Sinovita de sold la copil

/ / Modificat: 2020-11-07
Sinovita de sold la copil

Sinovita de sold la copii este reactie imflamatorie care atinge sinoviala articulatiei. Aceasta este o boala autoimuna si poate avea natura reumatica ori poate aparea in urma unei traume. In urma unei astfel de leziuni, lichidul sinovial actioneaza ca o protectie a organismlui, cauzand durerea si inflamarea.

Sinovita de sold apare cel mai frecvent la copiii cu varsta cuprinsa intre 3-10 ani. Totusi, ea poate sa apara si la varste mai mici, aceasta putand fi destul de greu de diagnosticat la cei care abia incep sa mearga. Analiza lichidului sinovial extras dintr-o articulatie poate confirma sau infirma diferite boli, cum ar fi artrita traumatica, osteoartrita, guta si artrita reumatoida.

Cauze si simptome ale sinovitei de sold

Sinovita de sold apare cel mai adesea in urma unei infectii respiratorii, unei bronsite, otite, pneumonii sau unei simple raceli trecute neobservata.

Sinovita de sold se manifesta adesea brusc, fara ca micutul sa prezinte vreun semn de boala. Copilul poate sa fie bine si dintr-odata incepe sa acuze dureri si sa schiopateze. Rareori, in timpul bolii copilul manifesta simptome ale unei afectiuni sau febra.

Cel mai adesea apare schiopatarea, uneori chiar fara sa fie prezenta durerea. Sinovita de sold se manifesta in unele cazuri prin limitarea miscarii cauzate de durere.

Diagnosticarea sinovitei de sold

Sinovita de sold poate fi depistata la o consultatie la medicul ortoped. Soldul poate fi dureros la palpare, iar cea mai simpla metoda de diagnosticare este prin intinderea pacientului pe spate, medicul realizand miscari de rotatie a piciorului afectat.

De asemenea, in cele mai multe cazuri de sinovita de sold, pentru un diagnostic corect se pot face si cateva investigatii suplimentare menite sa excluda prezenta artritei septice, o afectiune grava, care necesita un tratament complex, inclusiv antibiotice.

Desi extrem de utila in diagnosticul lichidului intracapsular, ecografia de sold nu se foloseste de rutina in diagnosticul sinovitei, mai ales ca nu sugereaza deloc cauza inflamatiei.

Tratamentul sinovitei de sold

Se recomanda repausul la pat intre 7-10 zile. Este recomandat sa nu se calce in piciorul afectat pana nu dipar durerea si inflamatia.

Se administreaza antiiflamatoare si in unele cazuri se recomanda mentinerea piciorului intr-o pozitie de flexie la 45 grade. Boala trece de la sine in cateva zile si in majoritatea cazurilor se vindeca total in doua saptamani.

Riscul recurentei exista si poate atinge 17% in primele 6 luni. Kinetoterapia are un rol important pentru tratarea sinovitei de sold.

Complicatii le sinovitei de sold

• Episoade periodice caracterizate de aceleasi simptome;

• Coxa magna poate aparea pana la 30% dintre pacienti in primul an de la debutul bolii. Coxa magna conduce la displazia plafonului acetabular si subluxatie;

• Slabe modificari degenerative ale gatului femural

• Boala Perthes se poate dezvolta la 1%-3% dintre pacienti dupa un episod de sinovita. Nu exista un risc major de artrita cronica juvenila, dar totusi poate aparea un risc ussor crescut pentru dezvoltarea osteoartritei la varsta adulta.

Articole recomandate

Citeste si despre