Cum dezveti copilul de suptul degetului?

/ / Modificat: 2016-09-22
Cum dezveti copilul de suptul degetului?

Dezvatarea copilului de suptul degetelului mare este o provocare la fel de mare precum cea a renuntarii la suzeta sau tetina. Acesta este un act firesc in cresterea copiilor, dar parintii sunt ingrijorati ca acest obicei dauneaza formarii danturii. Medicii sunt acord, insa sustin ca acest efect apare doar daca suptul degetului continua dupa o anumita varsta.

La ce varsta trebuie sa dezveti copilul sa mai suga degetelul mare?


Suptul degetelului este o activitate care il calmeaza pe copil. Daca cu tetina si suzeta ai rezolvat-o in cele din urma, renuntarea la suptul degetelului va fi o batalie a nervilor si a rabdarii. Acest obicei nu se sfarseste odata cu suzetica, ci ceva mai tarziu in copilarie.

Medicii sustin ca dintisorii copiilor nu sunt afectati de acest obicei pana la varsta de 4 ani.

Cum iti dai seama ca este pregatit pentru a renunta la suptul degetului mare?

Urmareste semnalele si nivelul de dezvoltare al copilului pentru a-ti da seama ca micutul poate raspunde incercarilor tale de a-l determina sa renunte la acest obicei:

- copilul este capabil sa aiba cat de cat autocontrol;

- copilul intelege conceptul de timp;

- copilul intelege relatia cauza-efect, ca de exemplu ideea ca suptul degetelului are ca efect problemele dentare.

Metode prin care sa il dezveti pe copil de suptul degetelului

Alege momentul potrivit!


Nu incerca sa aplici metode de dezvatare in preajma orei de culcare sau cand abia s-a tezit si este morocanos. Alege momente in care nu exista factori de stres care il tensioneaza.

De asemenea, alege momente in care exista o stare de calm in familie si nu exista momente confuze ori tranzitorii: schimbatul gradinitei, al grupei de copii, mutarea resedintei, venirea unui nou fratior etc.

Explica-i de ce este important acest lucru pentru a-l motiva!

Copiii nu fac lucruri doar pentru ca li se ordona. Ei trebuie sa se simta motivati. Trebuie sa vrea sa incerce sa renunte la suptul degetelului. Motiveaza copilul sa faca asta explicandu-i de ce trebuie sa renunte:

- pune copilul in fata oglinzii si roaga-l sa deschida gurita; apoi explica-i cat poti de simplu care sunt efectele negative asupra dintilor pe care le are suptul degetelului la varsta lui;

- nu uita sa specifici ca de la acea varsta este nociv acest obicei; copilul trebuie sa inteleaga ca pana atunci suptul degetelului nu a fost periculos, dar de la o anumita varsta poate avea efecte adverse; altfel, nu va intelege de ce acum este periculos si pana acum l-ai lasat sa faca asta;

- daca are vreo basicuta sau vreo rana pe degetelul pe care il suge  arata-i-o si spune-i ca nu este sanatos acest lucru si ca o sa inceapa sa il doara in curand;

- vorbeste-i despre transmiterea germenilor de pe deget in gurita si despre riscul de imbolnavire; fa-l sa-si dea seama ca este rau sa fii bolnavior si daca mai tine minte cum a fost cand a stat in patut si nu s-a putut juca.

Creeaza un sistem de recompense!

Cel mai probabil ca nu il vei convinge cu vorba buna, desi este extrem de important sa ii explici totul despre impactul negativ al acestui obicei de la o varsta.

De aceea, nu este rau sa intre in scena mici recompense care sa incurajeze copilul sa iti urmeze planul.  Mai intai ofera-i mici recompense zilnice (jucarii micute, bombonele etc.) dupa care incepe sa il recompensezi in functie de rezultatele pe termen lung. Stabileste un termen limita in care trebuie sa se motiveze sa nu mai faca acest gest si stabileste o recompensa ceva mai maricica: o iesire la film, la cofetarie etc.

Alte trucuri de succes:

- lipeste-i pe degetel (nu chiar in varf, ci mai jos) o banda adeziva de o anumita culoare care sa-i reaminteasca ca nu are voie sa bage degetul in gurita de fiecare data cand incearca;

- asigura-i un ambient confortabil si placut inainte de culcare, pentru ca micutul sa nu mai fie nevoit sa adoarma sugandu-si degetelul;

- creeaza un plan in care sa il tii ocupat cu diverse activitati de joaca in care sa ii tii mainile ocupate si sa nu ii oferi ocazia sa mai bage degetul in gura;

- ai rabdare, fii perseverenta si orientata spre rezultate chiar daca va dura ceva.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suptul degetului copii Dezvat supt deget copii Dezvoltare copii

Articole recomandate

Citeste si despre