Cum ajuti copilul sa scape de vobitul peltic (sasait)?

/ / Modificat: 2012-08-23
Cum ajuti copilul sa scape de vobitul peltic (sasait)?

Copilul tau a ajuns la varsta prescolara si inca pronunta gresit cuvinte si vorbeste peltic? Exista o predispozitie a copilului de a pronunta gresit litera "s". Aceasta este o problema de articulatie care apare din cauza faptului ca micutii nu produc litera cand o rostesc tinand limbuta in fata dintisorilor, ci scot limbuta usor afara cand o pronunta. Cum il ajuti?

Pana la ce varsta e normal ca micutii sa vorbeasca sasait?

Aceasta este o problema comuna printre copii. Majoritatea lor reusesc sa o depaseasca de la sine pana la varsta de 7 ani. Insa in cazul altora problema poate persista. A rade de copil ca este sasait sau a-i spune mereu ca vorbeste prost nu il ajuta, ba mai mult ii creeaza frustrari si ii afecteaza stima de sine.

Metode prin care ajuti copilul sa depaseasca problema sasaitului

Elimina posibilitatea alergiilor sau a afectiunilor care i-ar putea afecta vorbirea!

Asigura-te ca micutul nu sufera de nicio alergie, racealasinuzita, congestie nazala sau alte probleme care i-ar putea crea probleme de respiratie si greutate in pronuntarea cuvintelor.

Dezvata-l de suptul degetelului cat mai repede!

Nu lasa bebelusul cand este mic sa tina prea mult degetelul in gurita. Dezvatul de suptul degetului poate fi destul de dificil, insa este necesar, deoarece contribuie la incurajarea vorbirii sasaite.

Dezvata-l de suzeta sau tetina la timp!

De asemenea, dezvata copilul de suzeta sau tetina la timp. Si prelungirea folosirii acestora contribuie la dezvoltarea acestei greseli de articulatie.

Renunta la biberon si treci la canuta de cand este mic!

Renunta si la biberon cat poti de repede. Trecerea la cana ii ajuta pe copii sa isi dezvolte vorbirea normal. Totusi, nu alege canutele care se aseamana cu biberoanele, din care copilul aproape ca trebuie sa suga. Desi acestea ajuta copilul sa nu verse apa pe ei, nu promoveaza o buna dezvoltare a abilitatilor motorii orale, ceea ce este esential pentru dezvoltarea vorbirii. Folosirea unui pai are un efect benefic asupra dezvoltarii vorbirii, pentru ca foloseste mai degraba buzele pentru baut, decat sa puna presiune asupra dintisorilor si sa forteze toti muschii.

Mergi cu micutul la dentist regulat!

Vizitele la dentist incep inainte ca micutului s aii apara dintii. Insa daca vezi ca i se dezvolta o dantura imperfecta, ca a avut un accident la unul dintre dinti sau ca ceva nu este in ordine cu dezvoltarea danturii cu atat mai mult trebuie sa mergi la medic. Medicul va corecta imperfectiunea si va trata dintele sau dintii afectati, impiedicand astfel copilul sa foloseasca limbuta si sa o treaca mereu prin golul care ramane intre dinti – un obicei care poate impiedica dezvoltarea vorbirii si care este destul de greu de corectat, chiar si dupa aparitia dintilor permanenti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pronuntie gresita cuvinte Vorbire copii varsta Dezvoltare limbaj

Articole recomandate

Citeste si despre