La ce sa fii atent cand copilul s-a lovit la cap. Semnele pe care le urmaresc medicii

/ / Modificat: 2018-04-05
La ce sa fii atent cand copilul s-a lovit la cap. Semnele pe care le urmaresc medicii

Copiii sunt imprevizibili si te multe ori intr-o fractiune de secunda se pot pune in pericol. O lovitura la cap trebuie tratata cu toata seriozitatea si chiar daca efectele nu sunt vizibile, este bine sa urmaresti cateva semne pe care medicii le au in vedere cand este vorba de traumatisme craniene.

Desi orice parinte incearca sa fie cat mai atent, pot exista situatii in care copii cad si se lovesc la cap. Situatii de acest gen sunt frecvente si desigur, primul lucru de care te temi in acel moment este o trauma craniana.

Ce semne urmaresc medicii cand au de-a face cu un copil lovit la cap

Cand copilul s-a lovit la cap urmareste cu atentie aceste semne, iar apoi poti sa decizi daca trebuie sa suni la 112 sau sa aplici o compresa rece si un sarut pe frunte "ca sa treaca mai repede".

Primul pas: da-ti seama ce s-a intamplat

Medicii vor sa stie cum s-a intamplat si care a fost mecanismul caderii copilului; este important sa estimezi inaltimea de la care a cazut pentru ca, de regula, daca copilul a cazut de la o inaltime mai mare de 1 metru si nu are mai mult de 3 luni, exista un risc mai mare pentru complicatii.

Al doilea pas: Are vanatai? Unde?

Atunci cand cauta semne de fractura craniana, doctorii se uita daca exista vanatai, dar nu neaparat la cap, ci in zona ochilor si in spatele urechilor, aceastea indicand mai degraba posibile complicatii create de cazatura.

Al treilea pas: Copilul a plans imediat dupa ce a cazut?

Medicul vrea sa stie daca copilul a plans imediat dupa ce a cazut sau daca a fost inconstient. Daca nu a plans imediat ca rezultat al cazaturii, teste, radiografii si analize sunt urmatorul pas pentru a determina posibile traume.

Al patrulea pas: Exista semne care sa indice un abuz?

Sa ajungi cu copilul la Camera de Garda este un chin, iar sa ai un doctor care sa sugereze ca ti-ai abuzat copilul este mai mult decat o tortura; asteapta-te insa la cateva intrebari referitoare la abuz, pentru ca este datoria lui sa indentifice astfel de cazuri. Daca copilul tau se afla in grija altcuiva, in afara de tine, abuzul nu este ceva ce ar trebui sa elimini de la bun inceput nici tu.

Asa ca, atunci cand doctorul iti pune intrebari care se refera la abuz, ia-le in serios si raspunde cu grija.

Al cincilea pas: Au existat schimbari comportamentale?

Convulsii, episoade de voma, pierderea cunostintei, toate aceste simptome necesita un control medical de urgenta, insa exista si schimbari comportamentale mai subtile, care ar putea indica posibile complicatii. Imediat ce copilul s-a linistit dupa cazatura, trebuie sa ii urmaresti cu atentie comportamnetul si actiunile. Daca micutul mananca si se comporta ca de obicei, cel mai probabil, totul este in regula; daca insa este letargic si iritabil, este posibil sa fie mai mult decat o simpla zi de irascibilitate.

Cu cat copilul este mai mic ca varsta, cu atat este mai predispus la leziuni sau fracturi craniene, chiar si in urma unor traume minore, iar nou nascutii si bebelusii, in general, nu manifesta simptome vizibile ale unor astfel de complicatii. Avand in vedere ca leziunile si fracturile craniene sunt una dintre principalele cauze ale mortalitatii copiilor in tarile dezvoltate, este extrem de important pentru tine sa stii cand trebuie sa apelezi de urgenta la servicii medicale specializate, pentru a putea preveni aparitia unor complicatii ca rezultat al unei lovituri cauzate de cazatura.

Articole recomandate

Citeste si despre