Stiai ca dieta copilului tau ii influenteaza performanta scolara?

/ / Modificat: 2023-09-23
Stiai ca dieta copilului tau ii influenteaza performanta scolara?

Cu toate ca o alimentatie corecta este vitala pentru capacitatea copiilor de a invata, multe dintre produsele alimentare, populare in scoli, impiedica de fapt acest lucru.

Pline de zaharuri, cafeina, substante chimice si sodiu, multe produse alimentare populare ii fac pe copii sa se simta obositi, nervosi, fara putere de concentrare si bolnavi. Iar acest lucru le influenteaza nu numai performanta scolara, ci si comportamentul si starea de spirit.

Lipsa de energie si de concentrare

Potrivit Asociatiei pentru Neurostiinte din SUA, studii recente au relevat faptul ca dietele cu un nivel ridicat de grasimi saturate distrug de fapt capacitatea de invatare si memoria. Din pacate, alimentele cu grasimi saturate sunt adesea cele mai accesibile si disponibile pe scara larga in scoli.

Gustarile zaharoase, produsele de patiserie, covrigeii si biscutii sarati sunt produse care, de fapt, le diminueaza copiilor puterea creierului.

Una dintre teoriile care explica legatura dintre grasimile saturate si puterea creierului este cea care se refera la efectele glucozei si ale zaharurilor in alimentele cu continut ridicat de grasimi. In esenta, glucoza provine de la carbohidrati si, in timp ce glucoza este vitala pentru energie, alimentele care sunt prea bogate in glucoza determina de fapt scaderea nivelului de energie al organismului.

Pe masura ce glucoza este absorbita, organismul elibereaza insulina pentru a procesa alimentele nou dobandite. In mod normal, dupa o masa sanatoasa, nivelurile de glucoza ar trebui sa creasca usor, iar organismul ar trebui sa se simta energizat.

Totusi, astazi, copiii si adultii cu o dieta bogata in glucoza se confrunta cu un "accident" post-alimentar, in care aportul de glucoza este atat de ridicat incat organismul incepe sa se inchida pentru a procesa toate alimentele.

Mancarurile populare printre copii includ adesea paine din faina alba si rafinata, alimente prajite, dulciuri si sucuri; toate aceste optiuni pentru masa provoaca o scadere incredibila a energiei, ducand la o scadere a puterii de concentrare si a capacitatii mentale.

O dieta bogata in glucoza, in mod regulat, poate avea ca rezultat afectarea rinichilor, a ochilor, a vaselor de sange si a nervilor. Si in timp ce aceste reactii adverse sunt serioase, nivelul ridicat de glucoza provoaca, de asemenea, iritabilitate, letargie si lipsa de concentrare.

Deficientele alimentare si malnutritia

Astazi se estimeaza ca unul din trei copii americani este supraponderal; surprinzator, dar atat copiii supraponderali, cat si cei subponderali pot fi considerati subnutriti. Lipsa unei alimentatii adecvate este cunoscuta sub numele de malnutritie si nu implica doar lipsa de hrana; malnutritia inseamna, de asemenea, o lipsa de nutrienti.

Prin urmare, in timp ce majoritatea copiilor americani ar putea consuma prea multe calorii, este posibil ca acestia sa nu ia vitamine, substante nutritive si minerale esentiale. Aceasta lipsa a vitaminelor si a mineralelor duce la efecte secundare daunatoare, potrivit lui Mary Gavin de la Fundatia Nemours. Copiii cu diete necorespunzatoare sunt mai predispusi sa aiba probleme cu sanatatea, cu invatatul si cu comportamentul psihosocial.

Malnutritia poate duce la probleme neuronale pe termen lung, care pot afecta raspunsurile emotionale ale unui copil, reactiile la stres si pot duce la dificultati de invatare si alte complicatii medicale.

Intr-un studiu specific, cercetatorii Margaret Lahey si Shari Rosen au descoperit ca "copiii subnutriti s-au dovedit a avea intarzieri in ceea ce priveste vederea, abilitatile motrice fine, competentele lingvistice si abilitati personale si sociale".

Recent, cercetatorii au descoperit ca 1/3 dintre adolescentii chestionati au raportat, de fapt, obiceiul de a consuma alimente sarace in nutrienti, boli cronice si rezultate scolare slabe. Desi alimentele sunt disponibile pentru copii, ele inhiba de fapt dezvoltarea lor.

Nu numai ca alimentele nesanatoase se dovedesc a influenta capacitatea de invatare a copiilor, dar cercetarile demonstreaza ca o dieta saraca afecteaza si atitudinea si comportamentul copiilor, atat la scoala, cat si in afara acesteia.

Un plan pentru acasa

Pentru a promova alimentatia sanatoasa si functionarea creierului, ca parinte ar trebui sa-i oferi copilului tau mese mai putin copioase si gustari la fiecare trei-patru ore. Rapoartele arata ca, dupa doar treizeci de minute, senzatia de oboseala si de stres scade dupa o gustare sau o masa nutritiva. Furnizarea unui aport sanatos de glucoza stimuleaza energia si imbunatateste concentrarea copilului.

Iata cateva sugestii pentru pregatirea unui pachetel de scoala nutritiv

Preparatele si gustarile sanatoase ar trebui sa fie compuse din fructe si legume naturale, cereale integrale si proteine slabe, precum pui, peste, nuci si oua.

De asemenea, pot fi incorporate anumite vitamine pentru a viza anumite functii. De exemplu, pentru a imbunatati memoria micutului tau, apeleaza la alimente bogate in lecitina, cum ar fi alune, boabe de soia si germeni de grau.

De asemenea, potasiul contribuie la energia si functionarea creierului si poate fi gasit in portocale, banane, caise, avocado, pepeni, piersici si nectarine. Evitarea produselor procesate si incorporarea alimentelor naturale intr-o dieta zilnica va contribui la un organism mai sanatos si un creier mai puternic.

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia copilului Alimentatia copilului mic

Articole recomandate

Citeste si despre