Cum convingi copilul sa bea suficienta apa. Trucuri pe care toate mamele ar trebui sa le stie in sezonul cald

/ / Modificat: 2022-05-07
Cum convingi copilul sa bea suficienta apa. Trucuri pe care toate mamele ar trebui sa le stie in sezonul cald

Vara se apropie cu pasi repezi, iar nevoia de hidratare a organismului creste, atat in cazul adultilor, cat si in cazul copiilor. In ceea ce ii priveste pe cei mici, trebuie sa ne asiguram ca ei primesc suficienta apa, mai ales atunci cand afara este cald. Si daca unii copii beau apa toata ziua, fara probleme, dupa altii trebuie sa alergi cu sticluta, la propriu, pentru a-i convinge sa se hidrateze eficient.

Daca pana la varsta de sase luni nu este nevoie sa le oferiti bebelusilor apa, pentru ca laptele le ofera hidratarea de care au nevoie, odata cu diversificarea, cei mici incep sa bea si apa. Chiar daca se hidrateaza si din alte alimente (supe, fructe cu un continut ridicat de apa, lapte, ceai etc), apa ar trebui sa reprezinte principala sursa de hidratare pentru un copil.

Cata apa trebuie sa bea un copil

In functie de varsta, cei mici au nevoie de o cantitate mai mare sau mai mica de lichide intr-o zi, dupa cum urmeaza:

  • Intre 1 si 3 ani: 1,3 litri de lichide pe zi (bauturi si alimente)
  • Intre 4 si 8 ani: 1,6 litri de lichide pe zi (bauturi si alimente)
  • Intre 9 si 13 ani: in jur de 2 litri de lichide pe zi (bauturi si alimente)
  • Dupa 14 ani: peste 2,5 litri de lichide pe zi (bauturi si alimente)

Atentie insa, cantitatile de mai sus se refera la totalul de lichide dintr-un interval de 24 de ore. Acest lucru inseamna ca, daca un copil de 3 ani, de exemplu, mananca o portie de supa de 200 de ml pe zi si bea un biberon cu lapte seara la culcare, tot de 200 de ml, aceste cantitati se scad din total, iar restul va fi apa pe care o primeste. De asemenea, cantitatile sunt orientative, sunt copii care beau mai multa apa si copii care beau mai putina, iar acest lucru este perfect normal. Trebuie sa ne asiguram insa ca micutii nu se deshidrateaza, pastrand un nivel constant al lichidelor pe care le primesc.

Cum ii facem pe copii sa bea apa

Daca in cazul copiilor care beau apa din proprie initiativa nu trebuie sa ne facem griji, in cazul celor care refuza sa bea suficienta apa trebuie sa fim putin atenti. Motivele pentru care copiii pot refuza apa sunt multiple: nu le place recipientul din care o beau, nu le place gustul apei sau temperatura, sunt obisnuiti sa primeasca alte bauturi (sucuri, limonada, ceaiuri etc).

Semne ca micutul nu bea suficienta apa:

  • face pipi putin, rar si intens colorat
  • se constipa usor
  • are pielea uscata, mai ales in jurul gurii si al ochilor

Iata cateva trucuri si ponturi care va pot ajuta sa ii determinati pe micuti sa bea mai multa apa!

1. Recipiente atragatoare. Banalele sticlute de apa pentru copii din comert pot sa nu fie suficient de atragatoare pentru copii. Incercati sa cumparati pahare, canute sau sticlute fie cu pai, fie simple, din care copiii sa bea cu placere. Pot fi cu eroii lor preferati din desenele animate.

2. Gasiti apa care ii place. Desi se spune ca apa nu are gust, ei bine, nu este deloc asa. In functie de mineralele si PH-ul pe care le are, fiecare tip de apa are un gust diferit. Este posibil ca unele tipuri de apa imbuteliata sa nu fie pe placul copiilor, la fel cum si noi, adultii, avem preferinte in acest sens. Cautati apa care este pe placul copilului vostru si cumparati-o doar pe aceea.

3. Exemplul propriu. Copiii invata mult prin repetitie si asociere, iar daca nu va vad pe voi ca beti apa des, s-ar putea sa nu vrea nici ei sa bea. Luati initiativa si faceti pauze de hidratare in timp ce va jucati. Spuneti-i copilului „acum vom merge sa bem apa” si hidratati-va impreuna cu el.

4. Oferiti-i apa des. Copiii pot „uita” pur si simplu sa bea apa, asa ca poate fi nevoie sa le amintiti. Oferiti-le apa dimineata, dupa fiecare masa, atunci cand se joaca si transpira, dupa somnul de dupa-amiaza, inainte de culcare etc si in orice moment credeti ca a trecut prea mult timp de cand nu au mai baut apa.

5. Sticlute cu apa peste tot prin casa. De multe ori, copiii sunt prea preocupati de joaca si uita de foame si de sete. Daca au recipiente cu apa la indemana, acestea le vor sari in ochi si isi vor aminti sa bea apa. Puneti sticlute sau canute cu apa in locuri-cheie din casa: langa pat, pe masuta de joaca si in fiecare camera din casa, astfel incat copilului sa ii fie la indemana in orice moment.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Apa baut copii

Articole recomandate

Citeste si despre