Riscurile unei vieti sedentare pentru copii

/ / Modificat: 2018-10-04
Riscurile unei vieti sedentare pentru copii

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 85% din populatie nu face activitati fizice si din ce in ce mai multi copii devin sedentari. In primul rand din cauza tehnologiei! Noile preocupari ale celor mici le reprezinta tabletele, consolele de jocuri, televizorul sau telefoanele mobile.

Iar toate acestea incurajeaza lipsa activitatilor fizice. In plus, multi adulti apreciaza copiii "linistiti", care nu fac prea multa miscare si prea mult zgomot. Care sunt efectele lipsei de activitati fizice asupra copiilor? Iata cateva dintre ele!

Schimbari bruste de dispozitie

Un studiu efectuat in Australia a aratat ca persoanele care stau jos aproape intreaga zi, acasa, la scoala sau la munca sunt predispuse la distres. In plus, prea mult privit la televizor sau stat in fata calculatorului poate creste anxietatea.

Creste riscul de cancer

Atat copiii cat si adultii carora le place sedentarismul prezinta risc crescut pentru dezvoltarea anumitor tipuri de cancer: 24% sanse de a dezvolta cancer de colon, 21% sanse pentru cancerul pulmonar, 32% sanse de aparitie a cancerului endometrial.

Predispune la obezitate

Numarul copiilor obezi s-a triplat in ultimii 30 de ani in SUA. Iar sedentarisul si alimentatia defectuoasa sunt cei mai importanti factori ai obezitatii. In plus, obezitatea duce la probleme cardio-vasculare si la diabet.

Probleme cu muschii si oasele

Micutii sunt in crestere. Iar pentru o buna dezvoltare a musculaturii si a sistemului osos au nevoie de miscare si de activitati fizice. In lipsa acestora, copii se pot plange de dureri de spate, de gat sau in zona coloanei vertebrale.

Probleme cu circulatia sangelui

Lipsa miscarii face ca sangele sa nu circule cum trebuie in corp, venele se subtiaza si nu mai pot lucra cum trebuie. Astfel ca, pe termen lung, copiii pot dezvolta varice sau embolism pulmonar.

Functionarea defectuoasa a creierului

Creierul are nevoie sa ne miscam si are nevoie de sange. O serie de studii au aratat ca micutii invata si memoreaza mai bine dupa ce au facut o activitate fizica. In plus, un stil de viata sedentar este cauza principala a dementei la varsta adulta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sedentarism Sedentarism copii

Articole recomandate

Citeste si despre