Copilul tau este crescut cu frica? Iata cum il poate afecta asta pe viitor

/ / Modificat: 2023-09-01
Copilul tau este crescut cu frica? Iata cum il poate afecta asta pe viitor

O mentalitate care s-a per frica petuat de-a lungul generatiilor este aceea ca un copil trebui sa „stie de frica parintilor”. Multi confunda si in prezent respectul, obedienta, comunicarea cu teama pe care o insufla copilului. A folosi frica pentru a educa un copil lasa urme adanci in sufletul si in mintea lui, iar peste ani, acesta poate fi un adult instabil emotional.

Desi poate parea eficient si poate chiar tentant sa apelam uneori la frica pentru a-i educa pe copii, este una dintre cele mai perfide metode de parenting. Expresii precum „daca mai faci asa te las aici” sau „daca vei continua sa tipi vine politia si te aresteaza” pare ca au efect imediat, insa ele au si consecinte pe termen lung. In sufletul copiilor, frica genereaza sentimente de nesiguranta, instabilitate si scade stima de sine. Astfel de amenintari sau avertismente pot lasa urme adanci in ceea ce priveste dezvoltarea emotionala a copiilor. Frica este o emotie puternica, negativa, care ii face pe copii sa se simta in pericol.

Multe dintre fricile copiilor sunt generate de parinti. Daca le spunem celor mici ca unii copii mai mari sunt agresivi, vor ajunge sa se teama sa mai mearga in parc sau la scoala si sa interactioneze cu copiii mai mari. Daca le transmitem mesajul potrivit caruia cainii sunt animale periculoase, le va fi teama de caini si vor simti anxietate oricand vad un astfel de animal. Lista cu exemple poate continua, iar aceste frici vor insoti copilul pana in viata adulta, afectandu-i stima de sine si increderea.

Copiii ajung sa dezvolte temeri sau fobii irationale, care sunt induse, de fapt, de parinti. Acestia pot ajunge sa se teama de apa cand sunt mari, doar pentru ca parintii lor se temeau de apa si le-au spus ca este periculos sa inoate in apa adanca.

Ce putem face in loc sa folosim frica

Atunci cand discutam cu copiii despre anumite situatii, trebuie sa o facem cu respect si empatie, ca de la egal la egal. Regulile stabilite trebuie sa fie respectate, aplicate, dar si explicate. Un copil trebuie sa inteleaga de ce procedam intr-un anumit fel si sa preia natural unele comportamente, nu sa faca lucruri de teama. De asemenea, cei mici ar trebui incurajati sa se exprime si sa incerce lucruri noi, fara sa se teama sa iasa din zona de confort.

Frica, violenta, santajul emotional pot fi metode care ii fac pe copii sa fie obedienti si care functioneaza pe termen scurt. Acestea insa le stirbesc celor mici increderea in ei si creeaza un mediu instabil emotional pentru ei.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Frica Copil Frica copii

Articole recomandate

Citeste si despre