Cum sa raspunzi celor mai dificile intrebari ale copilului. Sfaturi salvatoare pentru parinti

/ / Modificat: 2023-07-10
Cum sa raspunzi celor mai dificile intrebari ale copilului. Sfaturi salvatoare pentru parinti

Toti copiii, inca de la nastere, incearca sa afle cum functioneaza lumea. Pe masura ce cresc, ei isi pastreaza aceasta curiozitate, dar intr-un mod diferit fata de cel in care o faceau cand erau bebelusi. Intre 3 si 5 ani, incep sa apara cele mai dificile intrebari din partea copiilor. Atunci, pe alocuri, ne incurca si nu stim ce sa le raspundem.

Cand copiii incep sa controleze limbajul, intrebarile lor sunt modalitatea de a obtine informatii valoroase care ii ajuta sa inteleaga lumea. Din acest motiv, trebuie sa tinem cont de faptul ca curiozitatea este cheia invatarii.  

De ce parintilor le este atat de greu sa raspunda la intrebarile “dificile” ale copiilor lor?

Nimic nu ne pregateste pentru etapa de curiozitate a copiilor nostri si pentru cele mai complicate intrebari ale lor. Poate pentru ca, atunci cand eram mici, parintii nostri ne raspundeau cu "inca nu esti destul de mare ca sa stii" sau "cand vei fi mai mare vei sti". Cu toate acestea, acest tip de fraze nu fac altceva decat sa deterioreze comunicarea. Mai mult, faptul de a nu raspunde la aceste intrebari poate genera neliniste sau nesiguranta pentru copil.

Desi uneori nici noi nu stim raspunsul la intrebarile lor, este important sa le acordam atentie si sa le oferim un raspuns coerent si pozitiv. De exemplu, exista subiecte complicate de abordat, cum ar fi moartea, separarea, sexul sau religia, dar acest lucru nu inseamna ca nu putem sa le raspundem pentru a le calma curiozitatile sau ingrijorarile.

Toti parintii se vor confrunta la un moment dat, sau s-au confruntat deja cu intrebari ale copiilor la care este dificil de raspuns. Cand te afli intr-o astfel de situatie trebuie sa tii cont de cateva indicatii simple. 

1. Nu certa niciodata copiii pentru curiozitatea lor

Ori de cate ori copiii iti pun intrebari, trebuie sa-i faci sa simta ca esti interesat de preocuparile si grijile lor. Nu poti sa-i certi pentru curiozitatea lor atunci cand iti pun o intrebare care te face sa te simti inconfortabil. Dimpotriva, trebuie sa incerci sa stabilesti cu copiii o comunicare deschisa in care increderea sa prevaleze inca de cand sunt mici.

2. Incerca sa le raspunzi in mod spontan

Uneori, intrebarile pe care ti le pun cei mici te pot stanjeni si iti va fi greu sa fii naturala atunci cand le raspunzi. In acel moment, daca nu iti vine nimic in minte, le poti spune sa astepte un moment pana termini ceea ce ai de facut sau sa astepte pana formulezi un raspuns pe intelesul lor si vei reveni apoi pentru a le raspune de intrebare. Acest lucru iti va da ceva timp sa te gandesti la ce raspuns sa le dai si sa o faci mai natural, fara emotii.

3. Asteapta parerea copiilor tai

Atunci cand copiii iti pun intrebari, nu trebuie sa le raspunzi pur si simplu si sa termini cu ele. Este ideal sa ii intrebi daca stiu ceva despre subiectul in cauza si ce parere au despre el. Te vei bucura cu siguranta de raspunsurile lor, deoarece la aceasta varsta sunt plini de inocenta, creativitate si imaginatie.

Daca nu ai un raspuns la intrebarile lor, spune-le acest lucru, subliniind ca te vei informa pe marginea acelui subiect si vei reveni cu un raspuns. 

Este posibil sa ne aflam in situatia in care copilul nostru sa ne puna o intrebare la care nu avem un raspuns. Nu trebuie sa fie una incomoda, ci una despre un subiect pe care nu-l stapanesti. Este important ca cei mici sa stie ca adultii nu stiu toate raspunsurile si ca, toti oamenii invata noi lucruri in mod constant.

4. Nu este nevoie sa le dai explicatii indelungate

Atunci cand copiii iti pun o intrebare, este important sa fii precis si sa le dam informatiile intr-un mod clar si direct, adecvat varstei. Pe de alta parte, daca le dai raspunsuri lungi, nu vei face decat sa-i faci sa iti puna mai multe intrebari si vor sfarsi cu mai multe indoieli decat aveau. Bineinteles, trebuie sa adaptam informatiile pe care le oferim la varsta copilului.

Daca nu stii raspunsul, il puteti cauta impreuna. Daca micutul are curiozitati despre stiinta, despre dinozauri, univers, astrologie sau alte domenii care-l pasioneaza, poti aplea la carti adecvate varstei care trateaza aceste subiecte. De asemenea, documentarele sunt o sursa buna de invatare pentru scolari.

5. Spune intotdeauna adevarul

Daca nu esti clara si nu spui adevarul pentru a evita sa raspunzi la o intrebare incomoda din partea copiilor tai, este posibil sa te contrazici in viitor. Este intotdeauna mai bine sa dai un raspuns simplu, dar sincer, decat sa folosesti un limbaj metaforic sau sa recurgi la minciuni.

  • FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebari dificile copii Intrebari copii

Articole recomandate

Citeste si despre