Guma de mestecat la copii. Varsta potrivita si consecintele inghitirii ei

/ / Modificat: 2013-03-28
Guma de mestecat la copii. Varsta potrivita si consecintele inghitirii ei

Guma de mestecat este un produs in jurul caruia au aparut o multime de mituri legate de sanatate. Probabil ca ai auzit ca daca inghiti guma, risti sa se lipeasca de matele tale sau ca sta in stomac peste 7 ani. Nu sunt adevarate, dar trebuie sa stii ca exista o serie de pericole ale mestecarii si inghitirii ei, mai ales la varste foarte mici. Afla cand anume poate mesteca copilul tau gumita si daca trebuie sa iti faci griji cand o inghite!

Ce este guma de mestecat?

Guma de mestecat este un produs alimentar facut din materiale naturale sau sintetice (baza de guma), conservanti, arome si zahar sau indulcitori.

Consumul ei nu presupune inghitirea, deoarece tractul digestiv nu este capabil sa o digere.

Foto: a.abcnews.go.com

La ce varsta poate mesteca guma copilul?

Micutul tau este apt sa foloseasca guma de mestecat in momentul in care intelege cat este de important sa nu o inghita si felul in care se consuma ea. Trebuie sa priceapa ca o guma de mestecat este diferita de o bomboana sau o caramea, iar acest lucru se intampla in jurul varstei de 5 ani.

Inainte de a-i da prima oara gumita, poarta mai multe discutii cu el pentru a-l ajuta sa invete diferentele dintre guma de mestecat si alte dulciuri.

In plus, el trebuie invatat ce sa faca cu ea dupa ce o foloseste. Trebuie sa ii explici ca nu se arunca pe jos, nu se lipeste pe banci, mobila sau podea si ca trebuie intotdeauna aruncata la cos.

Ce efecte negative are guma de mestecat asupra sanatatii?

In general, ingerarea ocazionala a gumitei la copil este inofensiva si in niciun caz nu duce la lipirea matelor sau stagnarea ei in sistemul digestiv pe o perioada de 7 ani. In plus, s-a dovedit ca ar avea efecte benefice in prevenirea infectiilor urechii la copii.

Insa inghitirea unei bucati mari de guma de mestecat sau a unora mai mici, dar periodic, poate duce la blocarea tractului digestiv. Se intampla in cazuri destul de rare, dar cu cat inghitirea este mai frecventa, cu atat exista mai multe sanse de blocaj.

Mestecarea excesiva a gumei pune si alte probleme decat cele legate de inghitire. Cu fiecare guma bagata in gurita, micutul tau primeste o cantitate semnificativa de zahar (in cazul celor cu continut de zahar), iar acestea se adauga in corp sub forma de calorii, iar alaturi de alte dulciuri, favorizeaza obezitatea.

Zaharul din gume ataca si dantura. Unele dintre ele au textura dura in timpul masticatiei si pot pune probleme de dezvoltare dentara sau dau nastere durerilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Guma mestecat copii

Articole recomandate

Citeste si despre