce cea a copiilor supraponderali si obezi a scazut la 20,4% (era de aproape 35% in masuratorile de dinainte de 2008).

Inaltimea copiilor, pe de alta parte, a fost, de asemenea, afectata de criza: in 2013, in randul copiilor cu varste cuprinse intre patru si sase ani (nascuti in 2007-2008) exista o diferenta de pana la aproape cinci centimetri in ceea ce priveste inaltimea lor, in functie de statutul socio-economic ridicat sau scazut al familiilor lor.

In concluzie, avand in vedere importanta sedentarismului pentru cresterea obezitatii infantile, rezultatele arata cat de important este ca cei mici sa faca miscare, indiferent de tipul acesteia.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calorii copii Sedentarism copii

Articole recomandate

Citeste si despre