Cum il poti face pe cel mic sa treaca peste frica de dentist

/ / Modificat: 2022-11-13
Cum il poti face pe cel mic sa treaca peste frica de dentist

Teama de a merge la dentist este frecventa la copii (si la adulti), deoarece multi dintre ei o raporteaza la durere sau la alte temeri asociate cu mersul la medic sau altele similare (cum ar fi frica de ace sau de vaccinuri, frica de sange...). Un studiu realizat de Universitatea Austral din Chile, la care au participat 200 de copii cu varste cuprinse intre 6 si 10 ani, a constatat ca 22,5% dintre acestia aveau anxietate dentara.

Pe de alta parte, un alt studiu realizat de Universitatea din Monterrey, care a inclus 163 de participanti cu varste cuprinse intre 6 si 12 ani, a constatat ca 64,4% dintre ei au exprimat o teama moderata de a merge la dentist; 28,8%, o teama foarte mica; 14,7% o teama mica si 4,3% o teama mare.

Oricum ar fi, aceasta este o teama comuna in copilarie; din fericire, ca parinti, ne putem insoti copiii prin aceasta teama, astfel incat sa o infrunte treptat si sa nu devina un cosmar pentru ei mersul la dentist. Vorbim despre cauzele acestei frici si oferim cateva strategii pentru a-i ajuta pe copiii nostri care se tem sa mearga la dentist.

Cum il poti face pe cel mic sa treaca peste frica de dentist

In primul rand, este important sa facem diferenta intre temeri si fobii. Frica este o emotie normala, care exista in conditii care o justifica si care ne ajuta sa prevenim pericolul sau sa ne pregatim pentru a-l infrunta.

Pe de alta parte, fobia (cunoscuta sub numele de fobie specifica) este o tulburare psihologica, care poate fi declansata de situatii care nu sunt cu adevarat periculoase sau amenintatoare (sau nu atat de mult pe cat crede mintea noastra), si care presupune o serie de simptome fizice si psihologice care ne blocheaza.

Frica este adaptiva, este o emotie mai rationala, in timp ce fobia nu este adaptiva si implica simptome mult mai intense. Copiii se pot teme sa mearga la dentist sau pot avea o adevarata panica in legatura cu mersul la dentist (in acest caz vorbim de fobie). In orice caz, oricare ar fi cazul, este important sa ii insotesti pentru a depasi aceasta teama si pentru a-i impiedica sa aiba un moment neplacut si pentru a preveni ca aceasta teama sa ii impiedice sa isi faca in mod normal controalele stomatologice.

Copilul meu se teme sa mearga la dentist: cauze posibile

Temerile, si mai ales fobiile, sunt dobandite prin diferite procese:

Experiente traumatizante: in cazul dentistului, poate copilul dumneavoastra a avut o experienta neplacuta in acest context, unele interventii l-au durut foarte tare, nu i s-a spus ce urmeaza sa faca etc.

Conditionarea indirecta: daca copilul a vazut pe cineva apropiat suferind foarte mult la ideea de a merge la dentist, sau in timpul procesului, dupa operatie... acest lucru poate favoriza frica sa. Faptul de a fi vazut pe cineva suferind mult la dentist intr-un film, de exemplu, sau intr-o carte, favorizeaza, de asemenea, frica.

Povestile pe care le-au auzit: daca au auzit povesti despre oameni care au avut momente neplacute la dentist, acest lucru poate contribui la fobia lor.

Sa ai alte fobii legate de domeniul medical: daca ai alte temeri legate de mersul la medic, sau temeri legate de sange (hemofobie) sau de injectii (injectie), teama de spitale etc., este de asemenea mai probabil sa dezvolti o fobie similara.

Cum imi pot ajuta copilul daca ii este frica sa mearga la dentist?

1. Anticipeaza vizita, dar nu excesiv

Este important sa anticipezi cand va avea loc vizita la dentist, dar nu prea mult. Daca o anticipam, ei se pot obisnui cu ideea si au timp sa-si rezolve indoielile, sa se calmeze, sa foloseasca tehnici de relaxare sau de distragere a atentiei.

2. Explica de ce merge la dentist

Informarea (dar nu suprainformarea) ii poate linisti; trebuie sa le explicam de ce merg la dentist (si niciodata sa nu-i inducem in eroare sau sa distorsionam realitatea); de exemplu "iti vor verifica gura, iti vor curata dintii ca sa ai dintii sanatosi, te vor vindeca ca sa nu te mai doara, dintii tai vor fi mult mai puternici...".

3. Valideaza-i frica

Copiii nostri trebuie sa stie ca ii intelegem, ca le intelegem frica si ca este legitim sa le fie frica, desi trebuie sa evitam sa alimentam aceasta frica. Prin urmare, nu le subestimati emotia, ci insoteste-i in ea.

4. Cauta distragerea atentiei in sala de asteptare

In sala de asteptare poti profita de ocazie pentru a face cuvinte incrucisate, a spune glume, ghicitori, provocari mentale, a discuta despre cum a decurs ziua... Nu trebuie sa ii distragi atentia tot timpul, dar distragerea atentiei lor in alta parte ii poate ajuta sa nu se gandeasca la asta si sa fie mai calmi atunci cand intra in casa.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frica copii Frica de medici

Articole recomandate

Citeste si despre