Top lucruri si locuri murdare in care se joaca frecvent copiii

/ / Modificat: 2010-11-19
Top lucruri si locuri murdare in care se joaca frecvent copiii

Absolut toate lucrurile pe care mana umana le atinge sunt pline de microbi. De asemenea, spatiile publice, precum si nisipul, noroiul, baltoacele si alte lucruri fata de care copiii arata un interes deosebit sunt pline de germeni. Insa unele sunt mai periculoase ca altele! Afla cele mai murdare locuri in care se joaca sau pe care le foloseste des copilul tau!

Chiuveta, robinetul de apa rece

Nu te-ai fi gandit niciodata ca spalatul manutelor sau locul unde se practica acesta ar putea fi plin de germeni, nu? Majoritatea copiilor prefera apa rece pentru a se spala pe manute.

Specialistii spun ca pe teava de apa rece se regasesc peste 30.000 de germeni pe cm patrat in timp ce pe ala de apa calda doar 18.

000. De aceea este mai bine sa inveti copilul sa se spele cu apa calduta.

Nisip

Rostul nisipului pentru copii este acela de a fi framantat si colectat de in diverse jucarii. Nu il poti impiedica sa faca asta, dar poti fi extrem de atenta la el. Parculetul cu nisip este ca o litiera enorma pentru pisicute, iar fecalele ei sunt extrem de periculoase, toxoplasmoza fiind o boala care se contacteaza astfel. Fii cu ochii-n 4 pe copil cand se joaca in nisip si dezinfecteaza-i repede mainile dupa ce plecati din parc.

Magazin

Atentie cand il iei la cumparaturi. Cosurile de cumparaturi, produsele, dar mai ales podeaua magazinului sunt surse de microbi. Copilul tau are tendinta sa se joace adesea pe podeaua lor sau sa faca o criza de nervi pentru ca nu ii iei ceva si sa "mature" podeaua in semn de protest?

Afla ca acolo stau cei mai multi microbi pe centimetru patrat. Cele mai periculoase bacterii sunt cele care se iau pe talpile trecatorilor din raionul de carne si sunt imprastiate in magazin.

Punga de cumparaturi refolosibila

Ajungi acasa de la cumparaturi, iar copilul vrea ca intotdeauna sa isi bage nasucul in cumparaturi. Dupa ce descarci toate produsele, il vezi ca se joaca cu plasutele si il lasi, daca asta il calmeaza pe el, fie! Acestea sunt pline de germeni si substante cu potential mare de toxicitate (daca ai carat in ele detergenti de exemplu), iar bacteriile si expunerea la chimicale sunt cauzatoare de afectiuni digestive grave sau intoxicatii.

Bancuta de la scoala/masuta de la gradi

La scoala sau gradi, microbii se amesteca intre ei si se depun pe toate suprafetele. Pe masuta mciutului tau s-ar putea "caza" linistiti virusi si bacterii are dau nastere unor boli periculoase: hepatita, conjunctivita etc.

Incurajeaza-ti copilul sa isi dezinfecteze zilnic masuta cu spirt sau substante de curatat antibacteriene!

Cismeaua din parc

Stii deja ca cismelele nu sunt cele mai curate si ca au microbi! Dar oare stii cam cati? Acea teava mica (robinet) din care tasneste apa gazduieste nu mai putin de 2.7 milioane de germeni pe cm patrat. O simpla atingere cu buzele de catre copii, iar gazda devine organismul lui! Evita sa il lasi sa foloseasca aceste tasnitori, el nu este atat de grijuliu ca un adult si oricand poate aparea un mic accident care se soldeaza cu milioane de microbi adoptati.

Mouse

In ziua de azi si copilul de 2 ani si cel de 15 au atractie spre calculatoare, sa fim realisti! Mouse-ul este atractia lui principala cand este mic! Iar pe acesta se gasesc o multime de microbi care stau la panda pentru a imbolnavi copilul. Stiai ca mouse-ul si tastatura au de 400 de ori mai multe bacterii decat o toaleta? Am citit recent un studiu care sustinea acest lucru si care spunea si ca biroul contine de 100 de ori mai multi germeni decat o bucatarie.

Dezinfecteaza bine mouse-ul inainte sa il lasi pe micut sa il foloseasca!

Cabinet medical

Cabinetele medicale sunt cat se poate de sterile, dar daca micutul tau adora podeaua pentru a crea un spatiu de joaca, se poate alege cu boli extrem de periculoase. Gandeste-te ca pe acolo trec persoane bolnave ale caror urme de saliva, de secretii nazale si de transpiratie cad pe podea si pot infecta copilul cu boli contagioase severe si alte boli infectioase. Nu il scapa din ochi cand este la medic!

Piscina publica

Inotul este un sport minunat si extrem de util in cresterea si dezvoltarea micutilor. Te-ai hotarat sa il dai la cursuri? Atunci trebuie sa il inveti reguli stricte de protectie impotriva unor boli extrem de grave: hepatita, boli parazitare etc. Unele dintre ele pot pune in pericol viata micutului.

Nu inseamna ca trebuie sa eviti cursurile de inot, dar trebuie sa instruiesti copilul sa tina gura bine inchisa cand este in apa, iar daca intra din greseala apa sa nu o inghita niciodata.

Telecomanda

Copiii au de mici atractie catre telecomanda. Sunt printre primele lucruri mai maricele pe care le manipuleaza si carora le acorda o atentie deosebita. Acest lucru se intampla pentru ca vad ca parintii o folosesc des. La fel ca si mouse-ul, telecomanda tv-ului este plina de microbi!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Germeni sistem imunitar bebelusi Germeni joaca copii Reguli igiena copii Microbi sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre